TAKTIČKA ANALIZA: Prisjetimo se prije Brøndbyja kako je Hajduk nadmudrio Levski u uzvratnom susretu!

Joan Carrillo
Foto: Robert Matić / hajduk.hr
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Ovdje pogledajte analizu prvog susreta između Hajduka i Levskog kako bi mogli bolje upratiti analizu drugog susreta u kojem je Hajduk slavio sa 2-1. Osim onih standardnih stvari koje je Hajduk radio i u prvoj utakmici protiv Levskog, kao što su:

 • presing prema aut liniji koji se vrši u segmentima:
 1. zatvaranje sredine odnosno opcija dodavanja u sredinu
 2. otvaranje bokova i namjerno puštanje istih potpuno slobodnima do trenutka dok lopta dođe do njih. Kada lopta dođe do beka onda slijedi juriš na istoga. Okidače presinga, vrste presinga, strategiju Hajdukovog presinga i sve ostalo vezano uz igranje istoga možete također pronaći u analizi prve utakmice.
 3. konkretnije rečeno– najčešće otvaranje koridora prema desnom beku Cvetkoviću
 4. kad lopta dođe do desnog stopera Futacs kreće u zatvaranje dodavanja prema lijevom stoperu, a ujedno vrši pritisak sa leđa.
 5. lopta dolazi do Cvetkovića
 6. u tom trenutku Hajduk zatvara i bok (pritisak Ercega, a situacijski i Hamze), ali i sredinu.
 7. time ograničava Levskog na svega par opcija kao što su dodavanje prema golmanu i resetiranje napada ili nabijanje duge lopte naprijed
Što je posljedica svega toga? Mnoštvo izgubljenih lopti Levskog, ili u krajnjem slučaju tjeranje na ponovno resetiranje napada.Zašto Hajduk igra presing baš uz aut liniju, to možete pročitati u analizi prvog susreta. Futacs zatvara liniju dodavanja prema drugom stoperu. Vlašić stiže prema zadnjem veznom, Erceg pokriva koridor prema drugom veznjaku dok ga ne preuzme Radošević i dok lopta ne dođe do ciljane zone presinga – desnog beka Cvetkovića. Lopta ide prema Cvetkoviću. U tom trenutku Erceg kao gepard napada Cvetkovića, dok Hamza ima nekoliko opcija, ovisno o situaciji…
 1. zatvaranje koridora uz aut liniju
 2. namjerno otvaranje koridora prema krilnom igraču kako bi onda u omjeru 2vs1 radio pritisak na njega zajedno s Memollom. S time da dok otvara taj koridor, mora zatvoriti druge zone (prema veznjaku) kako slučajno lopta ne bi išla negdje drugdje.
 3. pritisak na beka Cvetkovića zajedno sa Ercegom u kvantitativnoj superiornosti 2vs1.
On je ovdje izabrao opciju 2 što je izuzetno kvalitetno odabrano. Zašto? Zato jer Radošević “visi” na veznjaku, što znači da će u trenutku kada lopta dođe do desnog krila, istom tom krilu sve opcije biti zatvorene (Radošević čuva veznjaka, Erceg povratno dodavanje, Futacs isto. Vlašić dijagonalno naprijed, Savvas dijagonalno natrag). To je idealni trenutak za pritisak u omjeru 2vs1. Hajduk to prilično dobro radi sada već u kontinuitetu. Evo iste situacije. Taktički okidač za presing. Lopta je kod desnog stopera što je znak Futacsu da ga tjera prema desno. On ga sluša i čak i preskače stepenicu te odmah daje loptu krilnom igraču. Tu imamo situaciju da Hamza i Memolla rade pritisak 2vs1, dok Erceg čuva povratnu liniju. Krilni igrač Levskog gubi loptu. Pričao sam nakon prve utakmice koliko je kut postavljanja igrača bitan. U obje faze igre, ali kada smo kod  zonskog presinga, onda je bitno za reći kako je važno koristiti svoje tijelo za blokiranje zona. Vidimo da ovdje Radošević i Hamza blokiraju koridore u stranu, a Lopez prema golu prema tome Mapuku mora vratiti loptu natrag. Također sam pričao kako Hajduk najčešće igra srednji visoki i srednji niski presing. U njemu se u nekoj “idealnoj” situaciji postavlja u 2 vertikalne linije od po 3 igrača, te sa holderom Radoševićem. Prvi i drugi (gledajući po redu od suparničkih vrata) igrači u linijama uvijek mogu iskočiti u sredinu, a situacijski zbog kompaktnosti zonski pomagati Radoševiću u sredini. Zašto se stvaraju te linije? Zbog onog što sam maloprije pisao, a najbolje će vam ponovno dočarati slika. Ovdje bi još mogao dodati hrpu slika, ali prepuštam da vi sami prepoznajete takve momente tijekom utakmice. Moram reći kako sam osobno jako zadovoljan načinom i kvalitetom odrađenog presinga otkad je Carrillo trener.
Napadačka igra
Hajduk ima nekoliko mehanizama u svim fazama igre. Točno se zna što, kada kako i zašto netko mora raditi na terenu kada je lopta kod stopera, kada kod lijevog beka, a kada kod desnog, koje mehanizme imamo u desnoj srednjoj zoni, a koje taktičke momčadske driblinge koristimo u lijevoj. Puno je tu stvari, ali većinu toga sam pisao u prošlim analizama, pa se sada nećemo ponavljati, nego ćemo pričati o novim stvarima. Kad kažem novim, to ne znači da ih Hajduk prije nije implementirao, nego znači da ih ili ja do sada nisam prepoznao ili namjerno nisam pisao.
 • Uigran jednostavan mehanizam sa traženjem kanala (prostor između stopera i beka) uglavnom od strane Futacsa. Savvas je u pravilu dodavač, s obzirom da ima odličan dubinski pas. Kanal naravno nije sam od sebe napravljen, nego se uglavnom u tranzicijskom napadu kod sporog vraćanja suparničkog beka ili stopera opterećuje onaj igrač koji je ostao iza, ali uvijek prema aut liniji i to sa ulascima Vlašića iz drugog plana u tu zonu, dok se suprotni bek i jedan od stopera opterećuju sa napadačima (Futacs i Erceg). Ukoliko protivnički igrači striktno prate kretnje Hajdukovih igrača onda se otvara veliki koridor između stopera i beka u koji stalno ulaze ili Futacs ili Ohandza (kad igra).
Hajduk je zbilja puno prilika stvorio na ovaj način. Gol je pao na sličan način. Lijevi bek Levskog je čekao malo šire jer je vidio da Tudor ide u protčavanje i otvorio se kanal za dodavanje. Ohandza to koristi i zabija pogodak.
 • Hajdukov tranzicijski napad je uglavnom bio orijentiran po lijevoj strani, odnosno desnoj strani Levskog. Zašto? Zato jer njihov desni bek Cvetković ode naprijed i dosta je neodgovoran u vraćanju. Hajduk je zato asimetrično prema lijevo dodatno dodao i Vlašića kako bi stvarao kvantitativnu superiornost, a Erceg je često znao namjerno ostajati naprijed u prostoru kojeg je iza sebe ostavio Cvetković.
Hajduk uzima loptu, Erceg prolazi 1vs1 i ide ravno na stopera Levskog. Ponovno ima situaciju 1vs1 sa stoperom Levskog. A zašto? Zato jer je Vlašić konstatno u takvim situacijama ulazio u kanal ili prostor između dva krajnja igrača gledajući prema aut liniji gdje se nalazi lopta. Futacs veže odmah igrača do, kako on ne bi mogao preuzeti Vlašića, a onda bi došlo do lančane reakcije pa bi jedan stoper “ostao sam” odnosno mogao bi duplirati Ercega. Tim manevrom Vlašić i Futacs ne daju (drugom) stoperu da duplira Ercega, što znači da Erceg jako puno puta ide 1vs1 sa protivničkim igračem u zoni iz koje on postiže pogotke kao iz šale. A postigao ga je i u toj utakmici.
 • Hajduk je ponekad manipulirao Levskim tako što bi “praznio” jednu stranu, iako je u biti upravo ta strana bila ciljana točka napadanja. Tako ovdje vidimo koliko Vlašić i Savvas razvlače Levski, a ako se još bolje zagledamo, onda vidimo kako je 6 igrača Hajduka postavljeno sa desne strane neke imaginarne vertikalne linije centra, iako je lopta je lijevoj strani.
U tu zonu se spušta Erceg i opet ima 1vs1.
 • Mehanizam prijenosa glavom je već postao poznat pticama na grani. Koliko li je samo pogodaka Hajduk postigao na taj način.
Međutim, došlo je do nekih prilagodbi u utakmici sa Levskim. Kako bi Hajduk što više opteretio zadnju liniju Bugara, pokušao je uz standardno postavljenog Ercega, staviti i Vlašića iza leđa Futacsa. Za razliku od situacije kada je Vlašić stajao kao mogući prijenosnik lopte ukoliko Futacs kao mantinela spusti loptu. Hajduk je tako stvorio jedan zicer Ercegu. Već sam nekoliko puta pisao kako Hajduk ovaj mehanizam ne radi samo po zraku, već i po podu. Sad imamo jedan mehanizam kojim je Hajduk 4-5 puta stvorio jako opasnu situaciju pred golom Levskog. Savvas iz sredine odlazi na bok, čime otvara koridor dodavanja u half space prema Vlašiću. Tudor je 3 puta fenomenalno iz prve poslao loptu prema Vlašiću i sva tri puta je Vlašić skuhao opasnost po gol Levskog. Opet ista situacija. Tudor me iznenadio preciznošću ovako kompleksnog dodavanja. Jednostavna akcija, a opet Levski ju je “popušio” barem 5 puta. Naravno, ovdje je bitna uloga Savvasa, koji odvlači igrača iz sredine i psihološki moment protivničkim igrača je takav da u trenutku ne mogu shvatiti da treba zonski pokriti taj ispražnjeni prostor, a pošto je Hajduk automatizirao taj mehanizam, onda njihovi igrači puno brže reagiraju. Izgleda jednostavno za branjenje, međutim na terenu nije niti malo jednostavno. Opet ista situacija.
 • Konstantno opterećenje desne strane Levskog. Memolla daje overlap, Vlašić ubada u kanal, Ercegu tako ostaje opcija ili 1vs1 ili sam Memolla na boku.
Vidimo situaciju kada Erceg namjerno ostaje iza Cvetkovića, kako bi napao pruženi prostor. Opet Erceg napada polulijevo, a ovdje je bitna uloga Radoševića u kojem je Hajduk dobio ogromno pojačanje. Više o njemu uskoro. Ali prije toga, moram reći kako Hamza u tranziciji igra ogromnu ulogu u igri Hajduka. Kao prijenosnik lopte, stabilizator, potpora, opcija povratnog dodavanja, ali i ubadanja u ciljanu zonu. Vlašić predaje loptu Ercegu na bok i napada kanal. Time ne da Cvetkoviću da aktivno izađe na Ercega (dok zadnji vezni Levskog ne da potporu) i Erceg ponovno u opasnoj zoni ima 1vs1. Ante opet u glavnoj ulozi. Ista stvar, Cvetković kasni…. šteta što lopta Radoševića nije bila preciznija. Hajduk u lijevoj zoni ima 3vs2. Jedan igrač nudi protrčavanje, drugi napada prostor u sredinu imajući startnu poziciju napadanja – bok. Igrač koji vodi loptu sigurno ima 1 opciju slobodnu. Šteta što ovdje Futacs dodatno nije opteretio bližeg stopera. Gol za 2-1.
 • Stvaranje kvantitativne izjednačenosti ili superiornosti, te ostavljanje dobrih individualaca u situacijama 1 na 1.
Hajduk u situaciji 3vs3.
Josip Radošević – veliko pojačanje
Bez obzira na neke manjkavosti, Radošević je igrač koji je pun pogodak za igru Hajduka. Zatim, koliko god on ponekad pogriješio u dodavanju, to je igrač na kojeg se možeš oslonit u organizaciji napada i koji će ipak imati puno više dobrih nego loših lopti. Zatim, on čak nudi aktivne opcije u igi u fazi napada. Pogledajte kako ovdje radi protrčavanje i asistira Ercegu za matnu situaciju. Situacija 2. Puno je kvalitetniji igrač od Jeffersona. U presingu kao holder zbog njegovih strašnih fizikalija i brzinske agresivnosti Hajduk ima opciju stvaranja trokuta sa Zujom na vrhu, odnosno iskakanjem njega na protivničkog zadnjeg veznog, čime Hajduk dobija na kvaliteti zatvaranja bočnih pozicija, jer si onda Savvas i Hamza mogu dopustiti šire postavljanje. Situacija 2.
Obrambeni nedostaci
Hajduk će u fazi obrane morati pripaziti na fazu ubacivanja iz drugog plana i brojčanu inferiornost na bočne ubačaje. Također će morati pripaziti na konstantno protivničko napadanje desnog kanala. Zašto protivnik opterećuje Hajdukovu desnu stranu – pročitajte u analizi prošle utakmice protiv Levskog. Pozicijsko zonsko markiranje. Kompaktnost i 2 vertikalne linije za presing. Ponovno ista situacija, s dodatnim prikazom kako namjerno igrači Hajduka ostavljaju bok potpuno slobodan. Sada imamo jednu sličnu situaciju kao ranije, ali ostavio sam je za kraj, pošto sam pričao kako Hajduku možda nedostaje još više manipulacija, momčadskih driblinga u fazi napada. Možda nisam dobro niti pazio na te stvari u početku, jer sam bio opterećen nekim osnovnim detaljima, ulogama, zadaćama i slično. Međutim nakon 4 ovosezonske utakmice moram reći kako Carrillo apsolutno radi na tome. Pogledajte jedan detalj. Kožulj kod Carrilla ima ulogu “igre na trećeg” ili ulazaka iz drugog plana. Ne samo u prostor, nego i na opterećenje za stvaranje situacije suigraču. Memolla mišlju veže na sebe desnog beka Levskog. Futacs ide na stopera koji je bliži Ohandzi, a Kožulj u tom trenutku također okupira igrača koji već ima jednog igrača za čuvanje (Ohandza). U tom trenutku on ne zna tko mu je prioritet, pa školski pušta Ohandzu koji se spušta nešto niže, a preuzima Kožulja. Međutim, Ohandza je sada potpuno sam i ima vremena okrenuti se licem prema golu, a tada je opasan. Tko ga sada preuzima pošto Futacs i Kožulj okupiraju dva najbliža igrača Levskog koji ordiniraju u prirodnim linijama za iskakanje? Teška situacija za protivnika, a dobra za Hajduk. Ako me pitate za Hajduk pod “vodstvom” Carrilla i njegovog tima ljudi onda kažem da sam jako zadovoljan. Kontrola, balans, organizianost, sustav, strategija, struktura, uloge, zadaci, manipulacije. Sve to Carrillo sa svojim stožerom drži pod kontrolom. Kad smo kod kontrole, to mu je jedna od omiljenijih riječi. Uostalom kao i (skoro) svakom španjolskom strategu.

Ante Kranjčević

[adning id="75090" no_iframe="1"][adning id="75089" no_iframe="1"][adning id="0" no_iframe="1"] ]]>


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter