Zebec iskusno vodio derbi (FOTO/VIDEO)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Možda će vam se naslov učiniti malo čudnim, no sudac Jadranskog derbija stvarno je vodio utakmicu u željenom smjeru i kako je on htio, a za čiji račun, to baš i nije teško dokučiti.

Utakmicu koju je željno očekivala cijela hrvatska nogometna javnost sudio je dakle Mario Zebec, sa strane su mu asistirali Križarić i Crnčić, a iza linije gola Vučemilović i Pejin. Utakmicu ćemo podijeliti u 3 dijela, prvo i drugo poluvrijeme te sudačka nadoknada jer svako od njih je zasebna priča.

Nakon utakmice na društvenim se mrežama od strane Hajdukovih navijača znalo pročitati da je Hajduk napokon imao korektno suđenje pa je stoga i dobro izgledao, no zapravo je u prvom poluvremenu Hajduk imao lagano domaćinsko suđenje gdje je svaka diskutabilna lopta išla na stranu Bijelih, što je uistinu nešto na što Hajdukovi navijači nisu navikli u ovoj nogometnoj močvari.

Prvo poluvrijeme, prvi čin

Već na samom startu Barry je pretrpio oštar prekršaj, no Zebec pušta prednost , a u nastavku akcije Barry osvetnički odmah uzvraća prekršajem, na što ga Zebec upozorava da malo smiri agresiju.

Inače, sam Barry je bio česta meta nasrtaja Rijekinih nogometaša pa je na iste vraćao udarcima kao u 11. minuti, kad ga Zebec ponovo upozorava da se smiri ili će uskoro biti opomenut. Tako je i bilo pa je u 19. minuti Hamza nakon prekršaja na Gorgonu zasluženo opomenut.

Ovako iskusnom sucu ne može se dogodiiti da ne zaštiti igrača, pogotovo što su nasrtaji na Hajdukovog Gambijca počeli od samog početka pa tako nije kaznio ni nasrtaj na Barryja od strane Gavranovića u sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena, a morao je jer je to Gavranoviću bio drugi grubi nasrtaj u istoj minuti, otprilike 45 sekundi ranije je nepropisno startao na Tudora . Možemo samo pretpostaviti da se odnos njih dvojice vuče iz nekih prijašnjih susreta.
Sad kad smo apsolvirali odnos Zebec-Barry, vratimo se utakmici.

Kako smo napomenuli, Hajduk je otpočetka imao laganu sudačku naklonost pa je u trećoj minuti Zebec kaznio napucanu ruku Andrijaševića. Realno, ovdje prekršaja nema, ali je zgodna prilika za Hajduk.

Nedugo zatim, Zebec svira prekršaj na Vlašiću na samoj crti uzdužne linije, iako nitko nije ni tražio prekršaj, a Križarić je pokazao na ubacivanje za Rijeku. Stat ćemo na Križarićevu stranu, jer ovo nije bio prekršaj.

Drugi pomoćni, Jerko Crnčić, imao je nekoliko izvrsnih procjena što se zaleđa tiče. Hajduk je svoju obranu digao vrlo visoko, sa četvoricom u liniji i Rijekini napadači su često bivali uhvaćeni u zaleđu.


Marko Futacs, kao pravi sidrun, kad prima loptu okrenut leđima često koristi ruke u duelu, držeći protivnčkog braniča za dres. Tako ga je recimo Frković u Vinkovcima lako isprovocirao za opomenu, no u prvom poluvremenu ove utakmice takvo nešto mu je prolazilo, kao primjerice u 18. minuti u dvoboju sa Zutom. Realno, ovo je prekršaj za Rijeku.

U 21. minuti imamo vrlo zanimljivu situaciju koju smo izdvojili da vidite kako je Zebec promjenio kriterij u drugom poluvremenu. Nižić i Gorgon trče na ničiju loptu, slijedi remplanje u kojem oba padaju i, umjesto ubacivanja za Rijeku, na visini 20m, Zebec sudi prekršaj za Hajduk. Na ovakve prosudbe zaista nisu navikli navijači Hajduka, prije navijači jednog drugog kluba u HNL.

Kulušić je nakon starta nad Futacsem u 28. minuti zaslužio upozorenje, a u 39. minuti i opravdanu opomenu.

Hajduk uskoro zasluženo vodi, što će Zebecu pomoći u daljnjem vođenju utakmice. Kriterij na koji navijači Hajduka nisu navikli nastavlja se i dalje pa tako nema prekršaja na Zuti u 36. minuti, što valja usporediti s ranije suđenim prekršajima Vlašiću i Nižiću, te nad Ercegom u 41. minuti.

Pred istek prvih 45 minuta požutio je je Bašić, a krupni kadar nam otkriva i flaster na Gorgonovom prstu, kojeg igrači lijepe preko prstena. Pravila kažu da nikakav nakit nije dozvoljen pa ni trake ni flasteri koji bi prekrili isti.

U 44. minuti još jedna odlična procjena drugog pomoćnog Crnčića i opravdano nepriznat gol Rijeke zbog zaleđa.

Sudačka nadoknada od 3 minute, opravdana.

Drugo poluvrijeme, drugi čin

Na samom početku drugog poluvremena Zebec je iskusno ukrao 30-ak sekundi nepotrebno vraćajući prekršaj nad Savvasom iako je lopta došla do Bašića. Slijedi ugodni razgovor s Andrijaševićem i nastavak igre za 30-ak sekundi. Ne pustiti ovdje prednost na ovoj razini suđenja nije slučajno.

Možda i najveću grešku na utakmici Zebec radi kad ne svira očit faul nad Kvesićem što otvara Rijeci lijepu kontru za gol. Uskoro će opravdano požutjeti slovenski Riječanin Črnic nakon prekršaja nad Tudorom u obećavajućoj kontri.

Jedan od ključnih detalja koji se spominjao nakon utakmice je dvoboj Bašića i Zute, nakon kojeg je Zebec ostao nijem. Ovdje zaista prekršaja nema, riječ je o nogometnom duelu kojeg Bašić nije izdržao. No, zapitat ćemo se zašto je ono u prvom poluvremenu u duelu Nižića i Gorgona prekršaj za Zebeca, a ovo nije.

U 75. minuti Križarić označava prekršaj Andrijaševića nad Kvesićem, iako se Kvesić trčeći unatrag zabija u riječkog Solinjanina. Nastavak igre uslijedit će tek za minutu i pol.

Drugo poluvrijeme, drugi čin i sad je Futacsevo povlačenje za dres obrambenog igrača okarakterizirano kao prekršaj, što objektivno i jest bio. Nedugo potom, Križarić kao zaleđe diže jednu dvojbenu situaciju, dojma smo da prije nije zaleđe nego jest, a i naputak je sucima da se takve situacije presuđuju u korist napadača.

Uskoro će uslijediti Rijekino izjednačenje iz opravdano dosuđenog kaznenog udarca, gdje Nižić u startu na loptu udara po peti Andrijaševića i remeti mu trk te se Franko sam sapliće korak dva nakon toga. Slična situacija suđena je za Hajduk protiv Zagreba prošle godine, kad se Mujan tako sapleo.

Prije same sudačke nadoknade suđen je još prekršaj nad Ohandzom koji po potpisniku ovih redaka također nije bio, jer riječki obrambeni igrač ispucava loptu i na njegovu još dignutu nogu natrčava Hajdukov Kamerunac. I dok se čekalo da se izvede taj slobodan udarac, u teren je uletio navijač sa Torcidine tribine, a počela je teći sudačka nadoknada.

Sudačka nadoknada, treći čin

Zebec je odlučio nadoknaditi 6 minuta, no trebao je barem 8 minuta pokazati na semaforu:
– od 56. -60. minute, gotovo 4 i pol minute trajao je prekid uslijed Torcidine bakljade, minutu i pol ukazivala se pomoć Kvesiću, u 80. minuti smo imali kazneni udarac na koji je potrošena minuta i potom 4 zamjene na koju se za svaku obračunava po pola minute. U samoj sudačkoj nadoknadi nastao je prekid uslijed utrčavanja navijača koji je trajao 3 minute i, kad se sve zbroji, nadoknada je trebala iznositi 90+10! A Zebec je svirao kraj na 97:02!

I ta posljednja minuta iza isteka 6. minute nadokande je posebna priča jer se od cijele minute igralo tek 20 sekundi. Naime, na 96:22 Zebec svira prekršaj za Rijeku i daje opomenu Ercegu, iako je je jasno da Rijeka juri pobjedu i lopta je došla do drugog riječkog igrača i sudački bi bilo pustiti prednost, a Ercega opomenuti kasnije. No, Zebec još jednom iskusno zaustavlja napad, daje karton, u tom prekidu se obavlja zamjena i čim je nastavljena igra čuje se posljednji sučev zvižduk. Čiča miča – gotova priča.

Manipulacija vremenom u sudačkoj nadoknadi nije ništa strano Zebecu, slično je ponovio i nedavno u Gradskom vrtu – dok je Osijek vodio nije bilo nadoknade u prvom poluvremenu, iako je trebalo biti, no kako je Rijeka okrenula utakmicu u drugom poluvremenu, Zebec je nekim svojim kalkulatorom zbrojio čitavih 5 minuta nadoknade.
Čiji kalkulator Zebec ima u rukama ne znamo, iako nije teško pretpostaviti, zar ne?

Vjeran Galebić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter