U posljednjih pet godina hrvatski prvoligaši u prosjeku imali više od pet trenera

Foto: Pixabay
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Međunarodni centar za sportske studije (CIES) u posljednjem istraživanju bavio se zapošljavanjem glavnih trenera u 84 vodeće lige diljem svijeta. U obzir je uzet period od siječnja 2015. do prosinca 2019. godine te treneri koji su momčadi vodili najmanje tri utakmice. Uključene su samo one lige za koje se mogla pronaći kompletna trenerska povijest za bar polovicu klubova koji su tijekom tog razdoblja konstantno igrali u najvišem rangu natjecanja.

Prema podacima CIES-a najviše trenera u promatranom periodu u prosjeku su imali bolivijski klubovi, čak 9,1, dok je trenerski kruh bio najsigurniji u Švedskoj, Sjevernoj Irskoj, Islandu te u MLS-u gdje je svaki prvoligaški klub u posljednjih pet godina u prosjeku imao 2,6 trenera.

Kad se u obzir uzmu podaci za sve 84 lige trenerski staž je u prosjeku trajao 40,6 utakmica. Među klubovima vodeći po promjenama je bolivijski Club Real Potosí koji je imao čak 20 trenera odnosno svaki je vodio momčad u prosjeku samo 11,3 utakmice. Među 766 promatranih kluba zabilježeno je 30 momčadi koji su tijekom pet godina imali samo jednog trenera. Poznatiji od njih su River Plate, Qarabag, Ujpest, Kopenhagen, Aberdeen, Zulte Waregem, Tigres, DC United…

Hrvatski prvoligaši su prema istraživanju u posljednjih pet godina u prosjeku imali 5,4 trenera čime su se prema nesigurnosti trenerskog posla plasirali na 21. mjesto u svijetu te 12. među članicama UEFA-e. Zanimljivo da je vodeća zemlja po tom pitanju u Europi Bosna i Hercegovina gdje su klubovi u prosjeku imali 7 trenera, a vodeći klub je Čelik iz Zenice koji je zabilježio 14 trenerskih promjena. Najviše promjena trenera u HT Prvoj ligi imala je Istra 1961, njih čak 11, a najmanje Rijeka koja je promijenila tri trenera.

Europske lige u kojima klubovi najviše mijenjaju trenere

Zanimljivo da u ligama petice ne postoji nijedan klub koji je u proteklih pet godina imao samo jednog trenera. Treneri u pet najjačih liga najsigurniji posao imaju u Engleskoj gdje su klubovi u prosjeku imali 3,4 trenera dok je najviše promjena u Španjolskoj gdje su klubovi imali 4,6 trenera. Kad su klubovi u pitanju najviše trenera imao je Udinese, njih čak 10, a osam klubova je imalo samo po dva trenera. To su Monaco, Juventus, Lazio, Liverpool, Manchester City, Tottenham, Barcelona i Atletico Madrid.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter