Web shopping u Hrvatskoj i okolici

Grafika: hajduk.hr
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Nakon što smo se prošle godine zabavili funkcijama Hajdukovog webshopa, neke stvari su se znatno izmijenile i marketing kluba se naveliko pobrinuo za ovaj, danas jako bitan, dio prodaje. Hajduk je klub s velikim brojem navijača van Splita, a za sve njih je obradovala vijest da je prije nekoliko dana bez velike pompe, pressice i najave objavljen novi Hajdukov webshop.

Možda jedan od dokaza da neki segmenti kluba rade marljivo i konkretno, ali u pozadini i tišini. To vrijedi i za novi vizual južnog djela stadiona, kao i osvježene kućice u kojima se prodaju ulaznice. S velikim zadovoljstvom su Hajdukovi navijači dočekali novi shop, koji uz novi vizual donosi i nekoliko izuzetno zanimljivih izmjena.

Krenimo od početka: Ulaskom na web shop na vrhu se učitava izbornik koji jednostavnim putem vodi do traženih artikala. Ove točke su ispod animiranog bannera (koji trenutno reklamira sva tri dresa kluba) grafički prikazane i s fotografijama igrača s ponuđenim proizvodima. Na vrhu postoji mogučnost odabira jezika: hrvatski / engleski.

Idemo prvim klikom na “dres” te dolazimo do pregleda svih dresova koji su u ponudi i tu nailazimo na prvi novitet: Novi izbornik s lijeve strane. Dok je stari bio zapravo samo nabrajanje proizvođača i proizvoda, sad se tu kupcu nudi selekcija kroz odabir cijena, modela i veličina. Dakle, ako tražite nešto u veličini L, onda kliknite tu veličinu te se onda učitavaju svi dresovi dostupni u odabranoj veličini. Smatramo li ovo dobrim? Apsolutno! Ta opcija će nam olakšavati kupnju kad nekih stvari više neće biti u svakoj veličini, što se i događa i u velikim svjetskim online shopovima. Nama, kao mušterijama će biti lakše pregledati samo proizvode koji su dostupni, nego na svakom koraku provjeravati ima li dostupnih majica te ako ima, u kojoj veličini.

Grafički dio je već sada izuzetno napredovao. Dresovi su prikazani na kvalitetnim fotografijama simpatičnih dečkića, a kad iste želimo pogledati detaljnije, samim prelaskom mišem preko fotografije dolazimo do kvalitetnog prikaza detalja.

Kad se sjetimo starog izbornika i trauma koje je donosio, sada u potrazi za odjećom za bebe samo kliknemo na odjeću > Baby program i učitava se cijela ponuda tekstilnih artikala za najmlađe.  Još bitnija je ova činjenica kod točke “Odjeća>T-shirt” gdje se sada uredno učitavaju sve majice kratkih rukava, nebitno jesu li  iz proizvodnje tehničkog sponzora ili kolekcije “Moj Hajduk”. I tu nam sada lijevi izbornik prvi put  osjetljivo olakšava potražnju. Muško si? Klikni na “MUŠKO”! Nosiš “L”? Klikni na “L”! I sad uredno možeš birati među stvarima koje ti odgovaraju. Odabrane opcije možete i brisati, Postoji također i alternativna opcija da izaberete  i drugu veličinu, tako da vam se učitavaju samo majice u veličinama “L” i “XL” (idealno za poklon pred Božić).

Ipak, osim vizuala i tehničke izvedbe, koja je za svaku pohvalu, najveća novost je u početku skrivena u opcijama “Korisničkih usluga” i “Uvjeta korištenja”.

Za kupce iz Hrvatske poštarina iznosi paušalno 35,00 kn, i to do iznosa od 1.000,00 kn. Narudžbe preko ovog iznosa su besplatne. A sad je i navedeno da se dostava vrši putem kurirskih službi DPD i Hrvatske pošte. A pod “Dostava unutar RH” su uredno navedeni i podaci za kontakt u slučaju da postoje pitanja u vezi narudžbe.

Međunarodna dostava je još jedan korak naprijed. Tu su navedene razne zone (1-7) s određenim poštarinama, tako da dostava u Sloveniju paušalno iznosi 60,00 kn, za Njemačku 100,00 kn a npr. Za BiH 130,00 kn. Uredno, pregledno i informativno.

Velika promjena se skriva i u načinu plaćanja, a tu se je pojavio PayPal! Popularna platforma za transakcije širom svijeta je sada dostupna i Hajdukovcima van Hrvatske kad naručuju Hajdukove proizvode.

Jedna opcija dostave je isto tako nova, a skriva se u košarici: PREUZIMANJE U DUĆANU! Dakle, kupite robu, platite robu i preuzmete je prvom prilikom kad ste u Splitu ili je netko drugi preuzme za vas. Sama košarica nam sada nudi i nove mogućnosti. Možemo unijeti “Kod za popust”, uredno i prije kupnje provjeriti dostavu i bez da smo ulogirani. Također se mislilo i na “Poklon kartice” koje će se u budućnosti moći koristiti i u webshopu. 

Ako ste do sada naručivali u Hajdukovom shopu, sigurno ste bili zbunjeni potvrdom u kojoj ni cijene artikala nisu bile vidljive. Sad je i taj problem uklonjen i dobivate urednu potvrdu s cijenama i poštarinom.

Vidljivo je da se još popunjava ponuda, neke sitne greške se u hodu još ispravljaju (primjer: T-shirt za djecu ne učitava pod T-Shirt), a po najavi iz kluba se mogu očekivati još neke novosti:

“Nastavljaju se odmah i ostale pripremne radnje s ciljem daljnjeg razvoja i kreiranja softversko-vizualnog rješenja potpuno novog webshopa koji je u pripremi za iduće razdoblje, a koji bi bio u skladu s najvišim standardima europskih nogometnih klubova.”

Nakon izuzetno lošeg webshopa, Hajduk je pokazao kako to uvijek može bolje izgledati, a usporedbe radi bacili smo oko i na konkurente iz regije: 

GNK Dinamo Zagreb:

Potrebno je nekoliko minuta da se snađete u ovom shopu, fotografije su većinom neprofesionalno odrađene ili djelomično loše fotografirane (podsjeća nas djelomično na stari Hajdukov shop). Tisak dresa je ponuđen, ali nisu postavljene opcije u kojima točno možete odabrati natpis, broj i slično. Ponuda shopa je dosta siromašna. Teško je pronaći uvjete kupnje i cijene dostave. Ocjena  2/10

NK Osijek:

Na prvi pogled dosta pregledan shop. Fotografije su manje rezolucije, ali kvalitetne. Tisak dresa se bez komplikacija može odabrati. Zanimljivost: Poštarine su samo naveli za Hrvatsku, Mađarsku i Sloveniju. Naplata je malo nepregledna i teško je pronaći npr. cijenu dostave za neku od drugih EU zemalja. 6/10

NK Rijeka:

Oku ugodan shop brzo dovodi do razočaranja – slabe ponude van opreme tehničkog sponzora. Personalizacija dresa je moguća, ali je ponuđena kao artikl, tako da i to komplicira situaciju. Informacije o dostavi se mogu pronaći pod točkom “Više informacija” na dnu stranice. Ocjena 5/10

Crvena Zvezda:

Na prvu je shop s bogatom ponudom slično posložen, nedostaje uglavnom izbornik za veličine i detalje, koje Hajdukov sada ima. Košarica ovdje nudi manje mogućnosti (popusti i slično), a nismo pronašli mogućnost tiska (ime, broj, sponzori). Košarica je pregledna i lako se dođe do informacije o dostavi.  Ocjena 8/10

FK Partizan:

Za početak na službenim stranicama kluba nismo pronašli webshop. Tek google-tražilica nas je dovela do poveznice. Shop je djelomično nepregledan i nedostaje mu izbornik za veličine i detalje robe. Fotografije su solidne, ali ne i na profesionalnoj razini. Košarica je nepregledna i bez informacija o konačnoj poštarini.  Ocjena 7/10

NK Maribor:

Široki asortiman, kvalitetna navigacija, dobre grafike. Dresove se po želji tiska, a jedino nedostatak engleskog jezika i jasnije informacije o poštarini se mogu navesti kao manjkavosti. 8/10

HŠK Zrinjski Mostar:

I ovdje nas je samo Google doveo do stranice. Zanimljiv asortiman, no prvi klik na „pogledaj dresove“ je već bez funkcije. Grafički ljepo posloženi webshop komplicira kod pretrage i sama prva stranica je nepregledna. „Uslovi korištenja“, „Politika privatnosti“ i „Kako kupiti“ su klikovi u prazno i ove informacije nisu dostupne. Neke artikle nismo uspjeli dodati u košaricu jer nisu dostupni. Ako imate artikle u košarici, možete saznati poštarinu i bez logiranja. Zbog nedostatka informacija samo prolaznih 4/10.

U odnosu na konkurenciju, Hajduk je očigledno napravio korak više. Shop se u ovim trenucima još ispravlja te će se i ponuda u skoroj budućnosti vjerojatno povećati. Sama tehnička i dizajnerska realizacija nadmašuje sve konkurente iz regije. Kvalitetne fotografije, pregledan izbornik, lako dostupne informacije i dobar asortiman po nama u ovom trenutku dovodi Hajdukov webshop na kvalitetnih 8/10 bodova. Uz to, s dodatnim proširenjem asortimana te možda još kojom doradom koju su iz kluba najavili, vjerojano će po nama dostići i 9/10.

L.K.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter