TAKTIČKA CRTICA: Cvitanović u svom svijetu!?

Foto: gnkdinamo.hr/Iva Cigrovskij
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Dinamo po pitanju igre stalno stoji na mjestu. Možda u modrom taboru misle da većina toga štima?

Dinamovi problemi u igri s loptom su veliki. Struktura igra nije dorasla kvaliteti i talentu kadra igrača. Situacija iz 15. minute opisuje samo jedan od banalnih problema u Dinamovoj igri. A to je potpora na prebacivanje težišta igre. Da bi se nakon takve lopte uradila potpora suprotne strane, potrebno je imati ili ispravnu pozicijsku strukturu ili npr. trkački kapacitarnim veznjakom raditi potporu koja je nužna za ostvariti suradnju. Suradnja u Dinamovoj igri, ponajprije u kontekstu kodiranja igrača na kolektivne akcije, gotovo da i ne postoji.

Uz to, teško je odrediti znaju li se tijkom igre odgovori na pitanja što napraviti u određenoj situaciji, zašto, kada, kako, kamo… jednostavno se treba znati kada okrenuti stranu, zašto i na kojeg igrača. Vratimo li se 15. minuti utakmice, vidimo kako se događa situacija da Doumbiji treba 8 sekundi da bi prešao relativno malu udaljenost. Jasno je da on nije taj trkački kapacitarni veznjak koji će podupirati suprotne strane. Gdje je onda centralni vezni sa te strane? Kakvu strukturu Dinamo nudi u takvim situacijama?!

Jesu li to pokušaji kvalitativne superiornosti ili možda lažnog poteza? Jedno je kada se radi kvalitativna superiornost, a drugo je situacija kada bek ostaje bez ikakvih rješenja, dok u isto vrijeme momčad Dinama odaje dojam da rješenja ne treba niti biti. Za takvu momčad prilično neshvatljivo.

Pa što onda Dinamo radi? Pokušava li Cvitanović, vrlo neuspješno, vršiti lažni potez u vidu „ispražnjavanja“ prostora koji se potom „popunjava“ ubacivanjima iz drugog plana čime bi vezni igrač za suradnju trebao ostati sam?!

Da ne bude sve tako crno, Dinamova kolektivna obrana kontinuirano funkcionira na solidnoj do vrlo dobroj razini. Ali kada si u većini drugih segmenata igre okrenut individualizmu onda ti se valjda paradoksalno vraća i u onima u kojima nisi, kao što se jučer, ali i u derbiju protiv Hajduka događao niz individualnih grešaka u fazi obrane.

A.K.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter