Tradicionalna Silvestarska utakmica u Osijeku: od 1978. igraju nogomet na Staru godinu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Mnogi običaji i zanimljivi događaji održavaju se posljednjeg dana kalendarske godine u cijelom svijetu. Zanimljivo, grad Osijek ima ih nekoliko. Osim popularnog ‘Tuljana’, koji se svakog 31. prosinca točno u podne kupa u hladnoj Dravi za oproštaj od stare i doček nove godine, u gradu na Dravi odigrava se i tradicionalna Silvestarska nogometna utakmica. Događaj o kojem se vrlo malo zna izvan grada Osijeka.

O čemu se radi?Vrlo lijepa, neobična i jedinstvena nogometna tradicija održava se u Osijeku već 39. godinu za redom. U Dragonjskoj ulici od 1978. godine na Silvestrovo se igra nogometna utakmica koju su prvi put zaigrali susjedi spomenute ulice kako bi se što bolje upoznali i naravno time zabavili.

Spontano nogometno druženje preraslo je u tradiciju koja se ne prekida pa tako umjesto djedova (iako neki još i igraju) nogomet igraju i njihovi unuci, a pridružuju se i svi susjedi koji mogu i žele sudjelovati u ovoj utakmici.

– Nastojimo ovu tradiciju odigravanja Silvestarske utakmice održati jer smo istu odigrali i teških ratnih godina, u isto vrijeme i na istom mjestu i s tadašnjim susjedima uz druženje susjeda te drugih ljudi dobre volje, riječi su organizatora uoči silvestarske tradicije.

– Započeli smo kao seniori, a naši su sinovi prihvatili tu tradiciju i sada su već oni seniori, a mi smo veterani, dodali su.

I današnjeg dana tradicija će se nastaviti. S početkom u 15 sati i 15 minuta i ove će se godine u Osijeku u Dragonjskoj ulici trčati za loptom i igrati nogomet.

Trčalo se po snijegu i ledu, hladnim i niskim temperaturama, igralo se i u patikama, kopačkama, cipelama i vojničkim čizmama. Trčalo se i igralo već 39 godina za redom, a tradicija se nastavlja i dalje. Za ispraćaj stare i najbolji uvod u doček nove godine.

Mario Glasnović


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email