Zdravka Mamića nema tko zaustaviti?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Nesvakidašnja situacija u kojoj je GNK Dinamo zabranio prodaju karata za utakmicu s Red Bullom svim gledateljima koji su posljednju utakmicu protiv Osijeka promatrali sa sjeverne tribine pokrenulo je novi val pitanja o samovolji Dinamove uprave.

Prema dostupnim informacijama iz Dinama su se na ovakvu odluku odlučili pozivajući se na članak 32. stavak 7 Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima. Ukratko tamo stoji da organizator može odbiti prodati ulaznicu osobama za koja raspolaže saznanjima da se ranije “protupravno ponašala”. Za pitanja koja su se pojavila nakon donošenja ovakve odluke iz Dinama, zamolili smo za pojašnjenje odvjetnika Davorina Karačića.

Prvo što je problematično u cijelom procesu je kako je moguće da GNK Dinamo, udruga građana, određuje tko se “protupravno ponašao”? Tako nešto trebao bi definirati samo i isključivo sud Republike Hrvatske. Što se tiče suda odvjetnik Karačić smatra da su i sudovi taj pojam rastegli i preko pravno opravdane mjere:

mdash; Na žalost sudovi su pojam “da se netko prethodno protupravno ponašao” toliko, po meni neopravdano, proširili da je dovoljno da netko bude preventivno priveden, a da nikad ne bude procesuiran.

Zanimljivo je onda saznati kako bi Dinamo uopće mogao znati tko se ranije protupravno ponašao, ako tako nešto određuje sud?

mdash; Klub ima pravo onemogućiti ulaz ili odbiti prodati kartu osobama za koje postoje saznanja da su se već protupravno ponašali, ali takve popise vodi policija na temelju svojih prekršajnih i kaznenih evidencija i mogu ih davati klubu, samo u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka. Dakle klub kao jedini podatak o prethodno protupravnom ponašanja nekoga može dobiti isključivo od policije, pojasnio je Karačić.

Da bude jasnije, policija službeno smije i sigurno Dinamu daje podatke o tome tko se “ranije protupravno ponašao” na osnovu čega oni kreiraju crne liste. Kako Dinamo već dulje vrijeme ima crne liste zar nije očekivano da te osobe nisu mogle ni doći na sjevernu tribinu na susretu protiv Osijeka? Stoga suiz kluba otišli i korak dalje pa su sada cijelu skupinu ljudi optužili da se “protupravno ponašaju”:

mdash; Ovdje je Dinamo postavio sebe kao kriterij, odnosno unaprijed smatra da će se svatko tko dođe na sjever, protupravno ponašati, pa im time zabranjuje ulaz, odnosno odbija prodati kartu.Klub se prema ljudima ponašao kao prema kolektivu koji se ponaša protupravno, iako zakon poznaje samo pojam pojedinca, a ni za jednog pojedinca, koji već nema sudsku zabranu ili se ne nalazi na crnoj listi (a da se nalazi ne bi mogao ući na stadion ni na utakmicu protiv Osijeka), a bio je na sjeveru na toj utakmici, nema utvrđenja da se isti protupravno ponašao budući da nitko još nije ni dobio možebitno optužni prijedlog za počinjenje kakvog prekršaja, a pogotovo nitko nije osuđen.

Kako li je onda moguće da su u Dinamu proglasili da se cijeli jedan kolektiv protupravno ponaša?

mdash; Ne postoji nikakva pravna utemeljenost proglasiti cijelu skupinu koja je na Osijeku bila na sjeveru da se protupravno ponašala. Za tako nešto je potrebno utvrđenje za svakog pojedinca.

I što sada navijač Dinama može napraviti?

mdash; Nažalost, ovakav postupak kluba nema za posljedicu neku sankciju prema Zakonu.

Dakle mogu se samo žaliti u medijima?

mdash; Eventualne daljnje pravne akcije mogu proizlaziti jedino iz građanskopravnog odnosa kluba i gledatelja kao osoba koje ulaze u ugovorni odnos, a to ulazi u sasvim drugo područje, kako prava, tako i dokazivanja, odnosno utvrđivanja, nečijeg protupravnog ponašanja, u ovom slučaju GNK Dinamo.

Zar je moguće da živimo u zemlji gdje udruga građana tumačenje i provođenje zakona može uzeti u svoje ruke?

BI


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter