Via fora Bartomeu!

Twitter/ RAPHI‏ @BCN_Raphi
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Španjolska je po mnogo čemu specifična zemlja pa tako i u nogometno-medijskom smislu. Ono što je u glavnom gradu Marca za Real Madrid u Kataloniji je El Mundo Deportivo, Svijet sporta rekli bi po naški.

Obje su novine zapravo produžena ruka svojih klubova, manje ili više (ne)službena glasila Reala i Barcelone. I oni se ni ne trude prikazati drugačije, Marca će slaviti Pereza i Los Blancose, a Mundo će vrlo vješto izbjegavati kritiku prema klupskom rukovodstvu, čak i kada površni pratitelji nogometa vide da stvari u plavo-crvenom dijelu jednog od najljepših gradova svijeta ne idu kako bi trebale.

Mundo je, ako je vjerovati Twitteru, nedavno imao spremne i grafički obrađene dvije naslovnice. Prva je govorila da je taj dan – dan Seri, kada će konačno biti zgotovljen transfer ovog igrača Nice, da bi se stvari onda potpuno izokrenule i na naslovnici El Munda stajala ona ista slika Jeana Serija s potpuno drugačijom porukom: Ne! za mladog Jeana iz Obale Bjelokosti.

Mundo

Ovo naravno nije priča o novinarskom i uredničkom poslu, suludim vratolomijama medijskih kuća (za to konačno ne bi trebalo ići do katalonskih obala kraj nadrealne domaće stvarnosti). Promjena naslovnice El Munda fantastična je preslika kaosa, koji posljednjih mjeseci trese Blaugranu, bilo da se radi o promašenoj sportskoj politici, organizacijskim i kadrovskim potresima ili posvemašnjoj krizi identiteta. Priča sa Serijem nije ništa drugo do najbolji prikaz stihije koja trenutno vlada u katalonskom nogometnom gigantu. Igrača, kojeg su opisivali kao novog Xavija, minijaturnog genijalca u veznom redu, koji će povezati pukotine u momčadi, do jučer su bili spremni platiti 40 milijuna eura. Upravo onoliko koliko navodno iznosi njegova klauzula u Nici, i upravo onoliko koliko su platili Paulinha, još jednog kontroverznog poteza Barcinog menadžemnta. U samo 90 minuta uzvratnog dvoboja za ulazak u Ligu prvaka između Nice i Napolija dolazi do potpunog obrata. Seri je, sudeći prema informacijama iz Katalonije, odigrao lošu utakmicu, a Valverde izgleda zaključio da mu taj igrač ne treba. Odnosno da nije dovoljno dobar za Barcu. Igrač kojeg su pratili, gledali i dozivali mjesecima u 90 minuta od nasljednika genijalca Xavija postao je descartado.

Odlazak Neymara u Pariz napunio je blagajnu katalonskog kluba, no dojam je da ova uprava trenutno nema plan i viziju, osim što brže potrošiti katarske milijune. Trakavica oko kupovine Coutinha ili Dembelea svjedoči i da su drugi europski klubovi namirisali paniku koja trenutno vlada u Barceloni te će skupo, ako i uopće, prodati navedene igrače. Iznos od 150 milijuna eura navodno je posljednja ponuda Liverpoolu za njihovog Brazilca, kojeg naravno nisu znali prepoznati dok je igrao za milanski Inter. Baš kao što nisu uspjeli dovesti Isca ili Marca Asensia, koji su odabrali Real, baš kao što su olako pustili Thiaga u Bayern ili Fabregasa u Englesku, Barcelona je loše ili užasno loše trgovala posljednjih sezona, gotovo u pravilu preplaćujući igrače čija je kvaliteta daleko od potrebne. Dodajte k tome da je najveći rival istovremeno počeo poslovati mnogo racionalnije i bolje, stvarajući vezni red kojeg Katalonci sada mogu samo gledati sa zavišću, stvari izgledaju mnogo gore.

I mnogi će se složiti da geneza svih problema u kojem se klub danas nalazi leži upravo negdje u gubitku osnovne ideje, filozofije kluba koji se dičio da je drugačiji od drugih i da je više od kluba. Sve je manje igrača iz vlastite škole iz La Masije, sve je više suludih i promašenih transfera, nekonzistentne politike, po kojoj bi skupe kupovine trebale zamaskirati sve probleme sustava i zapravo nepostojeće sportske logike. Vrijeme je učinilo svoje, Xavi je prestao s nogometom, Iniesta sve teže prkosi godinama, a Barca se na očigled pretvara u svoju vlastitu negaciju, antipod svega onog što je predstavljala. Ideju je zamijenila stihija, a sustav panična kupovina.

Navijači su nezadovoljni, ne samo porazima, više smjerom kojim je klub krenuo. #ViaForaBartomeu zaglušuje društvene mreže, članovi su našli krivca. Odlazi, Bartomeu – egida je pod kojom će pokušati skupiti potpise za opoziv nekarizmatičnog predsjednika. Klubu definitivno treba novi početak.

Edo Zdravković


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter