Zagrebački nogometni savez, Dinamo, Lokomotiva i ostale nogometne udruge opet su prekršile Zakon o sportu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

U srijedu je istekao rok od petnaest dana da udruge građana u sportu, s proračunima preko 5 milijuna kuna, objave na web stranicama financijska izvješća. Kako to Dinamo, Lokomotiva, Slaven Belupo, Inter Zaprešić, Zagrebački nogometni savez i drugi još uvijek nisu napravili, čekaju ih kazne i do 100.000 kuna.

Zakon o sportu izmijenjen je u kolovozu 2015. godine. Izmijenili su ga Hajduk i njegovi navijači pokušavši kroz zakon uvesti malo reda u domaći nogomet, kada se već kroz institucionalnu borbu HNS-a to nije moglo. Najbitnije stavke tog zakona su transparentnost objavom financijskih izvještaja i reorganizacija izbora unutar saveza gdje se nositelje kvalitete barem donekle štiti od izbornog inženjeringa kojemu su skloni u HNS-u.

Screenshot: zakon.hr

Dok se oko navedenih izbora lome koplja, a većina saveza bez ikakvih sankcija ne poštuje navedeno usklađivanje statuta sa Zakonom o sportu, ni u drugim dijelovima izmjena Zakona situacija nije ništa bolja.

Sukladno Članku 76a ZOS-a svaka pravna osoba u sustavu sporta čiji je godišnji proračun preko 5 milijuna kuna dužna je na vlastitim web stranicama objaviti financijsko izvješće i to 15 dana nakon što nadležnom tijelu isti dokument dostavi.

15. ožujka istekao je rok za pravne osobe u sustavu sporta koje su organizirane kao udruge građana, jer su do 28. veljače trebali podnijeti svoja financijska izvješća.

Tko je to napravio? Jedino smo na stranicama Hrvatskog nogometnog saveza (jedva!!) pronašli navedeno izvješće objavljeno 10. ožujka. Nije bio poseban tekst, ni neki posebna obavijest o tome. Samo se pojavilo, jer, očito smatraju u HNS-u, nije to vrijedno veće pompe – ipak se radi o transparentnosti udruge građana koja okuplja sve nogometne klubove u zemlji i ima stomilijunski proračun. Od ostalih ne vidimo na webu ničije financijsko izvješće– ni GNK Dinama, ni NK Lokomotive, ni Slaven Belupa, ni Intera iz Zaprešića (barem koliko smo se uspjeli snaći na njihovoj web stranici), čak ni Zagrebački nogometni savez čiji godišnji budžeti prelaze navedenih 5 milijuna kuna.

Što sada? Očekujemo da će sportska inspekcija izići na teren i pravne osobe kazniti s 30.000 do 100.000 kuna zbog kršenja navedenog članka, a sa 5.000 do 15.000 kuna odgovorne osobe Mirka Barišića, Damira Vrbanovića, Tina Doličkog, Hrvoja Kolarića, Branimira Laljka … ili ćemo za djelovanje u ovom slučaju kršenja zakona također čekati godinu dana dok ne stigne mišljenje Središnjeg državnog ureda za šport?

Screenshot: zakon.hr

BI


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter