TAKTIČKA CRTICA: Napoli – Roma (2-4)

Foto: spazionapoli.it
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Presing na presing, napadačka filozofija na napadačku filozofiju. Genijalac Sarri na potencijalno jednog od boljih talijanskih stručnjaka Di Francesca. U ovoj ćemo se taktičkoj crtici osvrnuti na „gubitnika“.

>> Eusebio Di Francesco – Monchijeva isključiva želja

>> Eusebio Di Francesco – odgovor na pitanje kako bi izgledala igra racionalnog Zemana (FOTO/VIDEO)

Napoli je bio „klasika“. Sa mnoštvom nevjerojatno brzih, a k tome i uspješnih kombinacija. Savršena mehanika igre, nevjerojatna čistoća izrade superiornosti kroz svojevrsnu (ne baš klasičnu) pozicijsku igru, struktura igre od početne progresije napada pa do završne trećine vrhunska, vidljive razne manipulacije protivnikom, dobar presing – sve su to stvari koje sinoć vjerojatno nisu bile na razini nekih prijašnjih, možda i neponovljivih izdanja, ali za tako veliku utakmicu i dalje su fascinantno i nestvarno dobre. Igra je čista, razvijena, točna i određena, a upravo ta određenost im nudi svojevrsni paradoks. Takva ispravno implementirana „određenost“ odjednom protivniku postaje najneodređenija moguća.

Napoli je stalno stvarao situacije u kojima ima mnoštvo izbora. Jorginho se inače fantastično kreće u koridorima između dva igrača i iza leđa prve linije protivnika, te je konstantna opcija dodavanja. Kada bi on primio loptu, mogao bi je dati Allanu koji se kreće u koridoru između dva protivnika i iza njihovih leđa. On bi mogao vršiti progresiju na razne načine.

Nadalje, Mertens se kreće iza leđa protivničke vezne linije i u prostoru u kojem je teško očekivati iskakanje Rominog stopera na njega, jer Insigne i Callejon traže dubinu. Kada bi Mertens u ulozi lažne devetke primio loptu imao bi priliku vući loptu, čekati dok ga netko ne napadne i na taj način vršiti progresiju… ili bi imao opciju povratnog dodavanja na Zielinskog koji se kreće iza leđa svog čuvara, a to povratno dodavanje na igrača koji se kreće „u sjeni“ protivnika je iznimno čest i vrlo progresivan mehanizam u igri Napolija.

Albiol ima još mnogo opcija, od direktnog dubinskog traženja Insignea ili Callejona, te resetiranja napada preko drugog stopera ili beka. Zaključak – Napoli ima nevjerojatno mnogo opcija u igri.

Bez obzira na rezultat, bravissimo signore Sarri.

A.K.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter