Tko je Fali Ramadani nogometni menadžer od kojeg Partizan traži zaštitu?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Uprava Partizana nedavno je pozvala Crvenu Zvezdu i Nogometni savez Srbije (FSS) da se stane na kraj nogometnom menadžeru Faliju Ramadaniju. Danas donosimo priču o jednom od najutjecajnijih menadžera Srbije.

Ramadani radi i u Hrvatskoj: Josip Šimunić, Mario Maloča, Ante Erceg, Elvir Maloku, Ante Rebić samo su neki od igrača za čije karijere brine Agencija LIAN Sports sa sjedištem u Berlinu. Na čelu iste su Nikola Damjanac i Fali Ramadani, menadžer albanskog porijekla rodom s Tetova u Makedoniji i bivši vratar Partizana.

Ramadani najviše radi u Srbiji i ima najviše srpskih reprezentativaca, primarno s adresom u Humskoj (Partizan). Godinama je, u suradnju s Ramadanijem, Partizan radio velike transfere: Nastasić, Marković, Jovetić, Ljajić, Fejsa… Za vrijeme dok je na kormilu srpske reprezentacije bio Siniša Mihajlović podosta je navijačkih optužbi išlo upravo na sastav reprezentacije iz bazena njegovih igrača. Mediji su pobrojali da je od 10 debitanata u reprezentaciji Srbije za vrijeme Mihajlovića čak 5 bilo iz Ramadanijeve agencije, a 8 ih je već bilo u reprezentaciji; praktički su Ramadanijevi bili cijela prva momčad i skoro sve zamjene srpske reprezentacije.

Ljubav Ramadanija i Partizana je pukla otkad je klub u ozbiljnim gubicima (10 milijuna eura). Osim velikih financijskih gubitaka Partizanu je egzistencija ugrožena preranim odlaskom talentirane generacije rođene 1996. godine i igrača poput Nemanje Radonjića koji je prvo misteriozno završio u Rumunjskoj, pa zatim otišao u Italiju za naknadu za razvoj. Andrija Živković je završio na Cipru u Apollonu iz Limassola za, navodno, 2,5 milijuna eura i 25% budućeg transfera. Iako službeno Živković nije u LIAN Sports agenciji, ciparski je klub u vlasništvu Izraelca Pinija Zahavija s kojim Ramadani blisko surađuje. Najnoviji udar na Partizan je odbijanje produljenja ugovora Danila Pantića, još jednog talentiranog mladića koji se ove zime spominjao kao novi igrač Chelsea. Potonje je izazvalo revolt uprave Partizana i poziv Crvenoj Zvezdi i Nogometnom savezu Srbije (FSS) da se stane na kraj Ramadaniju. Za Zvezdu kuloari govore da i talentiranog 17-godišnjeg Luku Jovića Ramadani ima u svojoj agenciji.

Tko je zapravo Abdilgafar Ramadani zvani Fali? Rijetko se pojavljuje u javnosti, ne voli slikanja i o njemu se u globalu jako malo zna. Ipak kad ga se spomene van konteksta zastupanja nogometaša informacije koje se mogu pronaći o njemu i nisu izrazito pozitivne.

Naime, 2003. godine mu je odobren milijunski kredit u Volksbanci iako je, kako javljaju tamošnji mediji, prijavio godišnji prihod za sebe i suprugu od samo 35.000 eura. To je inače samo jedan od desetaka kredita zbog kojih su osudili Burima Osmanija i odvjetnika Hauke Hillmera u postupku u kojem je dokazano da su za ukupni iznos od 70 milijuna eura oštetili Volksbanku iz Lauenberga (malo mjesto pored Hamburga). Zanimljivo da Burimov brat Bashkim, između ostalog i nogometni menadžer, ima hrvatsko državljanstvo te je vlasništvo u hotelu Riviera u Poreču kupljio upravo kreditom Volksbanke, zajedno s partnerom Hillmerom.

Bashkim Osmani i Fali Ramadani povezani su u projektu “Kineskog zida” u Skoplju gdje se investiralo s novcem podignutim kreditom u Volksbanci. Projekt je istraživala i makedonska policija, jer je ogromni kompleks s luksuznim stanovima i eksluzivnim buticima izgrađen tik do Vardarova stadiona u području predviđenom za zelenu površinu i omanju garažu. Među onima koji su podigli sporne kredite mediji ističu sljedeće osobe: Harun Isa (albanski nogometaš, rođen u Tetovu kao i Ramadani), Shadan Sulejmani, Zulcufli Arslani, Ibrahim Ramadani, Berat Idrizi, Zekirja Idrizi, Vitor Berisha, Claus Hildebrandt, Bashkim Osmani, Sport-Line Sportmarketing i F. R. V. Sportmanagement GmbH (agencija u vlasništvu Bashkim Osman). Spomenimo i da braću Osmani njemačke tajne službe optužuju za kriumčarenje droge i oružja što oni odbacuju tvrdeći da im smještaju. Braća Osmani smatraju se jednom od najbogatijih albanskih obitelji u Njemačkoj.

Ramadanijevo ime se spominje i u istrazi protiv bivšeg predsjednika Bayer Levekusena Rainera Calmunda za navodne provizije na crno i preplaćene transfere. Centralne figure u istrazi su Volker Graul (bivši nogometaš) i upravo Ramadani. Sa Graulom se Ramadani našao i u središtu skandala oko transfera igrača iz Koblenza, jer su prodavali igrače bez dozvole Njemačke ligaške udruge.

Sa sličnim optužbama preplaćenih igrača susreo se i u 1860 Muenchenu dok je sportski direktor bio Miroslav Stević, proslavljeni srpski reprezentativac. U pozadini spornih transfera su bili Ramadani i Damjanac koji je ujedno i kum Steviću. Damjanac je i šogor Zvjezdanu Terziću, bivšem nogometašu i predsjedniku Nogometnog saveza Srbije (2005-2008) koji je 2008. godine bio pod istragom zbog navodne pronevjere novca od transfera dok je bio sportski direktor OFK Beograda. U serijalu Insajder B92 o mafiji u srpskom nogometu Terzić je spominjan u vezi s namještanjem utakmica i uvjetovanjem mladim nogometašima da pređu u OFK Beograd kako bi dobili šansu da zaigraju za mladu reprezentaciju Srbije. Pobjegao je iz Srbije i bio u bijegu sve do 2011. godine kada se vraća, nakon čega izlazi uz jamčevinu i brani se sa slobode. Zanimljivo je da 2012. godine ponovo postaje predsjednik Upravnog odbora OFK Beograd. Kad već spominjemo rodbinske veze, spomenimo da je Stević šogor Nenadu Bjekoviću bivšem direktoru Partizana.

Vratimo se Ramadaniju, godine 2012. srpska policija prilikom istraga o tijekovima novca kod nekoliko većih transfera u Srbiji istražuje i one koje je radila Lian sports agencija u vlasništvu Ramadanija i Damjanca.

Spomenimo i da Ramadani ne radi previše u Hrvatskoj; od nedavno pomaže Franji Pašaliću koji brine o karijeri kapetana Hajduka Marija Maloče te vodi brigu o Elviru Malokuu, igraču albanskih korijena koji je nedavno iz Rijeke prešao u Hajduk. Radio je i na najvećem transferu iz RNK Splita, onome Ante Rebića u Fiorentinu te pomaže u karijeri još jednog splitovca – Ante Ercega. Vodio je i karijeru Josipa Šimunića, legende berlinske Herthe, zagrebačkog Dinama i Hrvatske reprezentacije koji je krajem 2014. zaključio svoju nogometnu karijeru.

S obzirom na ljutnju, ali i krizu Partizana očito je da će jedan od utjecajnijih menadžera iz Srbije morati pronaći neki drugi klub s kojim će surađivati. Velika lista istraga i sumnjivih transfera vezuje se uz ovog utjecajnog menadžera, ali još ništa nije ozbiljnije poljuljalo njegov nogometni rad. Mnogi se pitaju je li svađa s Partizanom i početak kraja ogromnog utjecaja ovog nogometnog menadžera.

Domagoj Mikulić, Romano Kolendić i BI


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email