Sudačka nadoknada Hrvatska-Norveška 5:1 – Visoka pobjeda sakrila sudačke previde

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Nakon svih analiza kvalifikacijske utakmice hrvatske reprezentacije za EURO 2016. protiv Norveške, od igračkih, navijačkih, trenerskih donosimo i sudačku analizu gdje analiziramo suđenje Carlosa Velasca Carballa.

Derbi 5. kola skupine H povjeren je tom španjolskom internacionalcu, koje iza sebe ima veliko međunarodno iskustvo, suđenja na svjetskim i europskim prvenstvima, te finale Europa lige 2011. godine.Kako je utakmica bila između prvog i trećeg na tablici, od Carballa se tražila maksimalna ozbiljnost i koncentracija, a konačni rezultat utakmice sugerira da ista nije bila teška za suđenje, no nedvojbeno je i sam sudac na to utjecao svojim vođenjem utakmice.

Carballo je utakmicu vodio autoritativno, iskusno što i priliči njegovom renomeu i godinama.Nije bespotrebno potezao kartone na početku utakmice, jer i sama utakmica je bila poprilično mirna, bez tenzija, pa tako iskusan sudac može i bez kartona nametnuti svoj autoritet i zadovoljiti se samo usmenim upozorenjima, kao Srni u 27. minuti, ili nedugo nakon toga norveškom reprezentativcu nakon starta na Modriću u 29. minuti.

U 35. minuti dogodila se jedna veća greška, koja je zbunila nogometnu javnost, koja utakmicu pratila preko TV ekrana. Naime, nakon što je Ćorluka ostao ležati na terenu nakon duela, Norvežani izbacuju loptu van granica igrališta, iako to po napucima FIFAmdash;e nisu dužni učiniti.Javnost je zbunila reakcija igrača br. 10 norveške reprezentacije, koji je kod suca protestirao nakon što je ovaj dosudio prekršaj na Mandžukiću.Mnogi su mislili da se igrač buni što naši reprezentativci nisu vratili loptu u duhu fairmdash;playa, nakon što se Ćorluka pridigao, a režiser prijenosa je baš ponavljao snimku vodećeg gola Hrvatske.No, nakon što smo se vratili u live prijenos, bilo je vidljivo da Norvežani imaju loptu u svom posjedu, da su odigrali par dodavanja i da je lopta ponovo otišla u aut na centru igrališta.Zbog tog se ubacivanja naturalizirani Norvežanin marokanskog porijekla bunio, jer Srna nije izveo ubacivanje s mjesta gdje lopta izašla van terena. I nije. Izveo je ubacivanje dobrih 5mdash;6 prema naprijed, iskoristivši nesportski tako svoju poziciju, i izbacivši Mandžukića u izglednu priliku.Carballo je tu pogriješio, no kasnije potpuno opravdano daje opomene za taj start na našem napadaču, a potom i Elyounoussiju zbog prigovora.

U 65. minuti ponovo jedna veća greška Španjolca, kod postizanja našeg trećeg gola. Nakon centaršuta s boka, u buketu igrača u skoku, netko igra rukom, nakon kojeg se lopta odbija do Olića koji postiže i treći gol za Hrvatsku.Iako se ni na snimci ne može vidjeti tko od trojice igrača igra rukom, po reakciji norveških igrača koji dižu ruke, nakon tog skoka, s velikom sigurnošću možemo pretpostaviti da je Mandžukić ipak bio taj koji je igrao rukom.Reakcije igrača na terenu su spontane, a nitko od naših reprezentativaca nije reagirao, već upravo suprotno, 2mdash;3 norveška igrača.U svakom slučaju, greška Carballa i neregularan gol za Hrvatsku.

Do kraja utakmice imamo potpuno opravdano dosuđen kazneni udarac za Norvešku, nakon starta Ćorluke, u 68. minuti,te isključenje istog zbog druge opomene u 73. minuti.Kod tog starta je dodijeljena opomena jer je Španjolac ispravno procijenio da je to bila obećavajuća, a ne izgledna prilika za gol, jer norveški napadač nije imao loptu pod kontrolom.

Kad utakmica završi rezultatom 5:1, obično se kaže da je bila kamilica za suditi, što je zapravo i bila.

Te dvije greške koje smo istakli kod Carballa nisu previše utjecale na samu utakmicu i pobjednika, a i plod su sreće, odnosno nesreće u datom trenutku.

U suđenju, kao i u svakom poslu, veliki faktor čini sreća.

Navigator, Zagreb


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter