UEFA/FIFA: Slijedi reforma transfernog sustava

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Iako smo kao javnost (s razlogom) još uvijek u velikoj mjeri skeptični prema najavljenim reformama krovne kontinentalne i svjetske nogometne organizacije, činjenica je da su na nekim područjima vidljivi pomaci i promjene o čijim ćemo rezultatima suditi u bližoj budućnosti.

Jedna od najaktualnijih tema u ‘elitnim’ nogometnim službeničkim krugovima jest postepena degradacija ‘natjecateljske ravnoteže’ na globalnoj razini. Gomilanje igrača od strane bogatih (većinom i zaduženih) klubova problem je koji u potpunosti narušava natjecateljsku ravnopravnost između onih klubova koji svojim radom proizvode kvalitetne (il potencijalno kvalitetne igrače), s klubovima koji masovnim kupovinama i proslijeđivanjem na posudbe “svega što hoda” narušavaju ‘fer’ tržišno natjecanje.

Nedavno su se upravo po ovom pitanju oglasili predstavnici manjih europskih liga, argumentirajući kako je besmisleno da veliki klubovi potpisuju njihove igrače u ranoj dobi, samo da bi onda proslijedili u neke klubove s kojima održavaju formalnu il neformalnu suradnju. Na ovu temu predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin nedavno je izjavio kako “UEFA ima obavezu zaštiti sve sudionike nogometa, a ne samo elitu”. Potvrdivši da u europskom nogometu dolazi do osjetnog narušavanja natjecateljske razvnoteže Slovenac je u pitanje doveo smislenost trenutne transferne politike utvrdivši da si krovna europska nogometna organizacija ne može dozvoliti strah od ‘diranja’ u trenutačni način trgovanja igračima: “Moramo proučiti nove mehanizme, poput ‘poreza na luksuz’ kao i određenih sportskih kriterija poput ograničenja broja igrača i poštenih transfernih propisa, sve kako bi se izbjeglo gomilanje igrača”.

Čeferinove ‘neformalne’ stavove prisnažilo je novo tijelo krovne svjetske nogometne organizacije (FIFA) na svom prvom sastanku u Zurichu. Riječ je o FIFA-inom Odboru nogometnih dionika, tijelu u čijem radu sudjeluju predstavnici klubova, liga, igrača, te članovi nacionalnih i kontinentalnih saveza, kao i članovi FIFA-inog administrativnog tijela. Zamišljeno je da novoosnovani Odbor savjetuje i asistira Vijeću FIFA-e po pitanju svih nogometnih tema, s naglaskom na samu strukturu igre i tehničku problematiku. Tako će se putem ovog Odbora raditi na kvalitetnijem definiranju odnosa između gore spomenutih dionika.

Sastanak je predvodio potpredsjednik FIFA-e i predsjednik CONCACAF-aKanađanin Victor Montagliani. Na prvom sastanku tako je, između ostalog, zaključeno da će krovna nogometna svjetska organizacija osnovati radnu skupinu kojoj će svhra biti poboljšati međunarodni transferni sustav. Korak je ovo kojim i sama FIFA priznaje postojanje problema s kojima se suočavaju manji, zapravo ne-elitni, nogometni klubovi.

Kada gledamo događaje koji se odvijaju u krovnoj eruopskoj i svjetskoj nogometnoj organizaciji, pa i drugdje, jasno je da promjene slijede. Koliko će one biti uspješne u svom praktičnom izdanju ostaje nam za vidjeti. Posljednju ‘pobjedu na terenu’ odnio je FIFA-in TPO propis (Third party ownership) koji je također predstavljen kao jedan od alata regulacije tržišnog natjecanja. Početkom trećeg mjeseca Sportski arbitražni sud (CAS) potvrdio je presude briselskog prvostupanjskog i žalbenog suda koji su odbacili zajednički ‘zahtjev’ agencije Doyen Sports Investments i belgijskog drugoligaša Seraing Uniteda protiv FIFA-e, UEFA-e i Nogometnog saveza Belgije da ukinu primjenu TPO-a, kojim se po njima utječe na slobodu tržišta. Sud(ovi) su potrvdili da su, iako TPO svojim propisima utječe na novčane tokove i financijsku raspodjelu u svijetu nogometa, posljedice njegove primjene isključivo plod propisa koji su čisto ‘sportske prirode’.

Paralelno s ovim događajima čelnici ‘najfluidnijeg’ nogometnog saveza na svijetu, engleskog FA-a nedavno su izrazili želju za ogračinavanjem broja stranih nogometašica u ženskoj top ligi, te uvođenje ‘salary capsa’ a sve u svrhu smanjenja financijskog jaza među klubovima. Određeni poznavatelji stanja u engleskom FA-u smatraju da su ovi potezi svojevrsni ‘probni baloni’ kojima Savez istražuje mogućnost primjene sličnih il istih metoda i u muškom nogometu, nadajući se da će osim poštenijeg tržišnog natjecanja posljedica biti i osnaživanje nacionalnih selekcija.

Uz najavljene promjene u propisima licenciranja klubova, potrvdu zakonitosti TPO-a, i osnivanje radne skupine za poboljšanje međunarodnog transfernog sustava za očekivati je da će do određenog poboljšanja i stvarnije zaštite klubova i igrača zaista i doći. U kojoj mjeri, to čak i najupućeniji mogu samo nagađati.

Tino Roso


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter