Vinske mušice poznatih nogometaša

Foto: standard.co.uk
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Kako se na zelenom travnjaku rješavaju protivničkih igrača, tako se i u trsju rješavaju pazušnih listova neka od najvećih imena u povijesti nogometa. Ima neka tajna veza između nogomet i vina. Na Otoku najpoznati vinoljupci su Sir Alex Ferguson i Harry Redknapp međutim njihov interes za vinom počinje i završava isključivo flašom i kupicom, bez udubljivanja  u sami proces, filozofiju i kulturu vinarstva i vinogradarstva.

Još uvijek jedan od najboljih veznjaka svijeta Andres Iniesta u slobodno vrijeme bavi se vinogradarstvom i vinarstvom. Obiteljski biznis koji je započeo njegov djed u pokrajini Manchuela, u vinskoj regiji Castilla la Mancha. S početnih deset hektara do današnjih 180 hektara površine vinarska priča razvila se iz hobija pod nazivom Bodega Iniesta prije više od četvrt stoljeća. U proizvodnju vina igrač Barcelone dosad je uložio skoro deset milijuna eura, a rezultati govore i o opravdanosti investicije. Bodega Iniesta izvozi se u trideset i tri zemlje svijeta, a trenutno najveći fokus je na tržištu SAD-a. Proizvode dva glavna brenda: Corazón Loco te Finca El Carril. Corazón Loco su vina s komercijalnim karakterom i pitkija su od Finca El Carril koje je kompleksnijeg i sofisticiranijeg okusa. Finca El Carril Valeria je bijelo vino koje nosi ime Andresove kćeri, a fermentira u drvenim bačvama. Bobal te Finca El Carril Paolo Andrea dobilo je ime prema njegovom sinu, a to mu kako kaže, čini veliku sreću, a posebno što su vina iznimne kvalitete. Posebna pohvala Iniestinoj vinskoj priči veže se i za njegov pristup vinogradarstvu i vinarstvu, odnosno bavljenje biodinamičkom poljoprivredom kao jednom od perjanica moderne ekološke proizvodnje koja svoje korijene vuče na idejama Rudolfa Steinera, pisca i filozofa rodom iz Donjeg Kraljevca u Podravini.

Klupski kolega Andresa Inieste, vjerovatno najbolji igrač svih vremena Leo Messi također ima svoju vinarsku priču. Uz pomoć argentinske vinarije Casa Bianchi te pokroviteljstvo fondacije Lea Messija proizvedeno je jedno najboljih suhih crvenih vina na svijetu jednostavnog imena „Leo“ proizvedenog od autohtonih argentinskih sorti Malbeca i Torrontesa. Po završetku karijere za pretpostaviti je da će na upit „Leo đessi?“ odgovor biti „okopavam gorice!“ s ciljem još kvalitetnije proizvodnje i prodaje vlastitog vina.

Sjećate li se gospodina „Frizure“, Davida Ginole? Osim po njegovanoj kosici i uspješnoj nogometnoj karijeri izuzev stupa srama nakon ispadanja Francuske od Bugara u kvalifikacijama za Mundial u SAD-u  već duže vrijeme gradi i vinsku karijeru u Provansi na jugu Francuske, unutar vlastite vinarije pod nazivom Coste Brulade. O tome kako mu ide govori i činjenica da je 2014. skoro ostvario hat-trick osvojivši na „International wine challengeu“ brončanu i srebrnu medalju za svoje vino Rose Cuvee berbe gospodnje 2012.

Kad se govori o vinima, a već su spomenuti i Španjolci i Francuzi, onda sigurno dolazi red i na Talijane. Dovoljno je reći: Andrea Pirlo. Obiteljska vinarija Pratum Coller poznatog smještena na sjeveru Italije u blizini Brescije na deset hektara proizvodi četrdeset tisuća butelja godišnje. Bijelo vino Nitor i crno vino jednostavnog naziva Pirlo najveći su ponos i dika Andree Pirla.

I kod nas u vinskom biznisu imamo konje za jahanje. Pa tako prva konjina je Igor Štimac, odnosno obiteljski biznis Rizman koji vode njegova braća na vinogorju Komarna koji se može pohvaliti s pola milijuna trsova na osamdeset hektara te proizvodnjom od sto tisuća boca godišnje. U svakom slučaju za pohvalu uz nadu da će „Štico“ nakon desetljetne najave preuzimanja Derbya Countrya primarni fokus s nogometa ipak prebaciti na obiteljske čokote.

Jedan od najuglednijih domaćih vinara također je nekadašnji nogometaš i povijesna ličnost kao strijelac prvog pogotka u HNL-u, Željko Adžić. Bivši igrač i kasnije vrlo uspješni trener u omladinskoj školi Dinama gdje je s kadetima osvojio treće mjesto na svjetskom klupskom prvenstvu, a od tadašnjih klinaca uspješne i ugledne karijere ostvarili su Badelj, Lovren i Tomečak. S obzirom na to da nije bio podoban u dvorima maksimirskim, okrenuo se omiljenom obiteljskom hobiju te od njega napravio ozbiljan biznis. Na obroncima kutjevačkog vinogorja ima devet hektara vinograda, a među najboljim i najuglednijim proizvodima su: Graševina, Graševina Hrnjevac, Rajnski rizling, Pinot crni, Pinot sivi i Zweigelt.

Bavljenje poljoprivredom, a posebno plemenitim granama poput vinogradarstva i vinarstva zasigurno je za ponos i pohvalu svim gore nabrojanim bivšim igračima. Svojim djelovanjem na drugačijem „zelenom terenu“ i u podrumu nadograđuju već neraskidivu vezu vina i nogometa te sve više zbližavaju dva naizgled različita svijeta,ali po ljepoti i šarmu komplementarna na više razina.

 

Goran Đulić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter