Uhićen ‘tvorac’ lažne prepiske kojom je Mamić mahao pred bijeg u BiH, osumnjičeni već pripremio i lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na Vrhovni sud

N1 Screenshot
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Na službenoj web stranici Državnog odvjetništva Republike Hrvatske danas je objavljeno priopćenje u kojem se javnost obaviještava da je USKOK, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela sprječavanja dokazivanja počinjenog u vezi s počinjenjem kaznenih djela iz nadležnosti USKOK-a. Inicijali osumnjičenog nisu objavljeni, tek godište (1982.).

Riječ je o posljedicama događanja na konferenciji za medije koju je pravomoćno osuđeni bjegunac Zdravko Mamić održao 04. lipnja ove godine, kada je mahao navodnom prepiskom (dostavljena poštom u sandučić) bivšeg Državnog odvjetnika i člana sudskog vijeća u predmetu koji se vodi protiv njega, a čija je presuda donesena dva dana poslije. Tu konferenciju za medije Mamić je okončao pozivom novinarima na saslušanje vezano za drugu istragu koja se vodi protiv njega, a koje se trebalo održati sutradan, no u konačnici se ispostavilo da je Gazda odmah po završetku predstave napustio RH i skrasio se u BiH, gdje boravi i danas, te odakle (prema informacijama upućenih) i dalje vodi svoje poslove vezane za Dinamo.

>> DORH: “Odbacujemo navode o bilo kakvom pritisku na sud i članove sudskog vijeća” 

>> Dario Zahora novi suradnik obitelji Mamić?

>> Zdravko Mamić osuđen na šest i pol godina zatvora

Lažna prepiska navodne korespondencije bivšeg Državnog odvjetnika i člana sudskog vijeća nije jedina usluga koju je za Zdravka Mamića odradio osumnjičenik. Naime, prema navodima USKOK-a, okrivljenik je “prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnom sudu RH, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda RH koji bi odlučivali o žalbi okrivljenika kako bi je predao Z. M. s namjerom da je iskoristi u predstojećem žalbenom postupku u čemu je spriječen dojavom da se nad njim provodi kriminalističko istraživanje“.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika, a samo priopćenje prenosimo u cijelosti:

USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1982.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela sprječavanja dokazivanja počinjenog u vezi s počinjenjem kaznenih djela iz nadležnosti USKOK-a. (22. 9. 2018.)

Osnovano se sumnja da je okrivljenik, u razdoblju od veljače do 20. rujna 2018., na području Belišća i Zagreba, s namjerom da se za više osoba u kaznenim i drugim postupcima koji se vode protiv njih ishode povoljne sudske odluke, izrađivao lažnu SMS korespondenciju i drugu dokumentaciju kako bi ih te osobe iskoristile u navedenim postupcima. Tako je, s ciljem da se lažno sačinjena korespondencija koristi u kaznenom postupku koji se protiv Z. M. i trojice drugih okrivljenika zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti vodi pred Županijskim sudom u Osijeku, prije objave prvostupanjske presude u tom predmetu, izradio lažnu prepisku između bivšeg Glavnog državnog odvjetnika i jednog neimenovanog suca koji je u tom predmetu bio član sudskog vijeća a prema kojoj bi bivši Glavni državni odvjetnik vršio pritisak da se bez ikakvih dokaza protiv jednog okrivljenika donese osuđujuća presuda. Lažnu prepisku je potom dostavio Z. M. koji je istu javno objavio na konferenciji za medije održanoj 4. lipnja 2018. godine. Nadalje, branitelj Z. M. je tražio da se na temelju lažne korespondencije odgodi objava prvostupanjske presude u tom predmetu, koji prijedlog je sudsko vijeće odbilo te je 6. lipnja 2018. objavilo presudu kojom su svi okrivljenici u tom predmetu proglašeni krivima. Osim navedenog, okrivljenik je prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnom sudu RH, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda RH koji bi odlučivali o žalbi okrivljenika kako bi je predao Z. M. s namjerom da je iskoristi u predstojećem žalbenom postupku u čemu je spriječen dojavom da se nad njim provodi kriminalističko istraživanje.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika.

Zdravko, evo odgovori na pitanja koja te muče…


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email