Vrhovni sud odbio žalbu Zdravka Mamića, sudit će mu se u odsutnosti

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Vrhovni sud danas je potvrdio prvostupanjsko rješenje kojim je određeno suđenje Zdravku Mamiću u odsutnosti.

Vrhovni je sud Republike Hrvatske donio rješenje kojim je odbio žalbu Zdravka Mamića i potvrdio prvostupanjsko rješenje Županijskog suda u Osijeku. Time je postalo pravomoćno rješenje kojim određeno suđenje optuženiku u odsutnosti, a riječ je o drugoj i  trećoj optužnici protiv bivšeg službenika Dinama i Hrvatskog nogometnog saveza, a koja se uz prihvaćanje prijedloga DORH-a vodi kao jedan postupak.

Javnost još uvijek čeka pravomoćnost presude u prvom predmetu protiv Mamića i ostalih pred sudom u Osijeku kada je Zdravko osuđen na šest godina i šest mjeseci zatvora, aktualni trener Dinama Zoran Mamić na četiri godine i jedanaest mjeseci, Damir Vrbanović na tri godine zatvora, a poreznik Milan Pernar na četiri godine i dva mjeseca zatvora.

U svom priopćenju Vrhovni sud dalje navodi:

“Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta tereti optuženika (zajedno sa drugim optuženicima) da je počinio kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja. Prema podacima u spisu protiv optuženika je raspisana međunarodna tjeralica i izdan europski uhidbeni nalog. Optuženik nije uhićen niti izručen Republici Hrvatskoj. Pored državljanstva Republike Hrvatske ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine. Trenutno se nalazi u Bosni i Hercegovini, koja država je utvrdila da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje optuženika.

Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud pravilno zaključio da optuženik nije dostižan državnim tijelima Republike Hrvatske. Pravilno je utvrdio i obrazložio i da postoje osobito važni razlozi za suđenje optuženiku u odsutnosti. Oni se očituju u činjenici da je optuženik optužen za kaznena djela počinjena od strane zločinačke organizacije koju je prema navodima optužnice oformio i s njom rukovodio u razdoblju preko deset godina. Prema optužnici oštećen je jedan od najeksponiranijih sportskih klubova u Republici Hrvatskoj, a optuženik je pri tome stekao izrazito veliku protupravnu imovinsku koristi na štetu tog kluba. Neupitna je i zainteresiranost javnosti za ishod tog kaznenog postupka.

Iako će se optuženiku suditi u odsutnosti to ne umanjuje njegova prava na obranu. Zakon o kaznenom postupku jamči pravo na obnovu kaznenog postupka svakoj osobi koja je osuđena u odsutnosti, uz ispunjenje zakonskih pretpostavki i kad nastupi mogućnost da joj se ponovno sudi u njezinoj prisutnosti.

Podsjetimo, Zdravko Mamić se nalazi u bijegu od hrvatskog pravosuđa od lipnja 2018. godine kada je u prvom sudskom postupku nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, a BiH ga je zbog navedenog postupka u lipnju prošle godine odbila izručiti Hrvatskoj s obrazloženjem da se radi o djelima za koja je nepravomoćno osuđen, a koja su počinjena prije nego što je potpisan Ugovor o izručenju vlastitih državljana između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Sud BiH je i koncem kolovoza prošle godine odbio ponovni zahtjev Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske za izručenjem Zdravka Mamića upućen nakon pravomoćnosti druge optužnice jer je utvrdio da ni prema njoj nisu ispunjene pretpostavke o izručenju na temelju međudržavnog sporazuma koji su Hrvatska i BiH sklopile 2012. godine.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter