Vremeplov – Rekord Manchester Uniteda postavljen na terenu mrskog neprijatelja

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Davne 1910. godine, 19. veljače, Manchester United ugostio je ljute rivale iz Liverpoola i otvorio novoizgrađeni Old Trafford. Prvotno zamišljen kao stadion za 100 tisuća gledatelja, no prevelika cijena izgradnje uzrokovala je smanjenje na 80 tisuća. Već godinu kasnije, Teatar snova ugostio je i finale FA Cupa između Bradforda i Newcastlea. Iz 1939. godine datira i aktualan rekordan broj gledatelja na jednoj utakmici odigranoj na Old Traffordu, 76,962 gledatelja, no zanimljivo, nije se radilo o utakmici Crvenih vragova, već o polufinalu FA Cupa, gdje su snage ukrstili Wolverhampton i Grimsby Town.

Iako je do današnjeg dana Old Trafford proživio mnoge rekonstrukcije, nadogradnje i uljepšavanja, nije se uspio izboriti za rekordnu gledanost neke domaće utakmice Manchester Uniteda. Te zasluge idu mrskim gradskim rivalima Manchester Cityju, te njihovom Maine Roadu. Spomenuti stadion 80 je godina bio dom Građana, a zbog oštećenja na Old Traffordu tijekom 2. svjetskog rata, Manchester je od 1945. – 1949. bio prisiljen privremeno preseliti na Maine Road. Na današnji dan prije 69 godina, 17. siječnja 1948. godine, dvoboj između Uniteda i Arsenala pratilo je 83,260 gledatelja, što je i danas rekordna posjećenost nekog domaćeg susreta Manchester Uniteda. Susret je završio 1-1, a na kraju sezone Topnici su slavili naslov prvaka, dok je Manchester završio drugi, no kao utješnu nagradu osvojili su FA Cup.

Što se Old Trafforda tiče, rekord posjećenosti drži gore spomenuta utakmica Wolvesa i Grimsbyja, dok je Manchester United najviše navijača gledalo 2007. godine, 76,098 gledatelja na meču protiv Blackburna. To je ujedno i rekordna posjeta na nekoj utakmici Premiershipa, a te je sezone prosjek gledatelja na Old Traffordu bio čak75,826 gledatelja.

Budućnost nam zasigurno donosi još poneku nadogradnju i povećanje kapaciteta Old Trafforda, čime bi stadion mogao primiti preko 80 tisuća posjetitelja. Kao tribina najpogodnija za širenje, najčešće se spominje Sir Bobby Charlton Stand (tribina na kojoj su smješteni stručni stožer i rezervni igrači). No, dok se to ne dogodi, plavi dio Manchestera i dalje će biti “krivac” za jedan zanimljivi rekord gradskog rivala.


Ivan Mušlek


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email