Željku Širiću odobrena nova odgoda odlaska u zatvor, na slobodi najmanje do 12. rujna

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Osuđeniku u Aferi pošteno suđenje Željku Širiću odobrena je nova odgoda izvršenja četverogodišnje kazne zatvora na koju je pravomoćno osuđen u svibnju 2017. godine, potvrdio nam je glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku Miroslav Rožac. Ovaj put odgodu je dobio na rok od tri mjeseca odnosno do 12. rujna 2018. godine kako bi obavio artroskopiju desnog koljena.

>> Vrhovni sud potvrdio kazne Željku Širiću i Nevenu Šprajceru

Radi se o ukupno četvrtoj odgodi koja je prihvaćena od strane nadležnog tijela. Prvotno u zatvor nije poslan u prosincu prošle godine zbog potrebe obveze dovršenja nekog posla čijim bi prekidom doživio znatnu materijalnu štetu. U tom slučaju se radilo o obavljanju poslova na radnom mjestu profesora tjelesnog odgoja na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek i voditelja Studentskog športskog kluba “Feritos” na Studentskom športskom prvenstvu.

Provedenim izvidima tad je utvrđeno da osuđenik Željko Širić kao profesor Tjelesnog odgoja na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek ima obvezu održavanja preddiplomske nastave u skladu sa Izvedbenim planom nastave za akademsku 2017./2018. godinu i da je stoga njegova prisutnost na tom radnom mjestu i u skladu s rasporedom nastavnih i drugih radnih obveza potrebna kako bi se neometano odvijala nastava tjelesnog odgoja. Prema dopisu dekana navedenog fakulteta, za osiguranje zamjene osuđeniku bilo je potrebno pribaviti suglasnost od  Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku za izvođenje nastave iz Tjelesnog odgoja.

Pored toga, utvrđena je i potreba da osuđenik obavlja poslove voditelja Studentskog športskog kluba “Feritos” na Studentskom športskom prvenstvu u akademskoj godini 2017./2018., budući da je predsjednik Studentskog športskog saveza izvijestio suca izvršenja da sukladno propozicijama i odluci Saveza svaki studentski športski klub mora imati voditelja, jer, u protivnom, ne može nastupiti u Studentskom športskom prvenstvu, te da bi se potencijalna šteta sastojala u tome da ekipa ne može nastupiti ako nema voditelja, odnosno ukoliko nije imenovana njegova zamjena. Širiću je tada odobrena odgoda na rok od tri mjeseca, odnosno do 12. ožujka 2018. godine.

Potom je 26. ožujka ove godine odobrena nova odgoda izvršavanja kazne zatvora na rok od jednog mjeseca, odnosno do 12. travnja 2018., kako bi osuđenik obavio operacijski zahvat na desnom koljenu koji mu je bio zakazan u Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana za 6. travnja 2018. godine.

Međutim 10. travnja 2018. Željko Širić je podnio novu molbu za odgodu izvršavanja kazne uz koju je podnio medicinsku dokumentaciju KBC Osijek i Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana iz koje proizlazi da mu je operacija zakazana za 6. travnja 2018. odgođena za 29. svibnja 2018. po preporuci liječnika anesteziologa zbog hipertenzije, odnosno visokog krvnog tlaka.

Imajući u vidu navedeno, te da se artroskopske operacije ne obavljaju u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu rješenjem suca izvršenja Marija Kovača od 11. travnja 2018. utvrđeno je da na strani osuđenika postoji razlog za odgodu izvršavanja kazne zatvora, te mu je odobrena nova odgoda izvršavanja kazne zatvora na rok od dva mjeseca, odnosno do 12. lipnja 2018. kako bi 29. svibnja 2018. obavio navedeni operacijski zahvat za koji je naručen, te kontrolu po ortopedu nakon obavljene operacije.

Međutim u ponedjeljak 11. lipnja Širić je ponovno uložio molbu za odgodu izvršavanja kazne zatvora i to zbog  zbog lumbaga s išijasom, vrtoglavice, omaglice te proširenih vena. Zatvorska bolnica u Zagrebu je potom 24. srpnja 2018. dostavila liječničke svjedodžbe liječnika specijalista internista i specijalista kirurgije. Liječnik specijalist internist je utvrdio da osuđenik ima povišeni krvni tlak, bolesne vene nogu, upalne promjene crijeva i da bi se sa internističke strane gledišta njegovo zdravstveno stanje moglo adekvatno pratiti i u zatvorskim uvjetima, ali da je osuđeniku razborito omogućiti da predstojeća tri operativna zahvata obavi u vanjskim zdravstvenim ustanovama.

Liječnik specijalist kirurgije je utvrdio da je artroskopija desnog koljena odgođena zbog prioritetne operacije vena, te da je osuđeniku zakazano i preliminarno operacijsko liječenje kod neurokirurga za 29. listopada 2018., a da bi se navedene operacije teško mogle obaviti unutar zatvorskog sustava, pa je stoga predložio odgodu do završetka liječenja.

Uzimajući u obzir navedena stručna mišljenja liječnika Zatvorske bolnice u Zagrebu, osuđeniku je rješenjem suca izvršenja 27. srpnja 2018. odobrena odgoda izvršenja predmetne kazne zatvora na rok od tri mjeseca, odnosno do 12. rujna 2018., kako bi obavio operaciju vena, dok je utvrđeno da je o odgodi radi artroskopije desnog koljena i neurokirurškog zahvata za sada preuranjeno odlučivati, jer još nije naručen za te zahvate, odnosno nije utvrđena takva potreba.

Pročitajte više:

>> Željko Širić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email