Trogrlić: HTV-u je domaći nogomet neželjeno dijete

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Hrvatska televizija (HTV) često je meta nezadovoljnih gledatelja i navijača klubova čije se bitne utakmice ne prenose na njihovim programima. Znali smo svjedočiti pravim invazijamagnjevnih ljubitelja Hajdukana telefone i mailove Odjela za gledatelja pri nacionalnoj dalekovidnici kada se ne bi prenosila pojedina Hajdukova europska utakmica. Posebno je dramatično bilo u ovogodišnjem drugom pretkolu u kojem se Hajduk sastajao s Dundalkom kada HTV, ne da nije imao televizijskog prijenosa, nego ni radijskog, i jedini način praćenja utakmice bio je službeni Hajdukov twitter. Prisjećali bi se tada navijači koliko utakmica Medveščaka se prenosilo, malonogometnih susreta iz Kutije šibica, ali i točnog broja prijenosa utakmica GNK Dinamo. Kako li je tek biti mali klub sa slabašnim utjecajem na HTVmdash;u? To su najbolje na svojoj koži osjetili navijači i uprava RNK Split tijekom njihovog ovogodišnjeg povijesnog uspjeha u kojem su stigli do playoffa kvalifikacija za Europsku ligu. Jerko Trogrlić, donedavni glasnogovornik splitskihcrvenih, bez dlake na jeziku progovorio je o problemima u suradnji s HRTmdash;om:

nogometplus: Zašto RNK Splita nije bilo na HRTmdash;u?
mdash; Pa od osam utakmica, koliko je RNK Split ove godine odigrao u kvalifikacijama za Europsku ligu, samo je jedna bila na HTVmdash;u, uzvratna utakmica s Chernomoretsom, a i to je bilo slučajno (nije se uspio dogovoriti prijenos Rijeke mdash; op.a.). Sportska redakcija uvijek ima ista dva odgovora “nemamo novcardquo; ili “nemamo terminardquo;. Primjer RNK Splita je dokaz da niti jedan od tih odgovora ne drži vodu

nogometplus: Koliki je trošak prijenosa utakmice iz Splita?
mdash; Upravo jer smo znali za njihovu uzrečicu o trošku, sve utakmice iz Splita smo HTVmdash;u ponudili za 0 kuna. Cilj uprave je bio da utakmice budu dostupne hrvatskoj javnosti, da najveće uspjehe u povijesti kluba mogu vidjeti svi ljubitelji nogometa, ali, na žalost, za razliku od ostala tri predstavnika, sportska redakcija je ocijenila da Splitove utakmice ne vrijede ni 0 kuna.

nogometplus: Koliki je trošak prijenosa utakmice izvana?
mdash; Svaka utakmica je priča za sebe s obzirom na to da se u ovoj fazi pregovara s klubovima, tj agencijama ili televizijama koji su vlasnici prava prijenosa, ali radilo se o zbilja malim iznosima. Na kraju se utakmica iz Torina, zbog reciprociteta koji smo imali s njima, mogla raditi za 3.500 eura, ali nitko iz HTVmdash;a nikad nije nazvao niti pitao Talijane.

nogometplus: Smatrate li da HTV mora promovirati, uvjetno rečeno, male klubove, kao što mora promovirati i male sportove?
mdash; Prije svega kao javna televizija moraju poštivati određene kriterije, drugačije od onih kojima se vode komercijalne televizije. Ako četiri kluba iz iste države igraju u istom rangu natjecanja gdje je logika da se tri kluba prenose, a četvrti ne? Ako ćemo govoriti o atraktivnosti utakmica, Split je jedini igrao u prvom pretkolu, a u naredna tri je imao najatraktivnije protivnike, no očito ni to nije kriterij. Odluka sportske redakcije bila je: “Dinamo prenosimo jer je to Dinamo Zagreb, Hajduk prenosimo jer ćemo dobiti 10.000 mailova, poziva, prijetnji, negativni publicitet, a onda možda i otkaz ako ne prenosimo. Prenosimo Rijeku, jer kako raditi Hajduk, a preskočiti Rijeku, možda zazove netko iz vlade. Split? Ma koga briga za Split, neće nas nitko razapeti ako ih ne bude na TVmdash;u.rdquo; Kriterij je ulice, osobnog interesa ili straha, a nikako pravila i kriterija kojeg bi se urednik na javnoj televiziji, kojeg svi plaćamo, trebao držati. Ne osporavam da su Dinamo, Rijeka i Hajduk veći klubovi, s većom bazom navijača. Kad su u pitanju komercijalne televizije i npr. pay per view opcije razumijem da rade samo one utakmice koje im sigurno donose novac. Obveza javne televizije je sigurno veća kad je, uvjetno rečeno, manji klub u pitanju i umjesto da gledaju kako da zajedno stvore novac s nogometnim klubovima kako to rade ozbiljne televizije vani, oni nisu spremni niti odraditi prijenos.

nogometplus: Koja su objašnjenja HRTmdash;a?
mdash; Pa nakon što smo im s 0 kn argument o “neimaštinirdquo; izbili iz ruke krenuli su s onim “prenosili bismo, ali nemamo termina, jer eto sva četiri hrvatska predstavnika su prošla daljerdquo;. Ponavljam, u prvom pretkolu smo igrali samo mi, a u svakom idućem su rekli da nisu zainteresirani i to u trenutku kad termini još nisu bili definirani. Uhvatila bi ih “grižnja savjestirdquo; pa bi se javili tri dana prije utakmice s prijedlozima promjene termina, iako je svakome jasno da u UEFA natjecanju to tako ne ide. Nikad zapravo nije postojala namjera da prenose Splitove utakmice. Pogledajte recimo kod prve utakmice s Torinom. Radi se o atraktivnom protivniku, kući igramo jedino Split i Rijeka, tako da produkcijski nije trebalo biti problema. Split je igrao u Dugopolju u 20.30, a Rijeka na Kantridi u 21.15. Predlagali smo im da prenose Split prvo poluvrijeme, a nakon toga rade Rijeku s uključenjima kad su veće prilike ili pogoci. Odgovor je bio da to nije atraktivno za gledatelje, a da je komplicirano za izvesti. Osim što se cijela Bundesliga, Scudetto, a i druge lige rade na sličan način, ne znam što reći na taj komentar. Trebam li reći da sportska redakcija ima tri kanala na raspolaganju, tako da…

nogometplus: Što bi trebalo popraviti u odnosu HRTmdash;a prema domaćem nogometu?
mdash; HTVmdash;u je domaći nogomet neželjeno dijete kojeg se odrekao i kojem ne da ne plaća alimentaciju, nego mu ne želi doći niti na obranu mature ili diplomskog rada. Potpuno je jasno da volje ni kapaciteta za prenošenje lige više nemaju. Svi koji smo radili u nogometu negodovali smo kad su utakmice prešle s HTVmdash;a na Max tv. Smanjio se marketinški potencijal, na neki način sakrio nogomet od široke nogometne javnosti. Iz današnje perspektive to izgleda genijalan potez jer da smo ostali na Brunu Kovačeviću, vjerojatno bismo gledali samo četiri “derbija svih derbijardquo;. Dokaz moje teze je i neshvatljiva odluka da HTV, s obzirom na svoju logistiku, arhivu, suradnike i iskustvo, nema emisiju o Prvoj HNL. Siguran sam da takva emisija ima svoj komercijalni potencijal i da im nitko ne bi mogao konkurirati u tome, ali ponavljam, jednostavno ne postoji želja.

nogometplus: Što vas posebno smeta u pregovorima s odgovornima na nacionalnoj televiziji?
mdash; To što nikad nisu samoinicijativno nazvali, što imaju dvostruke kriterije i na koncu potpuno ignoriranje rada i uspjeha jednog splitskog nogometnog kluba.

nogometplus: Zašto prijenos nije išao na nekoj drugoj televiziji?
mdash; Druge televizije se povode komercijalnim kriterijima, imaju u pravilu samo jedan kanal i vrlo im je teško u to uklopiti ad hoc stvari u shemu. Sigurno je da se ne bi ni pretrgli za nešto u što nisu financijski sigurni. Ipak, radili smo prijenos jedne utakmice na Kanalu 5 čime smo bili vrlo zadovoljni.

nogometplus: Koliko bi pomoglo u smislu marketinga da je utakmica na HRTmdash;u?
mdash; Jako bi pomoglo. Prije svega radi se o promociji sporta, kluba, naših igrača, ali sigurno da na vrijeme imate pouzdanu informaciju da je utakmica na HTVmdash;u da možete zaraditi na oglasnom prostoru na stadionu. Ne radi se o velikim novcima, ali u tri ili četiri domaće utakmice radi se o pristojnom iznosu.

nogometplus: Kakva su iskustva s drugim TV kućama (Italija, Ukrajina, Izrael)?
mdash; Prva osoba koja me nazvala 15 minuta nakon što je RNK Split, u dramatičnoj utakmici na Cipru, pobijedio izraelsku momčad nije bila moja supruga, prijatelj ni roditelji, nego predstavnik Ukrajinske televizije koji je želio početi pregovore o TV pravima. Izraelci, Talijani i Ukrajinci su bez pogovora otkupili prava za utakmice svojih predstavnika i svi redom se nisu mogli načuditi da HTV niti jedne od njih nije kontaktirao kad se radilo o gostujućim utakmicama.

BI


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter