Taktička analiza: Marco Rose će brzo prerasti RB Salzburg… ako već i nije (FOTO/VIDEO)

Twitter/FC Red Bull Salzburg
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

RB Salzburg osvojio je UEFA Ligu Prvaka… za mlade. Bilo je to 2017. godine. Na klupi austrijske momčadi bili su Marco Rose i njegov pomoćnik Rene Marić. To im je bila prva zajednička sezona i odmah su rezultatski napravili povijesni uspjeh. Pobjedivši Barcelonu, Manchester City, PSG i Benficu, upisali su se u povijest Austrije kao zemlje koja nikada prije nije ostvarila takav uspjeh u niti jednom uzrastu. Međutim, puno bitnije za ovu priču jest način na koji Rose želi da njegove momčadi igraju.

Marco Rose je u igračkoj i trenerskoj karijeri međuostalim surađivao s Kloppom, Tuchelom i Schmidtom. Prvu dvojicu nekako najčešće ističe, a zapravo bi se igra njegove momčadi mogla opisati baš kao dobar koktel gore spomenutog dvojca. Fantastičan i frenetičan presing, te ubojit tranzicijski napad “preuzet” od Kloppa, pomiješao je sa sjajnom Tuchelovom vertikalnom interpretacijom pozicijske igre. Da se razumijemo, nije to kopiranje nečijeg rada, jer i sam Rose kaže kako moraš zadržati autentičnost u radu. Ali ova dvojica trenera su sigurno imala utjecaja na njegov razvoj i opredljenjenje za određen način.

Njegov pomoćnik Rene Marić, inače tek 25-godišnjak, ima veliku ulogu u radu stručnog stožera. On je poznati taktički analitičar na renomiranom portalu Spielverlagerungu. Kontaktirali su ga mnogi poznati stručnjaci kao međuostalim i Tomas Tuchel, ali isto tako i mnogi klubovi koji su mu navodno nudili poslove vezane uz analizu i skautiranje. Malo je reći da je svojim razmišljanjem, idejama i zapažanjima o igri dojmio velik broj ljudi, čak i one koji rade u najvećim ligama svijeta i koji svojim idejama i autoritetom znanja već prilično visoko kotiraju na nogometnoj karti.

Rose je bio najbrži, ili najkonkretniji. Tko će ga znati. Znamo samo da su se “spojili” i zapravo je tu započelo razdoblje ovog sjajnog tandema koji će vrlo skoro austrijsku ligu zamijeniti nekom od najvećih liga svijeta. Zašto? Zato što RBS igra sjajan nogomet, a k tome ima i sjajne rezultate s prilično mladom momčadi i razvojnom preokupacijom. Bez obzira sviđala se nekom njihova vlasnička struktura i model upravljanja ili ne (a meni se prvom ne sviđa), gledajući prema terenu tamo se ima puno toga (dobroga i zanimljivoga) za vidjeti. I naučiti.

Prije dva dana je RB Salzburg izgubio od Marseillea rezultatom 2-0, ali igrom nipošto nisu bili u podređenom položaju. Dapače, prilično sam siguran da je ova utakmica još uvijek itekako otvorena i da bi mogli gledati izvrsnu utakmicu u uzvratu.

Salzburg igra napadački nogomet, u posjedu teže dobrom pozicioniranju koje im nudi mogućnost okomitosti i brze progresije napada. Loptu žele imati u svom posjedu, a to međuostalim znači implementaciju popularnog gegenpressinga. RBS to izvrno radi u formaciji 4-3-1-2 gdje “desetka” često iskače visoko naprijed.

Vrlo su kompaktni u zonskoj obrani i zapravo, ako bolje pogledamo, na terenu “stoje” skoro pa savršeno. Odnosno, imaju savršenu pokrivenost terena u odnosu na loptu, suparnika i suigrače. Pritisak na loptu je konstantan, jer bez njega se teško može izvesti pravi presing.


Romb u sredini je ubojito oružje

Što se faze napada tiče RBS interpretira vertikalnu pozicijsku igru kroz romboidni 4-4-2 sustav. Napadaju uglavnom kroz half space ili bočne zone, dok im romb u sredini služi za manipulaciju protivnikom u kontekstu brojčane nadmoći.

Ekipa je orijentirana na loptu i igru u odnosu na nju. Igrači se pozicioniraju po određenim dubinama i širinama.

Igra je osmišljena po načelima pozicijske igre, pa je logično da su igrači utrenirani u smjeru konstantne potražnje pozicijske, kvalitativne i kvantitativne superiornosti. Pazi se na pozicioniranje u sjeni protivničkih igrača, te na prilaze lopti iza leđa protivnika kako bi imali što više vremena na lopti kada istu prime.

Prva opcija jest da dva napadača ne stoje široko, dok je druga opcija takva da dva napadača stoje šire i ne dozvoljavaju protivničkim bekovima visoke izlaske. Time automatski okupiraju kompletnu zadnju liniju protivnika, a to znači igrač ili dva više u organizaciji napada (ovisno o tome igra li protivnik sa 3 ili 4 “u liniji”).

“Desetka” stalno traži prilaze lopti i koristi se ulogom mantinele. Često napada prostor iza zadnje linije protivnika i zapravo ulogom nije niti blizu desetke koja je praktički izumrla vrsta u današnjem nogometu.

Dva centralna veznjaka ili popularne “osmice” se visoko postavljaju u half space.

Mogu čak i širiti igru te se pozicionirati skroz u bočnu zonu, a u tom slučaju napadači stoje bliže jedan drugom, odnosno postavljeni su centralnije i uže. Također, kada je lopta na suprotnoj strani tada se osmica dalja od lopte može dizati skroz naprijed i čekati prebacivanje strane gdje bi trebala ostati nečuvana zbog pravilne okupacije i pozicioniranosti svojih suigrača.


Zadnji vezni odrađuje razne poslove. Od spuštanja među stopere (tzv. Salida Lapolpiana) pa do kretnji iza leđa prve linije ili osiguravanja opcije za povratno dodavanje (kod mehanizma u trokutu dodavač – mantinela – opcija za povratnog dodavanje), pa čak i odlazaka skroz naprijed u zonu šuta. Taj tip igrača nije klasični destruktivni veznjak, već kreativac s plućima, ali i još važnije s kompjuterom u glavi.

Stoperi sudjeluju u igri, isto kao i vratar, dok bekovi idu vrlo visoko i stvaraju dilemu za protivnika. Zašto? Zato jer se RBS u sredini postavlja u romb (4 igrača). Visokim pozicioniranjem bekova skoro stalno imaju brojčanu superiornost i opciju slobodnog beka.

Ono što je vrlo bitno u njihovoj igri, kao i u igri npr. Napolija jest dijagonalno dodavanje, ali isto tako i progresivno povratno dodavanje čije principe smo već objašnjavali.

>> TAKTIČKI OSVRT: Povratno dodavanje; kako nešto povratno može biti progresivno? (VIDEO) 

RBS je vrlo organizirana i taktički iznimno dobra, te nadasve zanimljiva momčad… s puno dobrih ideja u igri, puno razrađenih mehanizama i jasno određenih linija kretnji. Struktura igre im je dobra, teže kontroli, ali ponekad izgube balans. Ne boje se kontroliranog rizika i stvarno prikazuju dobar, ritmičan i zanimljiv nogomet.

A.K.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter