Upside Down #6: Igra je postala nebitna

Upside down
N+
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Šesti nastavak kolumne Upside Down donosi događanja u sklopu 11. kola australske A-lige, a jedini naglasak bit će na novim reakcijama navijača na odluke sudaca, posebice na utakmici između Central Coast Marinersa i Western Sydney Wanderersa.

Kako ću joj reć da VARin

Subota ujutro po hrvatskom vremenu, kao stvorena za uživanje uz loptanje na australskim travnjacima, ali da tomu ne bude tako, pobrinuli su se suci koji su na sebe, ali i na cijeli Savez (FFA), navukli bijes navijača.

Sve je započelo utakmicom u kojoj su Newcastle Jetsi ugostili Adelaide United, a sporna odluka donesena je u korist domaće momčadi. Rezultat je bio 1:1, igrala se 87. minuta, a Dimitri Petratos sjurio se u kazneni prostor gostujuće momčadi, lopta se poslije njegova udarca odbila u Ryana Straina, a glavni sudac utakmice Stephen Lucas pokazao je na bijelu točku.

Poslije takve odluke, u donošenje konačne uključio se i VAR te potvrdio odluku glavnog suca. Međutim, iz snimke je jasno vidljivo da nema govora o igranju rukom, stoga ni dan danas nije jasno što su to vidjeli video suci, ali i glavni sudac utakmice. Petratos je realizirao kazneni udarac i tako donio svojoj momčadi sva tri boda u posljednjim minutama susreta.

 

Jednom mu nije bilo dovoljno

Brutalan nastavak VAR serijala uslijedio je već iduću utakmicu u kojoj je momčad Central Coast Marinersa ugostila Western Sydney Wandererse. Glavni lik ove epizode bio je sudac Alex King koji je u čak dva navrata promijenio svoju odluku poslije intervencije VAR-a.

Prva situacija dogodila se u 60. minuti kada je vrlo neoprezno i grubo Wout Brama startao na Rolyja Bonevaciju, a King je pokazao žuti karton domaćem nogometašu. Ipak, poslije intervencije video sudaca, King je promijenio svoju odluku u izravni crveni karton čime je izazvao negodovanje domaćih gledatelja. Ipak, mora se priznati da je ovaj prekršaj bio vrlo grub i vjerojatno je najbolje iskorišten video sudac otkad je ta mogućnost uvedena u Australiji.

Druga situacija dogodila se u 77. minuti kada je Jake McGing oštro startao na Kenaua Baccusa, a sudac King ponovno je na prvu pokazao žuti karton. Video sudac ponovno je intervenirao, a glavni sudac utakmice ponovno je promijenio svoju primarnu odluku te je McGingu pokazao izravni crveni karton.

Ovoga puta, sudac King nije na sebe navukao bijes isključivo domaćih navijača, već su i gostujući navijači podivljali zbog ovakve odluke. Jednostavno nikome nije bilo jasno na temelju čega je King pokazao crveni karton i u ovoj situaciji.

Kontroverzne odluke video sudaca već nekoliko puta navijači su dovodili u pitanje, a ovoga vikenda cijela situacija podigla se na neku višu razinu. Navijači su žestoko protiv VAR-a i nikome nije jasno kako se mogu donositi takve odluke i nakon što se pogledaju iz nekoliko različitih kuteva. Za kraj, ostaje za vidjeti kako će se VAR primjenjivati u idućim kolima, ali jedno je sigurno – navijači su jednoglasno protiv!


U znak podrške navijačima, kao vrlo bitnim dionicima sportskog svijeta, ovaj nastavak kolumne Upside Down završio je bez rezultatskog pregleda. Jer – nije sve u rezultatu.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email