Visoki upravni sud: AZTN nije nadležan nad kartelom Lokomotive i Dinama

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Visoki upravni sud Republike Hrvatske odbio je tužbu Udruge “Naš Hajduk” protiv Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) zbog nepokretanja postupka protiv GNK Dinama i NK Lokomotive i njihove povezanosti. Podsjetimo, prije nekoliko godina Udruga je pokrenula tužbu zbog nezakonitog udruživanja Dinama i Lokomotive koja je bila odbačena uz obrazloženje da su te dvije institucije jedno. Potom je Udruga nabavila mišljenje HNS-a i Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta kojim je ukazala kako ih nadležne institucije smatraju odvojenim poslovnim subjektima i ponovo je zatražila istragu od Agencije. I tada su odbijeni pod izlikom da se time trebaju baviti druga tijela, prvenstveno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Udruga je tada pokrenula upravni spor protiv te odluke, a tužba je od strane Visokog upravnog suda odbačena kao neosnovana. Sukus sudskog obrazloženja na nekoliko stranica je da se ni Sud, kao ni AZTN, nisu bavili meritumom stvari – jesu li Lokomotiva i Dinamo kartel ili ne, već su se bavili nadležnošću. Te su presudili da nadležnost, sukladno Zakonu o sportu, leži u Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta i njihovoj sportskoj inspekciji.

Tu dolazimo do problema, jer je sportska inspekcija 2014. godine i ukinula licencu Lokomotivi, ali za 2009. godinu, a licenca se izdaje svake godine. Dok se jedan slučaj završi – stvori se novi. Isto tako čudi da Visoki upravni sud nije smatrao bitnim referirati se na dostavljeni Sporazum o poslovnoj suradnji između Lokomotive i Dinama, pa se sada postavlja pitanje – tko je onda za tako nešto nadležan? Pogotovo što on i dalje, kada se pogledaju odnosi ova dva kluba, vrijedi, iako vjerojatno više nije u pisanoj formi. U svakom slučaju preprodaja igrača između Lokomotive i Dinama (u vrijednosti od nekoliko milijuna eura) ni AZTN-u, ni Visokom upravnom sudu ne predstavlja ekonomsku djelatnost, već samo sportsku, pa se na njih, smatraju, ne primjenjuju pravila tržišnog natjecanja.

Srećom da barem u ministarstvu Borisa Lalovca ne smatraju da su milijuni zarađeni kroz nogomet samo sportska djelatnost pa će tako uskoro pred nadležnim tijelima odgovorni iz Dinama odgovarati za porezne i gospodarske dubioze. Nama ostalima je samo za se nadati da će i druge dvije institucije – Hrvatski nogometni savez i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta početi čistiti nepravilnosti u domaćem nogometu…

 

BI


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter