Željo prezentirao investicijski plan i traži investitore bez prodaje kluba

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Nakon višegodišnje financijske konsolidacije ovaj tjedan su u FK Željezničaru, najtrofejnijem klubu u Bosni i Hercegovini, promijenili statut čime misle privući investitore koji bi uložili u stadion i omladinski pogon.

Željo je u posljednjih pet godina osvojio tri prvenstva i dva nacionalna kupa, međutim “plavi” ovaj period nisu iskoristili za značajniji europski iskorak te financijsku stabilizaciju u odnosu na ostatak lige. Dolaskom nove uprave kluba na čelu s Almirom Gredićemkrajem 2012. godine klupska je politika značajno redefinirana, a naglasak je stavljen na financijsku konsolidaciju. Željina dugovanja su 2012. godine iznosila oko 3,3 milijuna eura.

Potpisivanje ugovora s desetak juniora i kadeta od kojih su neki odmah zauzeli mjesto u prvoj ekipi, odlazak igrača koji su bili nosioci velikih ugovora, reprogram duga prema poreznoj upravi i domaćinsko poslovanje značili su značajno reduciranje budžeta kluba (za oko 50 %), što je omogućilo pribavljanje sredstava za plaćanje starih potraživanja prema bivšim igračima, dobavljačima… Danas su klupska dugovanja prepolovljena i iznose oko 1,5 milijuna eura. Saniranje klupskih financija i transparentnost u radu su bili preduvjeti za sljedeće poteze klupskih organa ka značajnijem klupskom iskoraku koji podrazumijeva investicijska ulaganja u infrastrukturu, odnosno stadion, i igrački kadar. Prvi korak je učinjen u srijedu 04.03. na izvanrednoj skupštini kluba kada je donesen novi klupski statut. Najveća pažnja kada je u pitanju novi statut posvećena je Članku 10. kojim se definira mogućnost osnivanja subjekata za obavljanje privredne djelatnosti.

Članak 10.
Radi obezbjeđivanja sredstava neophodnih za ostvarivanje ciljeva Kluba, Klub može osnovati
subjekte za privrednu i drugu djelatnost.
Klub može obavljati i nesrodne privredne djelatnosti koje nisu neposredno povezane saostvarivanjem osnovnih statutarnih ciljeva, ali samo preko posebno osnovanog pravnog lica.

Vrlo je važno napomenuti da se u izradi novog statuta moralo paziti na složenu zakonsku regulativu koja u nedostatku kvalitetnog Zakona o sportu na nivou Bosne i Hercegovine ostavlja sužen prostor sportskim kolektivima koji posluju kao udruženja građana. Temelj za Članak 10. klub je pronašao u Zakonu o udruženjima i fondacijama Fedracije Bosne i Hercegovine koji u svom 4. članku dozvoljava udruženjima osnivanje subjekata za obavljanje privredne i druge djelatnosti. “Udruženje i fondacija mogu radi ostvarivanja svojih statutarnih ciljeva i djelatnosti osnivati subjekte za privrednu i drugu djelatnost pod uvjetima utvrđenim zakonom i statutom udruženja odnosno fondacije” stoji u Članku 4. Zakona o udruženjima i fondacijama FBiH.

Ostatak klupskog statuta nije pretrpio značajnije promjene. Za navijače je svakako zanimljiv i Članak 31. koji definira biranje Skupštine kluba, a u njemu stoji da svi članovi kluba mogu biti birani u Skupštinu i birati Skupštinu kluba (54 skupštinara se biraju među svim članovima, ali ih biraju predsjednik i potpredsjednik Skupštine kluba, predsjednik Upravnog odbora, te dva delegata iz postojećeg saziva Skupštine, nešto slično kao sada u Dinamu mdash; op.u.).

Dio Člana 31.
Svi članovi Kluba imaju pravo da biraju i budu birani za delegate u Skupštinu Kluba.
Izbor delegata u Skupštinu, provodi Komisija za izbor delegata, koju čine Predsjednik i
Podpredsjednik Skupštine Kluba, Predsjednik Upravnog odbora, te dva delegata iz postojećeg saziva Skupštine.

Novi poslovni koncept kluba

Novi poslovni koncept FK Željezničara upravo se bazira na spomenutom Članku 10. klupskog statuta. Klub će osnovati dva poduzeća, jedno za upravljanje stadionskim resursima i drugo za upravljanje igračkim i stručnim kadrom. U oba poduzeća klub će imati minimalno 51% vlasničkog udjela koji će biti pod nadzorom skupštine kluba.

Poduzeće koje će biti osnovano s namjerom upravljanja stadionskim resursima imat će za cilj pronalazak

investitora za postepenu ili potpunu izgradnju stadiona Grbavica (poznato je da Grbavica nema uvjete za odigravanje europskih utakmica u poslijeratnom periodu). Klub će inzistirati na BOT pristupu (Build, Operate, Transfer) u procesu izgradnje stadiona, tj. u pregovorima sa potencijalnim investitorima će se zahtijevati na jasnom definiranju vremena upravljanja stadionom ili pojedinim tribinama nakon izgradnje. Još ranije je bilo interesa od pojedinih domaćih poduzetnika za izgradnju nekih tribina na Grbavici, s

obzirom na to da se Željin stadion nalazi na jednoj od najatraktivnijih lokacija u gradu Sarajevu, tako da će zainteresirane strane izgradnjom nekih tribina, prije svega istočne, imati priliku upravljati poslovnim prostorima u sklopu tribine, naravno na period određen ugovorom između kluba i investitora. FK Željezničar se pri samom izlaganju ovakve ideje obavezao na dugoročnost projekta te postavio kao jamac budućem investitoru. No također je naglašeno da je klub jedini vlasnik nekretnine, klub autorizira projekt izgradnje, te je klub taj koji upravlja procesom

javnih natječaja i evaluacije rezultata. Stadion u svom vlasništvu predstavlja veliki Željin potencijal, prihodi od iznajmljivanja prostora u sklopu prostora nisu zanemarivi u budućem razvoju kluba.

Poduzeće za upravljanje igračkim kadrom ima svrhu da omogući potencijalnim ulagačima stvaranje jakog menadžmenta u okviru novoosnovanog poduzeća koje bi bilo klasificirano od najmlađih uzrasta do prvog tima. Potencijal u ovom dijelu je veoma zanimljiv eventualnim budućim investitorima budući da FK Željezničar već godinama ima najbolju omladinsku školu u državi koja konstantno osvaja titule u omladinskim kategorijama.Svakako da je cilj potencijalnih ulagača ostvarivanje prihoda kroz prodaju igrača čiji će napredak i ugovore ovo poduzeće financirati, a cilj kluba je napredak omladinske škole, potpisivanje stabilnih ugovora, izgradnja igrača za prvi tim kako bi se prekinuo odlazak talentiranih igrača bez ikakve naknade ili za mizerne svote, na primjer Edin Džeko koji je klub napustio uz naknadu od 25 tisuća eura.

Kako će u praksi izgledati novi poslovni koncept funkcioniranja FK Željezničara, još uvijek nije najjasnije navijačima ovog kluba, ali potez uprave u pokušaju za iskorak i barem malo približavanje europskoj eliti je za svaku pohvalu. Tako da novi statut i investicijski plan imaju veliku podršku navijača, a prezentacija novog poslovnog plana je bila uz slogan “Svetinje nisu na prodaju”. Uz mnogo rada i truda, nije isključeno da u budućnosti gledamo novi, bolji, europski Željo.


Enis Brigić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter