Tko sve podržava novi model otkupa Hajduka?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Udruga “Naš Hajduk” objavila je na službenoj Facebook stranici popis članova Društava prijatelja Hajduka (DPH) koji podržavaju novi model otkupa kluba, odnosno nastavak plaćanja članarine direktno Hajduku, ali u vidu pozajmice koja će u trenutku dokapitalizacije biti pretvorena u navijačke dionice. Budući da su određeni DPH-ovi odbili potpisati ovaj model, Naš Hajduk naglašava njihovim članovima da su oni i dalje članovi Hajduka, ali ubuduće neće moći sudjelovati u izborima i navijačkom otkupu kluba. Ukoliko i u tim DPH-ovim ima članova koji ipak podržavaju novi projekt otkupa kluba, oni će, ako žele zadržati sva prava koja su imali prethodnih godina, svoje članstvo za 2016. morati obnoviti kroz neki drugi DPH ili direktno kroz Naš Hajduk.

Popis DPH koji podravaju model otkupa kluba (stanje na dan 5.1.2016.)

Članovi Hajduka koji dolaze preko DPH-ova trenutno čine 30-ak posto članstva, a, prema saznanjima, većina ih je podržala projekt, dapače i nastali su ili su promijenili vodstvo upravo u vremenima kada su članovi počeli demokratski birati Nadzorni odbor.

U Udruzi Naš Hajduk smatraju da je razlog odbijanja pojedinih DPH-ova da sudjeluju u projektu uglavnom neinformiranost, a ne neki konkretni razlozi neslaganja s ponuđenim modelom. Slijedom toga odlučili su organizirati i tribine na terenu kako bi svim njihovim članovima pojasnili sve detalje novog modela otkupa kluba.

Da su u pravu pokazuje i primjer iz DPH Primošten, gdje je dugogodišnji predsjednik DPH Jerko Huljev odbio u ime svih članova iz njegove baze sudjelovanje u projektu otkupa, ali o tome očito nije obavijestio vlastito članstvo. Barem ako je vjerovati informacijama tridesetak članova navedenog društva koji su se u ponedjeljak pojavili na tribini u organizaciji DPH Šibenika u Primoštenu. Ondje je vodstvo udruge Naš Hajduk prezentiralo cijeli projekt. Po reakciji članova, koji su bili iznenađeni dobivenim informacijama, sve upućuju da je Huljev odluku donio bez konzultacija sa svojom bazom.

Pismo vijenicima Grada Splita

NeslaganjeHuljevas radom udruge datira još iz2011. godine kada je u svom mjestu kidao plakate koji su pozivali navijače da se učlane i sudjeluju u prvim izborima Našeg Hajduka. Želja vodstva udruge da porazgovara direktno s članovima iz Primoštena nagnala ga je da pošalje i email gradskim vijećnicima Grada Splita, zbog čega udruga razmišlja i o pokretanju tužbe zbog klevete i nanošenja štete projektu.

Do sada su sastanci o otkupu organizirani i u Splitu, Zagrebu i Munchenu, a uskoro će se održati i jedan sastanak na samom jugu Hrvatske gdje bi se trebali sastati i ondašnji članovi lokalnih DPH-va, a sve u svrhu informiranja članstva, što god kasnije odlučili.

Što su uopće Društva prijatelja Hajduka? Danas su to udruge građana koje okupljaju članove Hajduka, imaju ugovorom reguliran odnos s matičnim klubom, praktički ambasadori kluba u vlastitim mjestima – krucijalni dijelovi kapilarnosti hajdučkog članstva. Svojim radom u lokalnoj zajednici mogu lako dolaziti do navijača Hajduka, informirati ih o stanju u klubu, ali i animirati da kao navijači postanu članovi i uključe se u rad udruge i financiranje kluba. Prvo društvo osnovano je 1949. godine u Zagrebu i godinama je služilo kao okupljalište ljubitelja Hajduka. DPH-ovi su u bivšoj državi bili bitni jer su se u njima nalazili utjecajne osobe tog doba koji su upravo preko društava mogli pomagati klubu. Sastajali bi se tako prijatelji kluba okupljeni u DPH ili ne i skupljali sponzore, sakrivali igrače koje je Hajduk želio dovesti, organizirali balove. U zlatnim sedamdesetim spominje se da je Hajduk imao i 40.000 članova, ali smatra se da je ta brojka ustvari broj poslanih uplatnica, a ne zaista plaćenih članarina u jednoj godini. Raspadom bivše države, usred rata i svega što je zadesilo Hrvatsku društva su se počela gasiti, a dosta voditelja tj. povjerenika postali su klasični navijački plaćenici. Uživali su benefite zbog svoje ljubavi prema klubu kao sjedenje u A loži, besplatno spavanje na stadionu, besplatni kalendari i sl. Neki o njih bi glumili menadžere igračima, tradicionalni balovi navijača Hajduka Bile noći nerijetko bi bile politički skup ili vašar neukusa, a novac koji bi društva zarađivala na ime Hajduka – trošili su oni sami. U pojedinim društvima dolazilo je i do fizičkih obračuna zbog borbe za prevlast i kontrolu blagajne, a znala su imati i samo po jednog člana i biti čisti paravan za organizaciju i zaradu na Biloj noći.

Preoblikovanjem kluba u dioničko društvo situacija je postajala još gora, nakon što je u klub 2008. godine zbog procesa preoblikovanja učlanjeno čak 16.000 članova, u Hajduku zauzima stav da dioničko društvo NE može imati članove i kompletno članstvo ostavljaju na upravljanje Društvima prijatelja. Da se sasvim ne izgubi kontakt s navijačkom bazom zaslužan je Tonći Jelavić, popularni Jela, iz Odjela za članstvo koji ipak nije želio da se dugogodišnja tradicija članstva tek tako zatre. Stoga je održavao kontakte s DPH-ovima i njihovim članovima, osiguravajući članovima pravo kupnje karata i pokazujući da neko ipak brine o njima u klubu. Teško da je mogao više od toga napraviti ili spriječiti kaubojštinu pojedinih DPH-ova bez podrške uprave kluba. Uostalom, i Torcidaši su 2011. godine kod osmišljavanja modela Našeg Hajduka najviše vremena potrošili pojašnjavajući da članstvo u klubu nije upravljačka funkcija i da članstvo u svojim dioničkim društvima imaju mnoge firme (recimo PBZ My American Express, T-Com klub korisnika i sl.).

Ono što je još više smetalo dobronamjerne navijače kluba je činjenica da su tih godina članarine (70 kuna punoljetan član) društva zadržavali unutar sebe, a mnogi članovi o tome nisu imali nikakvih informacija. S obzirom da je klub dioničko društvo lako je provjeriti da je, od navodno i nekoliko tisuća članova iz 2009. godine, u klub uplaćeno točno 7.474,00 kune.

Startom projekta Naš Hajduk samo prihod od članarina počeo jeprelaziti 1.2 milijuna kuna godišnje. Jedan od razloga zašto je 2011. godine napravljeno novo članstvo, te je 8.500 članova moralo platiti 100 kuna za pravo glasa na izborima za Nadzorni odbor, leži u činjenici da u Hajduku uopće nije postojala baza svih članova kluba. Tada je odlučeno da ni članstvo u Torcidi, ni starim DPH-ovima neće biti osnova za glas, već će se napraviti novo članstvo i startati iz početka. Na žalost, tih godina su popisi dugogodišnjih članova izgubljeni, ali ne krivnjom Udruge “Naš Hajduk”, već jednostavnom nebrigom Hajduka za svoje članove.

Uskoro su predstavnici Našeg Hajduka i Hajduka potpisali ugovor o suradnji kojim se svakom članu kluba jamče jednaka prava od strane kluba, zabranjuje se pogodovanje ijednom članu na ime članstva, tj. svaki član u očima Hajduka mora biti jednako tretiran. Prevedeno – nema više povlaštenih karata za lože, besplatnih ručkova, avio karata, kalendara,… Sređivanjem stanja s članstvom, ali i potpisom ugovora Hajduka i DPH-ova, neka su se društva ugasila, kao recimo Povjerenstvo Rijeka, neka promijenila vodstvo, kao recimo DPH Zagreb, a mnoga su nova osnovana upravo kao podrška projektu. Na žalost, nekoliko voditelja DPH-ova iz starog sistema nikada se nije pomirilo s činjenicom da je članstvo doživjelo određene promjene i unapređenja, a razloge možemo samo nagađati. Žalosno bi bilo samo ako je nezadovoljstvo pojedinih povjerenika suradnjom s Našim Hajdukom osobne prirode i povrijeđenog ega, te je to jedini razlog što će svojim članovima iz lokalnog DPH uskratiti pravo biranja i stjecanja dionica kluba.

ZB


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter