Tko su Stipančić i Krota, Mamićevi navodni perači novca?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Prema trenutno neslužbenim informacijama o uhićenju Zdravka Mamića, među privedenima, osim Zdravkovog sina iVrbanovića, su i istarski poduzetnik Sandro Stipančić, te njegov kolega Igor Krota.

Spomenuti dvojac je duže vrijeme pod povećalom raznih međunarodnih institucija zbog sumnjivog poslovanja i mogućih financijskih malverzacija. Upravo su njih dvojica vjerojatno i razlog zašto su se strane institucije, prije svega američki IRS, uključile u ovu istragu – naime sumnja se da su sudjelovali u pranju novca. Samom brzinskom pretragom obojicu se može naći kao osnivače mnogih tvrtki u Ukrajini, Češkoj, Kanarskim otocima, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama. Sumnja se da sve te fiktivne tvrtke služe da bi se transakcijama s jednog računa na drugi zagubio trag nelegalnog novca. Slične i iste kanale za pranje novca koriste, prema saznanjima stranih obavještajnih agencija, i svjetski poznati trgovci oružjem, što je dodatno dovelo do angažmana stranih sigurnosnih službi.

Sandro Stipančić spominje se već 2010. godine kada je istraživan od strane ukrajinske vlade tj. Ministarstva financija. Oni su te godine provjeravali mutne poslove Yulie Timoshenko koja je preko Željka Granatira, konzultanta u mnogim poslovima s ukrajinskim tijelima vlade (2003. je bio član biračkog odbora za izbore veleposlanika Hrvatske u Ukrajini), došli do Stipančića i Krota kao ključnih ljudi za koje sumnjaju da stoje iza kupnje 60 specijaliziranih vozila za Ministarstvo izvanrednih situacija Ukrajine.

Tvrtka do koje tijek novca vodi je Legal Business Consultants Limited u vlasništvu Sandra Stipančića i Igora Krote (50% udjela u vlasništvu jedan i drugi). Tvrtka ima sjedište u Belizeu, s udjelom vlasništva u raznim konzultantskim tvrtkama. Jedna od njih je i LBCL sa sjedištem u Londonu, čiji je direktor u razdoblju od 1999. do 2001. godine bio i Dragan Vasiljević, koji istarsku ekipu povezuje i s mutnim poslovima Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske. Upravo su ovaj trag novca pratili novinari iz susjedne Bosne i Hercegovine okupljeni u Centru za istraživačko novinarstvo (CIN). Prilikom njihove istrage o dodjele povlaštenih investicijskih kredita off shore tvrtkama od strane Milorada Dodika došli su do Farmalanda, velike farme krava u Dodikovom rodnom mjestu na čijem čelu kao predsjednik Upravnog odbora sjedi upravo Vasiljević. Prema nalazima tamošnjih novinara pravi vlasnici Farmalanda, po sistemu piramide, su rasuti po američkom kontinentu, dok na vrhu stoji Stipančićeva kompanija Tylney, koja se ugnijezdila na Floridi, uz podružnicu u Belizeu.

Stipančić je također uključen i u razne istrage o malverzacijama u RH, među najzvučnijima su poslovi s pokojnim urednikom Nacionala Pukanićem čije su zajedničke poslove istraživale institucije Hrvatske i Srbije, no nikada iste nisu priveli kraju.

Ako se sumnje pokažu istinite razbijanje ovakvog off-shore lanca za pranje novca biti će veliki uspjeh domaćih i međunarodnih državnih institucija, a obitelj Mamić će od lokalnog problema postati i globalni što im sigurno neće olakšati sadašnju poziciju.

Tino Roso


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email