“Znati više da bi se imala veća kontrola” – novi moto brazilskog Internacionala

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Brazilski nogometni klub Internacional otišao je korak dalje u odnosu sa svojih više od 107 tisuća članova. Vodstvo kluba iz Porto Alegrea shvatilo je da su upravo članovi ono što klub čini snažnim i da je potrebno još više ih uključiti u rad samo kluba, a ne samo na izborima.

Pod motom “Znati više da bi se imala bolja kontrola” pokrenuli su portal unutar same službene stranice kluba na kojem će biti transparentno dostupni svi podaci koji bi mogli zanimati članove – bilo da je riječ o financijama kluba, gdje neće biti predstavljani financijski izvještaji za prošle godine, nego će se prije svake godine predstaviti budžet kluba za narednu sezonu i to po različitim segmentima rada kluba.

Na taj će način članovi moći vidjeti je li ostvaren planirani budžet te vidjeti jasno odgovornost onog dijela koji je zakazao, kao i poslati pohvale onima koji su ostvarili višak. Osim financija, na portalu će biti dostupni i svi dokumenti vezani uz rad i ustroj kluba, kao i informacije o samom članstvu.

“Inter ima dugu tradiciju socios modela i trudimo se biti oni koji su inovatori. Cilja nam je uskoro doći do 110 tisuća članova te s njima uspostaviti novi, drugačiji i dinamični dijalog. Navijači i članovi naši su prije svega partneri. Osim toga, upravo je takva transparentnost put prema profesionalizaciji i mislim da na taj način slijedimo najbolje poslovne politike. Nadamo se da će naš projekt postati referenca, ne samo u Brazilu nego i u ostatku svijeta. Smatramo da na ovaj način postavljamo nove standarde u organizaciji i poslovanju sportskog kluba. Članovi trebaju znati više kako bi mogli imati veću kontrolu, trebaju znati sve što se događa u svakom odjelu kluba. Želimo pokazati da klub može biti otvoren i transparentan. ” – rekao je na predstavljanju projekta šef Odjela za transparentnost i kontrolu kluba, Sandro Farias.

Osim osnaživanja članova u Internacionalu se nadaju da će tako privući i sponzore i investitore koji će imati više povjerenja u takav način poslovanja. Sam portal podijeljen je na tri dijela. Jedan je posvećen menadžmentu kluba, gdje su predstavljene najvažnije funkcije u klubu uz objašnjenje kakve sve odgovornosti nosi određena pozicija. Drugi dio tiče se financija, na kojem će se uskoro moći vidjeti kako se poslovalo posljednjih godina uz već spomenute budžete za budućnost i praćenje koliko su ostvareni, a ono što je posebno zanimljivo je to da su podaci dostupni i u eurima i američki dolarima, kako bi navijači i potencijalni partneri i investitori diljem svijeta mogli steći uvid kako se posluje. Treći sektor odnosi se na članstvo gdje je moguće detaljno pratiti podatke o strukturi članova, poput spola, dobi ili jednostavno mjesta stanovanja. Treba li na ovu priču neki dodatni komentar i pojašnjenje o tome tko bi i kako trebao slijediti ovaj primjer? Ne.

Veljko Tomić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email