Tportal: Grad Split godinama plaćao pogrešnom futsal klubu

lopta
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Futsal afera trese grad pod Marjanom. Kako piše Tportal Grad Split je ustanovio da je čak šest godina uplaćivao novac pogrešnom futsal klubu odnosno na pogrešan broj bankovnog računa zbog čega je nadležnim tijelima podnio kaznenu prijavu. Ukupno je na taj način uplaćeno više od milijun kuna.

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Splita vijećnik Jakov Prkić je na aktualnom satu 29. kolovoza gradskim vlastima postavio pitanje je li istina da je zbog lažnih podataka grad malonogometnom klubu koji nije član Splitskog saveza sportova uplatio višemilijunski iznos iako su sredstva trebala biti uplaćena drugom klubu sličnog imena pročelnik za društvene djelatnosti Mate Omazića je odgovorio da su nadležne službe ustanovile propust te da su podnijele kaznenu prijavu.

Novinar Damir Petranović s Tportala donosi informaciju da je ključni akter afere predsjednik MNK Split Ivo Zoković jer se njegov potpis nalazi na svim ključnim dokumentima u ovom slučaju, pa tako i onima o višegodišnjem trošenju gradskog novca za koje se sada tvrdi da je bilo nenamjensko.

Iz Grada Splita su čitavo vrijeme smatrali da novac koji uplaćuju za potrebe troškova natjecanja (prijevoza, hrane, smještaja…) ide na račun MNK Split no umjesto toga novac je otišao na račun kluba sličnog imena MNK FC Split (Malonogometni klub Ferante Colnago SPLIT) u kojem je Ivo Zoković također predsjednik. Zoković je isplaćeni novac navodno pravdao računima koji su glasili na MNK Split.

Proteklih godina generalni sponzor ovog kluba koji je jedan od najuspješnijih u Hrvatskoj je bila tvrtka Tommy, a njeno ime je do ove sezone bilo i u nazivu kluba. Zoran Mamić je u ime tvrtke Tommy bio kao dopredsjednik kluba uključen i u operativni rad. Tportal donosi da je sam Mamić bio zapanjen otkrićem priljeva novca na račun MNK FC Split te je upravo zbog toga nedavno povukao ime svoje tvrtke iz naziva kluba koja ipak i dalje u manjem obimu ostala sponzor kluba.

Ivo Zoković je za Tportal izjavio da po nalogu policije ne želi iznositi detalje slučaja, no uvjeren je da će prijava biti odbačena ‘jer osobno nije imao nikakvu financijsku korist’. Neslužbeno se u istrazi branio tvrdnjom da se radi o modelu poslovanja preko cesija i paralelnih računa koji možda nije sasvim ispravan, no potpuno je uobičajen u hrvatskom sportu i navodno ga i danas koriste mnogi sportski klubovi, posebno u košarci i vaterpolu.

MNK Split je kako piše Tportal prije više godina bio jedna od žrtava stečaja Credo banke, kada su na naplatu došla dugovanja nastala tako što je banka pokrila troškove davnog nastupa u Ligi prvaka – koje suprotno obećanju nije podmirio Grad Split. Klub je zapao u blokadu i od svakog priljeva sredstava podmirivao se jedan njen dio, a Zokovićev ‘paralelni slalom’ novcem Tommyja i Grada Splita navodno je omogućio opstanak MNK Split.

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske su za naš portal potvrdili da su zaprimili prijavu kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti te da su policijski izvidi u tijeku te da zbog tajnosti izvida koja je propisana Zakonom o kaznenom postupku nisu u mogućnosti navesti više detalja.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter