Zabrana razgovora igrača i navijača!?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Talijanski nogometni savez ili skraćeno FIGC, donio je izmjene pravilnika kojima će se pokušati zabraniti komunikacija između navijača i igrača za vrijeme utakmice. Oni igrači koji dođu ispod tribine i komuniciraju s navijačima mdash; bit će kažnjeni.

Takvu odredbu donio je jučer FIGC, a promijenjen je članak sedam njihovog “Codice di Giustizia Sportiva”, a nakon koji bi se praksa da navijači nakon loše utakmice pozovu igrače pod tribinu da bi im rekli svoje mišljenje trebala prekinuti. Novim pravilima zabranjeno bi bila komunikacija osim na utakmicama i za vrijeme treninga ili na pripremama uz dodatak da se to odnosi na onu komunikaciju koja je ostvarena u uvjetima zastrašivanja i vrijeđanja. No, iz dosadašnje prakse znamo da je ključno tko određuje i kako što je to zastrašivanje.

Komunikacija bi se mogla ostvariti samo ako su navijači službeno prepoznati od kluba što su u Italiji uglavnom udruge simpatizera koje nisu na “navijačkim tribinama” te ako osobe s kojima igrači razgovaraju imaju službeno dopuštenje kluba ili službene oznake kluba. Predsjednik saveza,Carlo Tavecchio, dobio je mandat da odluči o disciplinskim mjerama za one koji se ovih odredbi neće pridržavati.

No, kakve god sankcije bile, umjesto da se klubovi približe navijačima, a navijače ne kroz represiju, nego kroz edukaciju uči kako da se uključe u rad klubova koje vole, ovakav potez FIGCmdash;a odlazi u krivom smjeru još većeg udaljavanja publike i igrača. Sve naravno, pod izlikom “sigurnosti”, iako se zapravo o sigurnosti ovdje ne radi, obzirom je puno veći problem, pogotovo u Italiji, sigurnost igrača izvan stadiona i trening centra, gdje smo bili svjedoci uznemiravanja igrača. Osim toga, umjesto ka demokratizaciji i dijalogu, ovakva odluka vodi u izolaciju, što bi moglo imati dodatne negativne posljedice, pogotovo kad je riječ o raspirivanju strasti između navijača i institucija, u ovom slučaju saveza. Zagraditi se u zidove rijetko kad je pravo rješenje.

Veljko Tomić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter