Zašto je Nogometplus protiv Opatijske inicijative?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Naslov je ustvari pogrešno postavljen, iako bi iščitavajući naše tekstove i čitajući Facebook rasprave naših novinara zaista mogli postaviti navedeno pitanje. Naime, Nogometplus nije i ne može biti protiv ničega – mi smo samo protiv onih koji prvoloptaški i bez detaljnije analize podržavaju to ništa. A to ništa za sada izgleda kao da je Damir Mišković postavio cilj: „HNK Rijeci treba novca“, te to zapakirao u priču „sportu treba novca“. Sve je to zapisao u PowerPoint prezentaciji uz navođenje četiri moguće „kese“ u kojima bi te novce mogao naći: kladionice, TV pretplata, porez na dobit i turističke takse.

>> Pet sportskih saveza oformilo ‘Opatijsku inicijativu’, slijedi suradnja na izmjenama ZOS-a

Kao i obično, kada se u domaćem nogometu događa neka veća stvar, Nogometplus je sastavio tim ljudi koji imaju zadatak analizirati prezentirane ideje i rad Inicijative. Taj tim u svom širem sastavu podrazumijeva financijskog stručnjaka, odvjetnika, pravnika, stručnjaka za državne potpore te nekoliko novinara istraživača. I navedeni tim, nazovimo ga za potrebe teksta Opatija+, nakon nekoliko tjedana rada još uvijek nije u stanju odgovoriti na nekoliko jednostavnih pitanja:

  • Kako će se točno ti novci uzeti (koje zakone treba promijeniti, koje pravilnike treba napisati i koje dozvole iz Europske unije treba ishoditi,…)?
  • Kako će se novac točno trošiti, koliko će koji sport/klub dobiti i za što točno i na koji način se kontrolirati trošenje?
  • Kakav utjecaj će to imati na one kojima će se novac uzimati (povećanje RTV pretplate kao direktan udar na građane; povećanje manipulativnih troškova kladionicama kao direktan udar na industriju koja i ovako stenje pod naletom strane on-line konkurencije; porez na dobit i rupa u proračunu koja će nastati kad porez ne ode državi već sportašima; te povećanje cijena u turizmu)?
  • Što je s ostalim ne-sportskim udrugama? Kultura, humanitarne udruge, udruge koje se bave ekologijom, one koje se bave društvenim temama poput odgoja djece, udruge osoba s invaliditetom? Zašto su one isključene iz ovih mjera?

Tim Opatija+ stoga već tjednima svaki tekst, svaku izjavu, svaku dostupnu analizu ili javno iskazanu podršku inicijativi analizira i iz nje pokušava iščitati barem fragment odgovora na gore navedena pitanja. Bezuspješno!

Vrhunac nekuženja doživjeli su sinoć u još jednoj jednostranoj i jednodimenzionalnoj emisiji Otvoreno na HRT-u – jednoj od onih institucija koja se financira našim novcem!? Što je tema za sebe.

U emisiji su između ostalih sudjelovali Damir Mišković, predsjednik HNK Rijeke i vođa inicijative, Perica Bukić, Hrvatski vaterpolo savez i osoba čiji je matični klub HAVK Mladost, te Tomislav Grahovac, iz rukometnog saveza povezan s RK Zagrebom (Badel, PPD,….),… i najviše su pričali o pretilosti, djeci kojoj bi se iz ove inicijative plaćale članarine i mladim sportašima koji nemaju za platiti autobus?! Ponovit ću: HNK Rijeka kojoj je Grad Rijeka osiguravao, nakon prodaje kluba privatnom investitoru, 6.5 milijuna kuna godišnje (nemamo zadnje podatke, jer još nisu objavljeni). HAVK Mladost koji je, dok je Grad Zagreb ubacivao milijune u klub, recimo kupovala vaterpoliste iz Splita i time direktno oslabila splitski vaterpolo bazen ili RK Zagreb koji je… ma znate sve tj. ne znate gdje je nestao rukomet u Bjelovaru, Metkoviću ili Splitu.

Sinoć smo ponovno slušali o tome da Mišković i ekipa žele napraviti „bazen“ u koji bi se iz onih gore „kesa“ ulijevala sredstva, a onda bi se napravili „manuali“ – tj. kontrolirani sustav pravila trošenja novca iz tog bazena uz kontrolu države. Hm… dok je, recimo Grad Zagreb davao milijune dovoljne klubovima za osvajanje titula i bagatelno kupovanje igrača iz siromašnih regija nitko se nije sjetio raditi bazene ili poštenije raspodijeliti taj novac pokušavajući spriječiti da se državnim novcima bogatih gradova stvara sportska premoć. Sada, kada su ti milijuni nedovoljni ili ih više nema, bi solidarno, recimo Pula ili Dubrovnik, trebali poskupiti svoje usluge noćenja za spas hrvatskog sporta ili jedan Emil Tedeschi, umjesto u Cedevitu koja se natjecala u istom gradu s klubom financiranim novcem iz proračuna tog istog grada, da bi ostvario porezne olakšice morati uložiti u „bazen za domaći sport“?!

Tužnije od ove ideje je samo to što im podršku daju oni koji su već osjetili što znači kad Mladost, Badel ili recimo Cibona sa gradskim, te recimo Dinamo, Rijeka i Primorje sa više privatnog, ali i gradskim novcima, imaju sredstava i najviše ruku u postojećem „bazenu“ odakle se već dijeli novac i utjecaj preko matičnih sportskih saveza..

Bojan Islamović

Pročitajte još:

>> Kapitalizam na komunistički način

>> Mišković kao Superhik

>> Isti rat, novi frontovi


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter