Zaustavljene nacije – Baskija

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

I dok mnogi pokušavaju do nezavisnosti doći demokratskim putem i legalnim načinima, baskijske napore ka istom je obilježila separatistička i teroristička organizacija ETA (Euskadi Ta Askatasuna) što u prijevodu znači ”domovina i sloboda”, koja je kroz povijest organizirala bombaške napade diljem Španjolske, a nažalost u takvim napadima znali su stradavati i slučajni prolaznici. Sve to u FIFA-i znači samo jedno, veliko NE za EFF (Euskadiko Futbol Federakundea) savez, iako se nogometna reprezentacija ogradila od bilo kakve veze s ETA-om.

Povijesna, jezična i kulturološka regija u zapadnoj Europi podijeljena između sjeverne zone koja pripada Francuskoj te južne koja je pod Španjolskom upravom. Iako je najveći grad Bilbao, titulu glavnog grada nosi Pamplona. S površinom od oko 21.000 četvornih kilometara spada među manje Španjolske regije. Baskija broji približno tri milijuna stanovnika od kojih je većina u španjolskom dijelu i koji pričaju trima službenim jezicima (Baskijski, Španjolski, Francuski).

1915. je osnovan EFF, Baskijski nogometni savez koji će kroz svoju stogodišnju povijest doživjeti razne preinake kao i potrese. Prvu službenu utakmicu pod imenom Euskal Herria odigrali su iste godine protiv Katalonije i slavili pobjedu 6:1. Početkom 20-ih dobili su potvrdu od FIFA-e za odigravanje prijateljskih utakmica, koja je 1937. poništena. Naime, FIFA je suspendirala sve španjolske nogometne saveze zbog građanskog rata i početka famozne Francove ere. U tom razdoblju (1937-1975) nogometna reprezentacija Baskije je bila u egzilu te odigrala samo 2 utakmice. Nakon što su Francove trupe upale u Bilbao, reprezentacija koja je promovirala i zagovarala nezavisnost je deportirana u Rusiju, potom u Meksiko te iste godine. Zbog incidenta koji se dogodio 1939. godine prije početka prijateljske utakmice u Havani s Kubom, FIFA je zaprijetila suspendiranjem Kube i svih članica čiji su predstavnici bili prisutni, jer su unatoč FIFA-inim zabranama organizirali utakmicu s Baskijom koja je narušavala suverenost Španjolske. Nakon dugih pregovora i vijećanja utakmica se ipak nije odigrala.

Od osnutka Baskija je odigrala samo 56 utakmica, najveću pobjedu su zabilježili sredinom 30mdash;ih u Kopenhagenu protiv Danske, bilo je 11:1 za Baske, a u istom razdoblju bilježe i najveći poraz 8:4 od Meksika. Reprezentacija nosi nadimak ”Euskal Selekzioa’‘ no Baski ju vole zvati ”selekcija mira”. Igrači Baskije nastupaju u zelenim dresovima koji simboliziraju nadu u neovisnost, bijelim hlačicama koje znače čistoću i nevinost, te crvenim čarapama koje predstavljaju krv prolivenu za vrijeme zloglasnog diktatora Franca uz poruku; da se nikad ne zaboravi.

1978. počinje preporod Baskijskog nogometa, FIFA je ponovo dala zeleno svjetlo za odigravanje utakmica, a svoj novi debi Baskija je upisala protiv SSSR-a odigravši 0:0. Narednih 20 godina reprezentacija odigrava većinu svojih utakmica s renomiranim protivnicima poput Nigerije, Danske, Urugvaja…2007. dolazi do velikih previranja unutar saveza, politika je umiješala svoje prste. Službeno ime/nadimak je promijenjeno u Euskadi, povijesno ime koje obuhvaća francusku, španjolsku i oblast Navarra iz koje dolazi većina nogometaša, ali za igrače i dobar dio političara koji su ih podupirali, jedino pravo ime je bilo Euskal Herria, koje označava samo španjolski dio. Kompromis je postignut 2009. te je novi naziv Euskal Selekzioa. Novija povijest donosi i zapaženije rezultate, Javier Irureta je najistaknutiji izbornik kroz povijest, no domaći poraz od Tunisa 2011. ga je koštao posla, njegov nasljednik Jose Maria Amorrortu do danas ne zna za poraz, u razdoblju od 4 godine upisao je pobjede protiv Bolivije 6:1 te Perua 6:0. Prošlogodišnjih 1:1 protiv Katalonije za stogodišnju obljetnicu saveza je bila posljednja utakmica Euskal Selekzioe.

Baskija svoje domaće utakmice igra u Bilbau, na jednom od najvatrenijih stadiona svijeta, San Mamesu. Financiranje reprezentacije dobrim dijelom vrše klubovi poput Athletic Bilbaa i Real Sociedada koji imaju posebne programe za prikupljanje novca. Kroz burnu povijest najviše nastupa (12) za reprezentaciju su skupili Igor Gabilondo i Julen Guerrero, dok je najbolji strijelac svih vremena Isidro Langara sa 17 golova. Aktualni tim čine igrači Athletic Bilbaa, Osasune i Real Sociedada uz pokojeg igrača iz inozemnih liga, od kojih su najistaknutiji vratar Iraizoz, braniči Azpilicueta, San Jose, Inigo Martinez, veznjaci Xabi Prieto (kapetan), Susaeta, Xabi Alonso, Mikel Arteta, Muniain, Ander Herrera, te napadači Aduriz i Llorente. Izbornik Amorrortu ima slatke brige oko sastavljanja momčadi, možemo reći da je najjača karika Baskije vezni red predvođen Xabi Alonsom, Xabi Prietom i Artetom, stoga i gaje strpljivu pasmdash;igru kao glavnu odilku koja ih krasi.

Kroz povijest, Baski su igrali za neke druge reprezentacije, zbog činjenice da njihova nikad nije službeno zaživjela, a među najistaknutijima koji su ostavili neki trag valja izdvojiti Didiera Deschampsa koji je kao kapetan odveo Francusku na krov svijeta 1998., potom Bixente Lizarazua koji je također bio član ”francuske generacije ’98”, Xabi Alonso, Azpilicueta, Del Horno i Llorente su pod španjolskom zastavom postali prvaci Europe i svijeta, povijest još bilježi imena poput Zubizarete, Guerrera, Ivana Campa te Etxeberrie koji je poznat po tome što nikad nije htio uzeti novčani bonus zbog igranja za reprezentaciju…

Možemo samo pretpostaviti koji domet bi postigla reprezentacija Baskije na nogometnoj karti svijeta, jer je baš kao i Katalonija dala mnoštvo izvrsnih nogometaša čijim perjem su se okitili drugi. Baskijski san o svojoj službeno priznatoj reprezentaciji će morati pričekati još neko vrijeme, vrijeme kad politika ne bude ispred nogometa…

Ivan Bošković


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email