USKOK zatražio istražni zatvor za okrivljenike, konačno lociran Davor Šuker

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Rano jutros uhićen je Zdravko Mamić, njegov sin Mario, Sandro Stipančić, istarski poduzetnik kojeg se već povezivalo s pranjem novca i Igor Krota, savjetnik za otvaranje off-shore tvrtki. Iako je prvotno bilo objavljeno da su među uhićenima Mislav Mamić, nećak Zdravka Mamića, te Nikky Vuksan, nogometni menadžer i Dinamov savjetnik, ta informacija je kasnije ipak demantirana. Damir Vrbanović uhićen je po slijetanju iz Rusije. Do uhićenja je došlo po nalogu USKOK-a, a tereti ih se za udruživanje u zločinačku organizaciju putem koje su iz Dinama izvukli oko 80 milijuna kuna putem transfera igrača. U istragu su uključene i strane agencije, a među najzvučnijima je američka IRS. Neslužbeno doznajemo da su pronađeni offshore računi diljem svijeta. Kako neslužbeno doznajemoMamići suočeni s optužbama za malverzaciju oko ulaznih transfera i to uglavnom onih silnih stranaca koji su stizali u Dinamo.

13:20| Nakon što je USKOK zatražio određivanje istražnog zatvora za sve okrivljenike, konačno je lociran i Davor Šuker, predsjednik HNS-a. Kako prenosi HNS, Šuker je u Moskvi gostovao kod ruskog ministra sporta Vitalija Mutka, koji je ujedno i predsjednik Ruskog nogometnog saveza, član Izvršnog odbora FIFA-e, te predsjednik lokalno organizacijskog odbora za SP 2018. u Rusiji.


20:37|
Nakon tate Mamića i Damira Vrbanovića, na ispitivanje je doveden i Mario Mamić

20:10| Završilo je ispitivanje Damira Vrbanovića. Poput Zdravka Mamića, zanijekao je krivnju, te je nakon daljnjeg ispitivanja prevezen na Oranice, gdje će prenoćiti.


18:40
| Zdravko Mamić i Damir Vrbanović dovedeni su u Gajevu u USKOK. Mamić je, prema izjavama odvjetnice Sloković iznio obranu iporekao djela koja mu se stavljaju na teret, a sada ga vraćaju na Oranice gdje bi trebao provesti noć.

17:00 | Neslužbeno saznajemo detalje istrage, naime ovaj put su Mamići suočeni s optužbama za malverzaciju oko ulaznih transfera i to uglavnom onih silnih stranaca koji su stizali u Dinamo. Uloga Stipančića i Krote i njihovih off-shore računa, s ovakvim razvojem događaja, poprimilo bi sasvim novu dimenziju…

>>Tko su Stipančić i Krota, Mamićevi navodni perači novca?

14:09 |Iz Dinama su obavijestili javnost da će sutrašnju redovnu konferenciju za medije voditi Zoranov pomoćnik Damir Krznar.

13:21 | Napokon smo doznali gdje su Mario i Zdravko Mamić – oboje su bili prisutni tijekom pretresa: Mario svoje kuće, a Zdravko ureda na Maksimiru. Nakon što su obavljene pretrage Zdravko je u pratnji službenika PN USKOK-a i odvjetnika prevezen u službene prostorije PN USKOK-a na Oranicama, a Mario u svoj ured u Fijanovoj ulici, gdje mu se pridružio i stric Zoran.

12:07 |Hrvatski nogometni savez priopćenjem je obavijestio zainteresiranu javnost te predstavnike medija kako su u srijedu 18. studenoga u ranim jutarnjim satima u prostorije Saveza ušli djelatnici PN USKOK-a. Zanimljivo je da se predsjedniknogometnog saveza Davor Šuker nije vratio u Zagreb s reprezentacijom.

11:11 |Damir Vrbanović se vratio s reprezentacijom iz Rusije u Zagreb te je priveden u zagrebačkoj zračnoj luci Pleso. I ovog ljeta kad su prvi put privodili zbog Afere Godot je Vrbanovića na aerodromu dočekala policija – tada je s reprezentacijom bio u Norveškoj.

11:00 | Još jedno ime je procurilo u javnosti – ono Igora Krote, javlja Jutarnji list, suradnik je jutros privedenogSandra Stipančića, istarskog poduzetnika kojeg se već povezivalo s pranjem novca. Krota je jedan od domaćih poduzetnika koji je u poslu sa otpadom, navodno blizak gradonačelniku Bandićua u hrvatskoj javnosti spominjao i kao vlasnik tvrtke LBC koja se bavi uglavnom savjetodavnim uslugama za registraciju off-shore tvrtki klijentima iz istočne Europe. Na stranicama Svjetske banke može se naći i podatak o tužbi jednog ukrajinskog ministarstva iz 2010. godine protiv LBC-a zbog nepravilnosti prilikom nabavke vozila za hitnu pomoć.Prema podacima revizije koju je naručila tadašnja vlada proruskog predsjednika Viktora Janukoviča, za navodnu prenapuhanu cijenu nekoliko desetaka Renaultovih vozila koji su kupljeni preko LBC-a i niza drugih povezanih tvrtki, optužena je vlada Julije Timošenko.

10:17 | Hrvoje Krešić, novinar RTL-a, objavio je da je Vlado Dominić potvrdio uhićenja Zdravka Mamića i pet osoba, te da će Vrbanovića privesti čim sleti.

>>Kome je i kakve sve poruke javno poslao Zdravko Mamić
Prošli put je revoltirani Mamić prozivao ministra Ostojića što na istrazi ne sudjeluju određeni načelnici policije, a među njima i Vlado Dominić, ravnatelj policije.

>Kako je nogomet postalo “groblje slonova” za policijske načelnike

Inače, Vlado Dominić u vrijeme dok je bio na čelu Operativno-komunikacijskog centra MUP-a vodio je i nogometnu reprezentaciju policajaca. Kojoj je u nekoliko navrata Hrvatski nogometni savez potpomogao logistički i materijalno.

9:51 | Kako doznajemo u cijeli slučaj je bio uključen i američki IRS (Internal Revenue Service), za sve koji prate američke filmove – agencija koja je zadužena za sve porezne malverzacije. Neslužbeno doznajemo da su pronađenioffshore računi diljem svijeta.

9:30 | N1 javlja daistražitelji PN USKOK-a pretražuju vilu Zdravka Mamića na Tuškancu. Odvjetnica Jadranka Sloković je izašla iz Mamićeve vile, te nije željela odgovarati na upite novinara. Pretresaju se i poslovni prostori Marija Mamića. Već ranije iz GNK Dinama su potvrdili da su istražitelji jutros stigli i u klub.

9:18 | Jutarnji list javlja da je među uhićenima Damir Vrbanović, nekadašnji direktor Dinama, danas izvršni direktor u HNS-u, a Telegram javlja da je peti uhićeni Sandro Stipančić, istarski poduzetnik kojeg se već povezivalo s pranjem novca. Do službene objave sve je i dalje na razini neslužbenih informacija iako se pretpostavlja da je Vrbanović u Rusiji s reprezentacijom, pa bi opet mogao biti uhićen na aerodromu.

8:49| Telegram javlja da su među uhićenima osim Zdravka i sina Maria još nećak Mislav, menadžer Nikky Vuksan iSandro Stipančić.Ukoliko se te informacije pokažu kao točne neće biti nikakve dvojbe da je ovo nastavak Afere Godot, jer upravo je Mislav, uz Maria, jedan od onih koji su podizali novac od transfera Luke Modrića.

Je li nedavno svjedočenje Luke Modrića pomoglo u nastavku akcije, skupljanju novih dokaza i novim uhićenjima, o čemu se špekuliralo prije reprezentativnog susreta Hrvatske i Azerbejdžana u rujnu?

>> Modrić “utopio” Mamića?

Nikky Vuksan
je nogometni menadžer koji se često veže uz transfere iz Dinama, a i radi za ASA INTERNATIONAL (bivša Mamić Spor Agency)menadžerskuagenciji za koju je svojevremeno radio iMario Mamić (špekulira se da i dalje neslužbeno radi, jer zbog Zakona o sportu ne smije biti nogometni menadžer ukoliko mu je otac izvršni direktor u Dinamu). Agencija jeregistrirana u Rusiji.

Posljednje ime je nogometnoj javnosti manje poznato, ali onoj crnokronikaškoj i nije –Sandro Stipančić, istarski je poduzetnik koji je 2012. preuzeo poslovne udjele Pukanićevih firmi Mansita i Plaga projekt kao zastupnik dvije američke kompanije. Stipančića se već povezivalo s pranjem novca i to baš za rusku mafiju.

Kako Telegram doznaje, ovo uhićenje rezultat je međunarodne akcije hrvatskih tijela i najvećih svjetskih agencija.
Navodna šteta je 78 milijuna kuna koja je počinjena prilikom transfera nogometaša iz Dinama.Novac stečen utajom poreza “praordquo; se preko off-shore tvrtki u Hong Kongu i još nekoliko zemalja.

8:41 |Iz Dinama su poslali priopćenje u kojem obavještavaju javnost i navijače da su u srijedu, 18.11., u ranim jutarnjim satima u prostorije GNK Dinamo ušli djelatnici PN USKOK-a.


Ranije objavljeno:

Zdravko Mamić uhićen je jutros s još pet osoba među kojima je i njegov sin Mario, potvrđeno je Nogometplusu.

Za sada se ne zna je li to nastavak Afere Godot kada je policija već privodila nogometne vlastodršce zbog sumnje u višemilijunske prevare u Dinamu prilikom transfera Luke Modrića i Dejana Lovrena.Istraga je tada vodila u smjeru da je Zdravko sa svojim bratom Zoranom, Damirom Vrbanovićem (tada direktorom u Dinamu) i poreznikom Milanom Pernarom oštetio klub za najmanje 117,8 milijuna kuna, a državni proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza. Sam gazda Dinama tom je prilikom, prema tvrdnjama USKOK-a, nezakonito izvukao najmanje 52 milijuna kuna, a mlađi brat Zoran 38,1 milijuna kuna. Jedna od osoba koja je sudjelovala u navodnom izvlačenju novaca je upravo Mario Mamić, Zdravkov sin, koji je zamrznuo status nogometnog menadžera jer je to zabranjeno Zakonom o sportu, ali i dalje se pojavljuje prilikom svih većih transfera sadašnjih i bivših igrača Dinama. U Aferi Godot, prema USKOK-ovoj optužnici, raspoređivao je novac od transfera Luke Modrića:

Možda je povezano i sa nedavnom aferom u kojoj je prisluškivana ustavna sutkinjaSlavica Banić zbog sumnjeda je pomagala HNS-u i Mamiću u pisanju ustavne tužbe protiv Zakona o sportu.

>>Afera Godot: Mamići zaradili 90 milijuna kuna, oštetili Dinamo za 117 milijuna
>>Ustavna sutkinja Slavica Banić opovrgava pisanje ustavne tužbe s Mamićem
>>Od danas na snazi novi Zakon o sportu

Uskoro opširnije…


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter