Tko je Lorinc Meszaros, potencijalni novi većinski vlasnik NK Osijek?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Najnovije informacije iz grada na Dravi govore kako bi NK Osijek napokon, iz trećeg pokušaja, mogao dobiti novog vlasnika. Radi se mađarskom poduzetniku Lorincu Meszarosu, vlasniku tvrtke Meszaros ET Meszaros d.o.o. koja se bavi građevinskom djelatnošću. Bliski je suradnik trenutnog mađarskog premijera Viktora Orbana.

Meszarosev partner u preuzimanju kluba je Ivan Meštrović, hrvatski poduzetnik, osnivač i predsjednik tvrtke CityMail sa sjedištem u Dubaiju, koji bi za 400 000 kn otkupio dionice i potraživanja Gradske banke te time rješio klupski dug prema banci od preko 4,5 milijuna kuna koji je proistekao nakon predstečajne nagodbe.

Vratimo se na Meszarosa koji će ipak imati veći udio. Njegova tvrtka osnovana 2001., ali svoj nagli rast doživljava tek dolaskom Orbana na vlast 2010. godine. Prema poduzetničkom časopisu Inc., u zadnje tri godine njena se vrijednost gotovo udeseterostručila (+922%) te se zbog toga našla ja 455. mjestu najbrže rastućih europskih tvrtki. U 2014. godini zabilježili su prihod od 33.2 milijuna dolara, no sudeći prema rapidnom rastu, u 2015. je vjerojatno još i veći.

Meszaros je i član IO nogometne akademije Ferenc Puskas (koja više nije samo akademija već ima i svoju seniorsku momčad koja nastupa u prvoj mađarskoj ligi), a koju je 2007. godine osnovao premijer Orban. Akademija se nalazi u selu Felcsutu 20-ak kilometara zapadno od Budimpešte, gdje se Orban rodio, a načelnik je upravo Meszaros.

U mađarskim se medijima mogu pronaći mnoge kontroverze povezane s Meszarosem; tako je, primjerice, na izborima za načelnika Felcsuta 2010. prvo izgubio od nezavisnog kandidata, ali je Orban povukao veze te promjenio zakon i tako diskvalificirao Meszaroseva protukandidata. Izbori su se morali ponoviti, a Meszaros je pobijedio.

Također, on i njegova žena dobili su od države 600 hektara zemlje i poticaje od preko 25 000 dolara za navodno svinjogojstvo kojim su se bavili, no mađarski mediji izvješćuju da nitko nije vidio nijednu svinju na njihovom imanju. Nakon žestokih medijskih napada, Meszaros nekoliko mjeseci nakon dobivenih poticaja otvara farmu svinja, ali kapacitet te farme daleko je premalen da bi opravdao toliki poticaj.

Kada je javnost pokušala doći do njegove imovinske kartice i financijskog izvješća koje je, kao djelatnik javne uprave, dužan prikazati, u početku je odbijao, ali ga je zakon naposlijetku primorao da to učini. Kasnije se ispostavilo da je u izvješću “zaboravio” prikazati oko četiri i pol milijuna dolara divideni od tvrtke koju posjeduje. Navodi se kako je takvo izvlačenje sredstava bez ikakve namjere reinvestiranja zapravo pranje novca.

Jedan mađarski bloger nedavno je napisao “Vlada još nije pala i Viktor Orban još nije pobjegao u Švicarsku, ali režim je oslabljen i svi Lorinci Meszarosi koji su izgubili doticaj sa stvarnošću bit će odgovorni ako ovaj režim jednoga dana sruši revolucija.”

Neslužbeno, poveznica Meszarosa, Orbana i njihovih nogometnih avantura je mađarska OTP Banka. Predsjednik te banke, Sandor Csanyi, ujedno je i predsjednik mađarskog nogometnog saveza. Upravo je ta banka potvrdila da Meszaros kod njih ima 2 milijuna eura spremnih za ulaganje u NK Osijek.

Za one koje pak ne zanimaju ove “sitnice”, razmotrimo kako bi ovo sve utjecati na NK Osijek u budućnosti. Ako Meszaros uistinu postane većinski vlasnik osječkog prvoligaša, ostaje pitanje hoće li eventualnim odlaskom Viktora Orbana s vlasti i dalje moći financirati klub i ako ne, što će se s njim u tom trenutku dogoditi.

Matija Palijan


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email