UEFA otkrila što će biti s klubom u čijim redovima se potvrdi COVID-19

Pixabay
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

UEFA je izdala poseban Pravilnik za kvalifikacije Europske lige i Lige prvaka vezano uz Covid-19.

Mjesto održavanja utakmica i državna ograničenja

UEFA će prije svakog ždrijeba objaviti listu poznatih ograničenja vezanih uz prelaske granica i karantena. Klubovi moraju UEFA-i dva dana prije, nakon savjetovanja sa svojim savezom i državnim tijelima, poslati sva lokalna ograničenja. Ukoliko klubovi isto ne pošalju, a utakmica se iz tog razloga ne održi, smatrat će se odgovornima za neodigravanje utakmice te istu izgubiti rezultatom 3-0.

Ukoliko postoje bilo kakve restrikcije za održavanje utakmice, klubovi domaćini moraju odrediti zamjenski teren u bilo kojoj UEFA državi. U slučaju da klubovi isto ne ispune izgubit će utakmicu rezultatom 3-0. Zamjensko mjesto održavanja utakmice potvrđuje UEFA, a sve dodatne troškove klubovi ravnopravno dijele. Ukoliko bilo koji klub odbije igrati utakmicu istu gubi rezultatom 3-0. Klubovi domaćini su odgovorni i za potpunu točnost informacija. Isti će se smatrati odgovornima ukoliko pruže djelomične informacije te će sami snositi troškove održavanja utakmice na zamjenskom terenu.

U svakom slučaju, nakon ždrijeba, klubovi se mogu dogovoriti za zamjenu domaćinstva ili zamjenski teren što mora potvrditi UEFA. Ukoliko se nakon završnog termina određivanja utakmica postave ograničenja u nekoj od država, u načelu se isto neće uzimati u obzir te će klub domaćin utakmicu izgubiti rezultatom 3-0. Ukoliko oba kluba odbiju igrati utakmicu isti će se diskvalificirati iz natjecanja.

UEFA u svakom slučaju mora potvrditi mjesto odigravanja te zadržava pravo izmjene mjesta odigravanja. Sve troškove utakmica i organizaciju snosi domaćin.

Nalazi i podobnost igrača

Ako se prilikom testiranja pozitivnima na virus pokaže jedan ili više igrača utakmica će se održati, osim u slučaju da nacionalne mjere ne zahtijevaju odlazak velikog broja igrača u karantenu. Ukoliko ostane dostupno najmanje 13 igrača (1 vratar), registriranih na A listi UEFA-e, klub mora odigrati utakmicu. U slučaju da ne bude dovoljno igrača UEFA može odgoditi utakmicu da se odigra u okvirima zadanim ostalim pravilnicima. Za klub u toj utakmici mogu nastupiti i igrači koji nisu prijavljeni na UEFA A listu pod uvjetom da su isti registrirani za klub u nacionalnom savezu. Ukoliko se utakmica ne može odgoditi zbog dugog trajanja karantene, klub koji je odgovoran gubi utakmicu rezultatom 3-0.

Ukoliko se suci pokažu pozitivnima na virus, UEFA iste može zamijeniti domaćim sucima koji mogu i ne moraju biti na listi UEFA-e.

Datum odigravanja

Odgode susreta neće biti nakon:

Liga prvaka pretkolo: 14. kolovoza 2020.
Liga prvaka Q1: 21. kolovoza 2020.
Liga prvaka Q2: 11. rujan 2020.
Liga prvaka Q3: 18. rujan 2020.
Liga prvaka PO prva utakmica: 25. rujna 2020.
Liga prvaka PO druga utakmica: 1. listopada 2020.
Europska liga pretkolo: 22. kolovoza 2020.
Europska liga Q1: 12. rujna 2020.
Europska liga Q2: 19. rujna 2020.
Europska liga Q3: 26. rujna 2020.
Europska liga PO: 2. listopada 2020.

Žalbe

Sve žalbe moraju stići u UEFA-u u roku 12 sati od odigravanja utakmice, nakon toga klubovi imaju 24 sata za žalbu na odluku UEFA-e te 48 sati za ispuniti obavezu.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter