Svjetski sindikat igrača, FIFpro, pritužbom Europskoj komisiji predlaže revoluciju u nogometu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Jutros je održana hitna medijska konferencija Svjetskog sindikata igrača (FIFpro) s temom koja bi mogla prilično potresti nogomet. Zatražit će od Europske komisije da se ukine transferni sistem i ograničeno vrijeme prijelaznog roka po uzoru na sve ostale radnike.

Definitivno su propali svi pregovori koje je FIFPro vodio s krovnim organizacijama (FIFA i UEFA), Europskim udruženjem klubova (ECA) i Europskim udruženjem profesionalnih nogometnih liga (EPFL), vezanim uz izmjenu dosadašnjeg sistema transfera igrača. Pregovori su započeli još u ožujku 2014.godine, zapeli su u siječnju 2015. kada je odlučeno o pritužbi, a sada je drastična pritužba Europskoj komisiji i spremna.

O čemu se radi?

U ožujku 2014. FIFpro zatražio je dijalog pod kapom FIFA-e s ECA-om i EPFL-om kako bi se izborili oko boljih uvjeta klubovima i igračima. Vrlo lako su se dogovorili oko onih stvari koje su zajedničke te su takvim pritiskom isposlovali neke izmjene u pravilnicima FIFA i UEFA-e.Međutim, kad su razgovori došli do točke gdje se ova udruženja moraju usuglasiti oko nekih stvari gdje se klubovi i lige moraju odreći dosadašnjih povlastica, odnosno pomoći igračima, naprasno su prekinuti.

Analizirajući stanje transfernog sistema, FIFpro je došao do katastrofalnih podataka. Čak 4000 igrača godišnje (?!) zatraži arbitražu FIFA-e iz razloga što nisu plaćeni na vrijeme ili im je ugovor jednostrano prekinut. Zbog tolikog broja slučajeva igrači moraju čekati i po nekoliko godina na rješavanje, a poražavajuća činjenica je da ih čak 90% na kraju dobiju igrači. Koristeći takvu situaciju klubovi čak igračima prijete parnicama i teškim sankcijama unutar kluba. Igračima jednostavno u tom trenutku propada karijera, usprkos tome što će u ogromnom broju na kraju dobiti parnicu ispred FIFA-e.

Ovome treba dodati da FIFA rješava samo slučajeve između saveza i igrača različitih država dok su unutar jedne države slučajevi prepušteni na milost i nemilost matičnih saveza koji se u pravilu svrstaju na stranu klubova, kako se često imamo prilike uvjeriti i u Hrvatskoj.Ukoliko se igrači odluče ne igrati za takve klubove, FIFA to smatra kršenjem ugovora od strane igrača te odbija transfere dok se slučaj ne riješi.

Koji su tada bili uvjeti FIFpro-a?

•Igrač koji nije plaćen više od 30 dana može jednostrano raskinuti ugovor s klubom, nakon što pismeno zatraži rješavanje plaćanja u roku od 10 dana

•Ukoliko je igrač ugovor jednostrano raskinuo zbog neplaćanja ili ukoliko je klub jednostrano raskinuo ugovor, klub mora isplatiti igraču ugovor do kraja (ako mu je ostao dužan)

•Igrač s ovako raskinutim ugovorom može bez ograničenja napraviti idući transfer, čak i van ograničenje zimskog i ljetnog prijelaznog roka

•Ove izmjene odnose se na sve transfere, međunarodne i unutar pojedine države

Sve ove mjere vezane su uz prava koja trenutno imaju klubovi, kad igrači moraju isplatiti svoj transfer do kraja ukoliko žele prijeći u drugi klub.Zabrinutost je posebno iskazana zbog sve većih razlika između bogatih i siromašnih klubova. Usprkos rekordnim zaradama, sve se slama preko leđa igrača u siromašnim klubovima, koji u svom nastojanju da budu ravnopravni s bogatim klubovima, obećavaju brda i doline koje na kraju ne mogu isplatiti.

Nakon provedenog istraživanja na 3000 igrača u 12 država, rezultati su porazni. Čak 42% nije plaćeno na vrijeme, a kod 14% to je nakon više od 90 dana. Kod 12% igrača bilo je fizičkih prijetnji, kod 10% kontinuiranih verbalnih i fizičkih prijetnji.

Pritužba Europskoj komisiji

Kako nisu pronašli zajednički jezik, odlučili su se za drastičnu pritužbu Europskoj komisiji, odnosno da u potpunosti izjednači nogometaše s ostalim radnicima. Novim zahtjevima uz ukidanjem transfernog sistema žele postići jednake uvjete između bogatih i siromašnih klubova, a u korist nogometaša:

•Ugovor bi bili kraći uz maksimalnu dužinu do 4 godine, te brze sankcije u slučaju kršenja

•Postavio bi se zaštitni period u kojem se ne može razvrgnuti ugovor (npr. 2 godine), osim u specifičnim situacijama. Ujedno, ostatak ugovora mogao bi se otkupiti te nakon toga slobodno prijeći u drugi klub.

•Ograničila bi se ili ukinula zarada menadžerima

•Ograničio bi se broj igrača u klubovima

•Ukinule bi se posudbe igrača između klubova

Što slijedi?

Europska komisija može prihvatiti prijedlog FIFpro-a i zatražiti od krovnih organizacija da usklade sadašnji transferni sistem s tekovinama Europske unije. Odnosno da socijalni partneri sjednu za stol i napišu novi, bolji pravilnik. Teško da će Europska komisija odlučiti se u potpunosti ukinuti pravilnike i izjednačiti nogometaše i radnike, jer i sama Europska unija sport definira kao posebnu vrstu djelatnosti sa svojim specifičnostima. Samo, isto je bilo rečeno i prije slučaja Bosman koji je donio drastične promjene. Uglavnom, proći će otprilike godinu dana do konačne odluke Europske komisije, a nakon toga još najmanje godinu dana do izmjene pravilnika.

Posebno je istaknuto jedinstvo svih igrača oko ovih zahtjeva, bez obzira s koje strane dolaze, iz vrhunskih klubova ili onih niže ligaških. S obzirom na broj članova (60.000), ukoliko ne dođe do dogovora mogli bi se uskoro suočiti s velikim štrajkom igrača koji bi uzdrmao nogomet iz temelja.

Renato Čupić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter