Tito, javi se!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Hoće li natječaj za predsjednika Uprave Hajduka privući kvalitetne kandidate? Da li je Nadzorni odbor napravio dovoljno za animaciju i pronalazak najboljeg rješenja? Hoće li se potencijalni menadžeri prihvatiti izazova koji im je ponuđen? Tko uostalom ne bi želio svoj životopis nadopuniti uspješnim poslovnim buđenjem Hajduka? Nashajduk.org danas se bavi aktualnim natječajem za predsjednika Uprave.

Sve je isto k’o i lani?

Sam tekst natječaja ne otkriva previše, iako nismo sigurni bi li iti jedan tekst natječaja bio garancija pronalaska dobrog predsjednika Uprave. Zanimljivo je da je skoro isti ovakav tekst izašao i na zadnjem natječaju za članove Uprave, pa se mnogi pitaju je li tekst mogao biti informativniji i privlačniji za potencijalne kandidate. Kako i očekivati drugačiji tekst kad su ga Nadzornom odboru predložili, vjerojatno, isti ljudi koji su slagali i zadnji put. Razlika je što ovog puta pak neće biti povjerenstva za odabir Uprave mdash; što i nije toliko neočekivano mdash; jer i jest temeljna dužnost Nadzornog odbora biranje i onda nadgledanje rada Uprave, te nema potrebe da svoju osnovu zadaću prepuštaju ikome drugome.

Nadzorni odbor je također najavio da nema svog kandidata mdash; te da očekuju da se jave najbolji i najkvalitetniji. Mišljenja smo da su medijski mogli više promovirati sam natječaj, čime bi pozvali stručan i dobar kadar, ali vjerujemo da je svaki od njih odradio lobiranje i pozivanje potencijalnih stručnjaka koje osobno poznaju da se prijave. Sjećamo se kako su to medijski promovirali Torcidaši mdash; kada su za izbore za Nadzorni odbor privukli 50mdash;ak potencijalnih kandidata od kojih su članovi Našeg Hajduka sedam izabrali za nadzor rada Hajduka mdash; javnost sada očekuje od izabranih uglednika da, potpomognuti sa ostala dva člana Andabakom i Sapunarom, garantiraju neovisnost u radu buduće Uprave i time privuku stručnjake i kvalitetne menadžere svog ranga (i bolje).

Gradsko vijeće biralo je Nadzorni odbor i nemaju utjecaj na izbor Uprave

Natječaj je objavljen u subotu 9. lipnja 2012. i otvoren je do 26. lipnja mdash; sama objava s obzirom na aktualne događaje o jamstvu grada za kredit, ali i ostavci Hrvoja Maleša, popraćena je sa jako malo informacija o proceduri odabira. Izašao je tek intervju u Slobodnoj Dalmaciji gdje se među ostalim mogla pročitati izjava splitske dogradonačelnice:

mdash; Moraju se poštivati svi zakonski propisi u klupski akti. I Kodeks i Statut su usvojeni na Skupštini i sastavni su dio poslovanja Hajduka. Osim toga, Grad kao većinski vlasnik podliježe određenim zakonskim normama i Hajduk mora svoje poslovanje usklađivati s obvezama koje ima Grad. Imenovanje nove uprave mora proći i Gradsko vijeće. Jedino što se promijenilo Zakonu o izmjenama Zakona o sprječavanju sukoba interesa jest da Grad nema obvezu da tekst javnog natječaja mora izglasati Gradsko vijeće, već to može napraviti NO. To je ubrzanje, inače bi postupak izbora uprave trebao proći dvije sjednice GVmdash;a. Stoga, sada je realni rok da se izbor novog predsjednika može realizirati početkom srpnja mdash; kazala je za Slobodnu Dalmaciju Anđelka Visković.

Iz ovoga se dalo protumačiti da će vijećnici Grada Splita na Gradskom vijeću potvrditi odabranu Upravu!? Vjerujemo da se radilo o nespretnoj intrepretaciji dogradonačelnice, jer prema Zakonu o trgovačkim društvima, spomenutom Zakonu o sprječavanju sukoba interesa i samom Statutu Hajduka Nadzorni odbor je ovlašten samostalno pronaći i potvrditi Upravu Hajduka, te za to ne moraju imati suglasnost sumdash;vlasnika (dioničara). To nam je potvrdio i predsjednik Hrvatskog društva za športsko pravo prof. dr. sc. Hrvoje Kačer:

mdash; Onaj tko bira Upravu je Nadzorni odbor športskog dioničkog društva i članovi Nadzornog odbora bi mogli (ako žele) legalno djelovati i bez smjernica ili prijedloga Gradskog vijeća, a druga je stvar što bi ih Gradsko vijeće ukoliko ne odobravaju njihove odluke preko Glavne skupštine dioničara moglo pokušati smijeniti mdash; ističe Kačer.


Hodogram natječaja

DalmacijaNews je sredinom prošlog tjedna objavila opsežan intervju sa članom Nadzornog odbora Vjekoslavom Hrabarom koji je pojasnio proceduru za sve potencijalne kandidate. Ukratko:

1. ako ste kandidat koji je spreman spasiti Hajduk mdash; pošaljite prijavu sa potrebnom dokumentacijom
2. za razliku od prošlog puta, srećom, izostati će reality show “Hajduk traži zvj…predsjednika” i svi kandidati će ostati anonimni za javnost, a objaviti će se ime samo odabranoga predsjednika (vjerujemo da je anonimnost preduvjet da se na natječaj mogu javiti kandidati koji zbog prijave neće imati probleme na svojim postojećim radnim mjestima)
3. ako kandidati zadovolje životopisom i razgovorom s članovima Nadzornog odbora, prezentirati će svoj plan i program rada (navijači se nadaju da će program odabranoga kandidati na koncu biti javno prezentiran mdash; što nije bio slučaj sa zadnjeg natječaja)

mdash; Ovaj put ćemo pokušati zaštititi sve kandidate od medijske “hajke”. Zato ovim putem pozivam sve kvalitetne kandidate da se jave, intervjui će biti anonimni. Ali koristim priliku da upozorim određene osobe da se ne precjenjuju, jer moram priznati da već neke osobe zovu, šalju mailove na mene i ostale članove NOmdash;a, lobiraju za sebe, a ovim putem poručujem: ja osobno se neću nikome javiti, bilo mailom, bilo telefonom. Svi koji misle da su kvalitetni neka pošalju dokumentaciju i ako zadovoljavaju kriterije natječaja bit će pozvani da prezentiraju sebe i svoj program. Istaknuo je Hrabar Dalmacijanewsu, te dodao da će novi predsjednik imati odriješene ruke za potpuni poslovni zaokret Hajduka, a o zaposlenicima koje će novi predsjednik dovesti (ili zadržati) kaže: mdash; Predsjednik će imati pravo na sve svoje odluke, koje ljude će izabrati je njegova osobna stvar.

Sličnu stvar ponovio je u Slobodnoj Dalmaciji i drugi član Nadzornog odbora mdash; Ante Majić. Između ostalog potvrdio je da ukoliko potencijalni kandidati ne zadovolje visoke kriterije koje oni očekuju natječaj će ponoviti: mdash; Kandidat kojeg tražimo ne smije pristajati na kompromise, pa stoga nećemo ni mi u izboru.

Hajduk want you!

Ovo je stoga prilika za svakog kvalitetnog i stručnog menadžera koji voli izazove i Hajduk da spoji te dvije strasti i bude rješenje problema u koje je Hajduk upao. Odlučnost, transparentnost, iskrenost prema navijačima, igračima i zaposlenicima, te drastični rezovi koje treba uraditi u prvim tjednima mandadat (većina su zapisana u reviziji Grant Thorntona) izgledaju kao jedini recept za uspjeh. Javnost se pita tko će se javiti na natječaj? Tko će biti HajdukovLee Iaccoca? Neki mladi lav koji dosadašnjim radom pokazuje potencijal za visoke domete, etabliran menadžer kojemu je Hajduk jedna od stanica u poslovnoj karijeri ili menadžer na zalasku, uspješne, karijere kome će Hajduk biti svojevrsni poslovni “labuđi pjev”? Čini se najbitnije da budući predsjednik Nadzorni odbor uvjeri da je on sposoban i hrabar menadžer koji neće dopustiti manipulaciju, kojeg neće moći poljuljati novinski članak, navijači sa zapada, istoka ili sjevera, te razni “prijatelji” kluba mdash; osoba koja će saslušati svakoga, a donijeti samostalnu, odmjerenu i za Hajduk najbolju odluku. Osoba koja će moći odoliti pritisku fotelje u koju sjeda, koja će imati viziju uspješnog kluba koju će znati podijeliti s navijačima, igračima i zaposlenicima. Osoba kojoj kompromis neće biti strategija, već alat, ali koja će u velikoj većini slučajeva morati biti beskompromisna i ustrajat do kraja.

Samo najbolje je dovoljno dobro za Hajduk i sve Vas koji se prepoznate u ovom tekstu pozivamo da se javite. Za kraj možemo citirati dio priopćenja KN Torcida kojeg su izdali povodom natječaja za članove Nadzornog odbora, a primjenjiv je i na ovaj za Upravu Hajduka:

Ovo nije natječaj za osobni probitak i stjecanje jeftine popularnosti mdash; ovo je natječaj zaVELIKIHAJDUK!


O VAMA OVISI !

ONAJ TKO HOĆE NAĐE RJEŠENJE, ONAJ TKO NEĆE NAĐE IZGOVOR !

Mišljenje Prof. dr. sc. Hrvoje Kačer o uključivanju Gradskog vijeća u odabir Uprave Hajduka prenosimo u cijelosti:

Prema mojem mišljenju zakonske norme koje uređuju/sprječavaju sukob interesa obvezuju Grad odnosno Grad ne bi mogao službeno predložiti nekoga ni na jedna drugi način osim preko Gradskog vijeća. To je samo jedna strana medalje.

Međutim, unutar športskog dioničkog društva Grad je samo jedan od dioničara, pa makar i većinski (da i nije većinski on bi svoj prijedlog morao postaviti samo na naprijed opisani način) i ne može radi tih svojih ograničenja ista nametati drugim dioničarima, pa ni Nadzornom odboru športskog dioničkog društva. Onaj tko bira upravu je Nadzorni odbor športskog dioničkog društva i članovi Nadzornog odbora bi mogli (ako žele) legalno djelovati i bez smjernica ili prijedloga Gradskog vijeća (druga je stvar što bi ih Gradsko vijeće preko skupštine športskog dioničkog društva moglo smijeniti).

Zaključak je da ograničenja bilo koje vrste jednog dioničara (manjinskog ili većinskog) sama po sebi ne usporavaju proceduru, ali članovi Nadzornog odbora “ispred” tog dioničara u konkretnom postupku pokazuju količinu svoje i samostalnosti i odgovornosti (ali ne prema športskom dioničkom društvu, nego prema pojedinom dioničaru) i ne bi trebali strahovati kod postupanja za koje mogu braniti tvrdnju da su u interesu športskog dioničkog društva (jer bi odugovlačenje bilo na štetu športskog dioničkog društva i za tu štetu i nadzornici mogu odgovarati).

Prof. dr. sc. Hrvoje Kačer je redovni profesor na Pravnom Fakultetu u Splitu na kojem drži kadetru Građanskog prava. Sudjelovao je u pokretanju poslijediplomskog studija Športskog prava, na kojem sad obnaša funkciju ravnatelja. Također je i predsjednik jedne od rijetkih državnih udruga vezanih za sport koja se nalazi u Splitu mdash; Hrvatskog društva za športsko pravo.

Konačno, da do ostavke ili ponude ostavke predsjednika nije došlo u kontekstu sjednice Gradskog vijeća (Hrvoje Maleš je ostavku dao nakon sjednice Gradskog vijeća na kojoj se tražilo da Grad Split bude jamac za kredit mdash; op.a.), znači li to da bi trebalo čekati slijedeću sjednicu pozivom na iste zakonske odredbe da bi Nadzorni odbor prihvatio ostavku ili sam smijenio predsjednika (tumačenjem mora dovesti do toga da je interes jedince lokalne samouprave za svaku promjenu, znači i ulazak, ali i izlazak iz Uprave) mdash; po našem mišljenju Nadzorni odbor to može (a ovisno o situaciju, ako štiti interese športskog dioničkog društva, što to mu je jedini zadatak, ponekad i mora) učiniti čekajući sjednicu Gradskog vijeća samo kako bi dokazivao da je dobro postupio i trpio posljedice ako Gradsko vijeće to ne prihvati mdash; u svakom slučaju promjene unutar športskog dioničkog društva bi bile legalne.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email