Taktički osvrt: Zašto Joane?

Joan Carrillo
Foto: Robert Matić / hajduk.hr
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Hajduk u najjačem sastavu ima jasno definirane uloge igrača i prema tome uspješno složenu koncepciju igre.

Carrillo je danas zbog nedostatka određenih igrača, poslao ispremješani sastav na teren, a za posljedicu smo gledali to što jesmo.

Ukoliko sam protiv Rijeke napisao kako je Carrillo ispravno postupio izabravši pritom vjernost poznatom sustavu koji je jasno koncipiran u glavama igrača, onda moram reći kako je danas zbog krivo odabranih igrača generalna koncepcija promijenjena. Da budem iskren, odmah u startu ću reći da je po mom mišljenju Carrillo krivo postavio stvari.

Gledano sa aspekta ofanzivne i defanzivne faze igre

Ismajli na desnom beku potpuno libljen svake ofanzive, davanja potpore, a pogotovo protrčavanja. Sve suprotno od Tudora.

Sa te strane, ali malo više centralno je obitavao Said. On je pozicijski bio postavljen otprilike na mjesto Vlašića koji to igra kad je Hajduk u kompletnom sastavu. Said također nije igrač širine, a nije niti mobilan igrač kao Vlašić da konstatno traži koridor među linijama. On je sve suprotno od Vlašića. Da ne pričamo o fazi obrane kada se Vlašić spušta u half-space, a centralni vezni sa te strane izlazi na suparničkog bočnog igrača.

Sa te desne strane kao desni centralni vezni jedno je vrijeme igrao i Kožulj, koji je dugo bio “van stroja”, a danas je trebao preuzeti ulogu širitelja i graditelja igre, što on nije radio. U fazi obrane, zbog nepomaganja Saida, često biva ostavljen na velikom prostoru, a uz to i brojčano inferioran u pritisku na loptu, čime se potpuno otupilo poznato Carrillovo oružje presing uz aut liniju. Sve suprotno od Savvasa koji to radi, uz sveprisutnu pomoć Vlašića u half space-u kao opcija blokiranja dodavanja prema sredini, kao okidač pri povratnoj lopti i kao opcija dupliranja igrača u presingu uz aut liniju.

Foto: Robert Matić / hajduk.hr

Ta tri nova igrača su bila postavljena na desnoj strani. I sva tri su iz raznih razloga bili u nemogućnosti odigrati iole sličnu ulogu kao trojka koja je nominalno ispred njih kad ih služi zdravlje i nemaju kartone (Vlašić, Savvas, Tudor)

  • Kožulj vidno nije unutra po pitanju poznavanja linija kretanja u fazi izgradnje napada i rješavanja pritiska na boku, što nije čudno s obzirom da je tek nedavno počeo ozbiljno trenirati. On još uvijek očito nema dovoljno snage da preuzme ulogu širitelja igre u trenutku kad to ni u snu ne možeš očekivati od Saida i Ismajlija.
  • Ismajli ne daje potporu, samim time nemoguće je organizirati ili čak samo stabilizirati napad preko njegove strane.
  • A Said jednostavno nije tip igrača koji može odraditi Vlašićevu ulogu. Čisto zbog fizičkih i voljnih momenata.

Ovo posljedično dovodi do potpuno drugačijih mogućnosti i koncepcija igre po čitavoj desnoj strani i u fazi napada i u fazi obrane. Što posljedično dovodi do neuigranosti na terenu.

Poklopilo se puno loših stvari, ali je Carrillo i sam sebe pokopao u današnjoj utakmici.

Prisjetit ćemo se što sam pričao nakon utakmice Dinama i Hajduka komentirajući pritom famozne rasprave početnih sastava.

“Sklon sam mišljenju kako je ideja broj jedan. Sve ostalo ide u odnosu na nju. Isto tako i odabir igrača, koji se najviše zamjera Petevu. Ali i općenito se često čuje “trebao je igrati ovaj igrač, a ne onaj”. Dobro, ali osobno se ne slažem s tim ukoliko se isključuje kontekst. A kontekst je ideja. Naizgled kvalitetniji pojedinac ne mora nužno značiti kvalitetniju momčad, pogotovo ne u kontekstu ideje i provedbe iste na terenu.”

Ovo možemo idealno prebaciti na današnju utakmicu. Mišljenja sam kako barem jedan od trojca Ismajli, Kožulj, Said nije trebao započeti utakmicu, jer je to prevelik broj igrača koji razbijaju jasnu ideju i intenciju igre. U toj situaciji njih troje u istom trenutku na terenu za sobom vuku niz drugačijih segmenata u odnosu na ono što su ostali igrači navikli u standardiziranoj postavi i samim time u odnosu na ono što očekuju da će se raditi na terenu.

Dakle imam primjedbe na izbor igrača u kontekstu ideje.

Evo par banalnih primjera. Radi se o trokutu na boku sa rotacijskim momentom, kako bi se lagano izašlo iz pritiska.

Kako ćeš trokut raditi sa Ismajlijem koji je tehnički lošiji od Jeffa, sa Saidom koji se prvih pola sata nije pošteno pokrenuo te sa Kožuljem koji kao što rekoh nije u toku, tj. neprepoznaje linije kretanja?

I konkretno taj mehanizam kojeg Hajduk inače implementira, ovog puta pada u vodu.

Drugi primjer. Faza obrane. Said skoro pa ne igra obranu. Za razliku od njega Erceg unosi ritam, agresivnost i usmjerava protivnika na zamke uz aut liniju. Kako će to Hajduk raditi ako Said jednostavno nije takav tip igrača?

Dakle Hajduk je, ako se već odlučio za ovaj sastav, morao skoro pa odustati od poznate i uređene koncepcije igre. Pravila sa drugačijim tipovima igrača više nisu ista. Samim time situacije na terenu nisu iste. A to posljedično dovodi i druge igrače u nedoumice i zabune.

Jednostavno rečeno, automatizmi se gube sa previše novih i potpuno drugačijih tipova igrača u odnosu na one standardne.

U sklopu toga jasno je da je u ozbiljno izgrađenom sustavu smiješno pričati na razini na kojoj pričaju pojedinci u svojim “transfer maštama”, nabrajajući pritom npr. 5 krilnih igrača sasvim drugačijih karakteristika, što baš i nema nekakve podloge u stvarnosti u kojoj sa svih 5 igrača moraš implementirati drugačije zamisli na terenu.

Hajduku na pojedinim pozicijama trebaju igrači sa točno određenim karakteristikama! Hajduku nužno na ljeto treba što vjernija kopija Ercega. To je prvo i osnovno. Jer ovaj sustav bez takvog igrača vuče jako puno negativnih posljedica po ostale segmente igre. A onda neka se pojačavaju i ostale linije.

Tko zna, možda je Šehić taj?

Foto: Robert Matić / hajduk.hr

Vratimo se na utakmicu.

Joane, zašto Ismajli, a ne Jandrek? Jandrek nije bek? A Ismajli kao je?

Zašto i Savvas i Hamza na klupi?

Zašto Vlašiću uloga Ercega, samo bez Antinih karakterističnih traženja dubine, a Saidu pozicijski Vlašićevo područje?

Zašto vezni trio Jeff, Bašić, Kožulj?

Koga taj trojac trenutno može dominirati? Kako se nametnuti sa njima?

Previše pitanja, nejasnih situacija i nejasnih odluka po pitanju današnje utakmice (bez obzira na izostanke). Bilo je i drugih opcija kojima španjolski strateg nije morao toliko ugroziti stvoreni automatizam u određenim fazama igre. Netko će reći da momčad mora biti sposobna prebacivati se na razne varijante, isto kao i igrači. Što je samo djelomično točno. To vrijedi kod izostanka jednog ili dva igrača uz kontinuitet rada struke da bi se što više opcija i mogućih situacija utreniralo.

K tome ovaj 4-3-1-2 sa prelijevanjem u 4-3-2-1 je dosta drugačiji u odnosu na neke druge varijante, ponajprije u obrambenim segmentima.

Tako da, to je dodatan uteg. To nisu toliko fluidni sistemi kao npr. 4-2-3-1 da bi se moglo reći “pa može se smislit nešto i bez Ercega”. Može, samo što zbog toga ima niz negativnih posljedica po čitavoj igri. Pozicijski je npr. 4-2-3-1 daleko bolje posložen i u sklopu toga je daleko lakše raditi varijacije i prilagodbe.

Da završim kratko i jasno. Hajduk je danas igrom razočarao, za razliku od utakmice protiv Rijeke kad je čak izgubio, ali s obzirom na jačeg protivnika i gostujući teren, ipak odigrao pristojnu utakmicu.

Ante Kranjčević


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email