Turnir osam kafića – veliko srce nogometaša za pomoć djeci

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Humanitarne akcije u kombinaciji s nogometom česta su pojava i takva poveznica zna ostvariti maksimalan uspjeh u pomoći najpotrebnijima. Iako je najpoznatiji turnir takvog karaktera popularni Turnir četiri kafića koji se igra u Splitu, u Osijeku se već šest godina vrlo uspješno organizira Turnir osam kafića. Jedan od najvećih humanitarno-sportskih događaja u Hrvatskoj ove godine je bio poseban jer je u dvorani Gradski vrt u Osijeku gostovala i splitska ‘reprezentacija’ četiri kafića.

Veliko i otvoreno srce nogometaša udruženo u humanitarnoj pomoći uvijek daje najbolji mogući rezultat, a to je pomoć onima kojima je to najpotrebnije.

Što je Turnir osam kafića? Zašto se organizira? Kako je sve krenulo? Za koga se igra i prikupljaju sredstva?

Odgovore na ta pitanja saznali smo u razgovoru sa Zoranom Lackovićem, energičnim i neumornim organizatorom turnira i predsjednikom udruge Od mene za tebe koja pomaže djeci s posebnim potrebama.

n+: Za početak, recite nam nešto o vašoj humanitarnoj udruzi ”Od mene za tebe”. Kad je osnovana, na koji način pomaže djeci i koji su najveći problemi s kojima se susrećete?

NULL

ZC:Humanitarna udruga “Od mene za tebe osnovana je u travnju 2013. godine, ali moj humanitarni rad počeo je u listopadu 2006. kada sam organizirao veliki humanitarni koncert za početak izgradnje dnevnog boravka za djecu sa najtežim invaliditetom Udruge Novi dan. U isto vrijeme Mario Barišić otac autističnog dječaka Marina, volontirao je u Udruzi DAR koja skrbi o takvoj djeci. Udrugu Od mene za tebe čine samo tri člana, nas dvojica kao operativci te naša tajnica koja brine o papirologiji. Statutom udruge odlučili smo da ne okupljamo djecu jer smatram da već ima dovoljno udruga za to, nego smo odlučili biti udruga za organiziranje humanitarnih akcija i na taj način pokušati obogatiti i unaprijediti život djece s posebnim potrebama.”

”Odlučili smo raditi projekte koji će socijalizirati djecu s posebnim potrebama sa zdravom djecom na način da prikupimo sredstva i realiziramo ih kroz najavljeni projekt. Na taj način kroz proteklih šest godina Turnira osam kafića prikupili smo, preko 1 200 000 kn donacija. Moram napomenuti kako je u toj svoti samo tridesetak posto financija dok smo najveći dio prikupili ugovaranjem poslova koje su donatori odradili ili direktno kupili za projekt koji smo radili. Danas je najteže od nekoga dobiti novce pa smo shvatili da je mnogo lakše ugovoriti poslove ili omogućiti donatorima da sami kupuju i doniraju potrebno. Na taj način naš rad je puno transparentniji i zato naše akcije imaju ovakav uspjeh.”

NULL

”U proteklih 5 turnira prikupili smo: 2010. – 80.000 kn (igrala i didaktička oprema za djecu s najtežim invaliditetom Udruge Novi dan) 2011. – 160.000 kn (igralište sa spravama prilagođenim djeci s posebnim potrebama za Centar za odgoj i obrazovanje djece s posebnim potrebama “Ivan Štark” Osijek) 2012. – 128.000 kn (senzorička soba za COO “Ivan Štark” Osijek) 2013. – 365.000 kn (kompletno uređenje kuće za djecu s autizmom Udruge “DAR” Osijek) 2014. – 350.000 kn (Rehabilitacijsko – edukativni senzorički park) 2015. – nastavak akcije za uređenje RES parka, a od ovoga turnira već sada ugovoreno preko 120 000 kn donacija. Projekt rehabilitacijsko – edukativnog senzoričkog parka namijenjen je djeci s posebnim potrebama ali i zdravoj djeci. Djeci s posebnim potrebama puno je lakše nešto objasniti ako pritom to i vide, čuju, osjete, a ovakav park pružio bi mogućnost poticanja njihovih osjetila. Sadržavao bi niz plastenika, staklenika, površina zasađenih ljekovitim i začinskim biljem,cvjetnim otocima,labirintom od živog bilja, adrenalinski park te dječje igralište. Sve navedeno omogućilo bi kvalitetan i edukativan boravak djece u prirodi.

n+: Ove godine je odigrano šesto izdanje turnira. Kako ste uopće došli na ideju osnutka ”Turnira 8 kafića u Osijeku”? Gdje je krenula priča?
ZC:‘Nas dvojica smo većinu života igrali mali nogomet i tako je došlo do ideje da napravimo Turnir četiri kafića po uzoru na splitski, a prihod namijenili za djecu s posebnim potrebama. Kada smo našim prijateljima nogometašima i vlasnicima kafića prenijeli ideju, u toku jednog dana javilo nam se šest kafića a drugog dana još dva pa je tako umjesto četiri nastao ”Turnir osam kafića” jer nitko nije htio odustati da ne igra te prve godine. Ispunjena dvorana Zrinjevac,80-tak poznatih prvoligaških igrača (Šuker, Turković, Vida, Špehar, generacija Dinama 98′. cijeli NK Osijek te generacija Osijeka iz 2000. g . koja je došla do četvrtfinala kupa Uefa, Humane zvijezde Hrvatske i mnoga poznata imena) dala su potvrdu da je Slavoniji trebao ovakav događaj. Atmosferu te prve godine nemoguće je opisati riječima, a sami igrači potencirali su da se vidimo dogodine i da turnir mora postati tradicionalan.”

NULL

n+: Nogomet se pokazao kao dobro sredstvo u pomoći najpotrebnijima. Turnir je sve poznatiji u Hrvatskoj, a humanitarna akcija ‘Turnira osam kafića’ pokazala se punim pogotkom. Koliko su vam u promociji pomogli nogomet i nogometaši?
ZC:Prije prvog turnira vlasnici kafića sudionika dogovorili su na svom sastanku da će svaki kafić donirati 5.000 kn kao kotizaciju i to se održalo do danas. Želimo svakako napomenuti kako ovaj turnir nije samo naš, nego je to turnir i svih kafića, te ovim putem želimo zahvaliti vlasnicima koji su doveli na turnir sva ova poznata imena iz cijele Hrvatske, ali i drugih okolnih zemalja. Time je ovaj turnir postao izuzetno zanimljiv medijima, a mi smo iskoristili priliku da kroz turnir promoviramo naše projekte i prikupimo i ugovorimo donacije. Osobnim donacijama uključila su se imena poput Vide, Milića, Špehara, Jugovića, Vargića, Leškovića, Vranješa, Mitrovića, Kvržića, Kneževića, a nadamo se da će se taj lijepi trend i nastaviti.

NULL

nogometplus: Kakva je suradnja s organizacijom ‘Četiri kafića’ u Splitu? Ove godine je gostovala njihova ‘reprezentacija’ u Osijeku.

ZC:Prve godine nazvali smo g. Karamana, glavnog organizatora turnira u Splitu, da nas uputi u organizaciju ovakvog događaja, ali se nismo, kao netko nepoznat, usudili ih pozvati na naš turnir jer ni sami nismo znali kako će ta prva godina izgledati. Nakon što je ”Turnir 8 kafića” u proteklih 5 godina postao najveći humanitarni sportski događaj godine u ovom dijelu Hrvatske, iskoristili smo priliku što je Hrvoje Milić, rođeni Osječanin, potpisao za Hajduk, te smo preko njega ponovno stupili u kontakt s g. Karamanom i Ketom, te ih pozvali na naš turnir. Time smo željeli na simboličan način spojiti dva najveća humanitarna malonogometna turnira u Hrvatskoj, što su oni odmah i prihvatili. Nisu željeli dovesti jedan kafić, nego su odlučili napraviti reprezentaciju Turnira četiri kafića, a imena poput Milića, Sušića, Roguljića, Šimurine, Župana, Adamovića… dala su našem turniru poseban sjaj. Velika nam je želja nastaviti ovu suradnju, a isto misle i Splićani koji su bili oduševljeni prijemom od strane gledatelja.

n+: Koliko ste uspjeli ove godine ostvariti svoje ciljeve u prikupljanju pomoći?
ZC:Ove godine nastavili smo projekt Rehabilitacijsko – edukativnog senzoričkog parka, pokrenutog prošle godine, jer će za njegovu realizaciju biti potrebno cca. 700 000 kn. U ovaj projekt uključio se Poljoprivredni fakultet u Osijeku te Savjetodavna služba, koji su izmijenili i poboljšali naš prvobitni nacrt, pa je i svota za uređenje koju smo predvidjeli prošle godine, znatno povećana. Očekujemo da će i ove godine medijska promidžba ovog turnira i projekta privući i potaknuti donatore da se uključe u našu akciju.

Ovim putem želimo zahvaliti Gradu Osijeku, Županiji Osječko – baranjskoj, kao našim stalnim donatorima i partnerima, svim sudionicima turnira, donatorima, volonterima i svakom osobno tko se na bilo koji način uključio u naše projekte. Veliko hvala i svim medijskim kućama koji su promocijom našeg turnira pomogli da Turnir 8 kafića postane poznat diljem Hrvatske.”


n+: Na koji način mogu pomoći svi ostali koji dosad nisu sudjelovali?
ZC:Pozivamo sve ljude velikoga srca koji se žele uključiti u našu akciju, da nas kontaktiraju, a sve podatke mogu pronaći na Facebook stranici Humanitarna udruga “Od mene za tebe ili na kontakt telefon: 091 941 8502 (Zoran Lacković, predsjednik Udruge).

Mario Glasnović


Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za pluralizam u sklopu projekta “Ilegalne potpore u sportu, “legalne potpore” u diskriminaciji.”


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email