Sudačka analiza: “Revolveraš” u crnom (VIDEO)

Foto: Robert Matić / hajduk.hr
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Puno se prašine diglo oko suđenja finalne utakmice pionira Hrvatskog nogometnog kupa u kojem je Osijek u Slavonskom Brodu svladao Hajduk rezultatom 3-2 (1-1) pa je red da i tu temu na jedan konkretniji način približimo javnosti.

>> KUP: Osječanima trostruko slavlje

Prethodno je potrebno račšistiti najbanalnije stvari. Sam naslov će za mnoge koji ne prate pionirsku razinu nogometa biti pretjeran. No, onima koji su učestali pratitelji tih uzrasta, a pogotovo svim trenerima, stručnjacima i ostalim djelatnicima koji su uključeni u rad tih dobnih uzrasta, naslov je definitvno jasan i opravdan. Zašto se nitko od posljednje spomenutih ne oglašava po pitanju lakrdije da je na utakmici pionira podijeljeno 11 (!!!) žutih kartona, ostaje enigma – jednaka onoj da djeci pred očima paradira pravomoćno osuđeni kriminalac Neven Šprajcer, kao glavni i odgovorni za organizaciju natjecanja. Ponašanje jednog od sudaca nakon utakmice da ne spominjemo.

Većini javnosti izgleda nije jasno da pričamo o djeci čija je zakašnjelost u startovima, kako na loptu, tako i na igrača, nešto što u ovoj dobi nije iznimka, jer da jest pričali bi o “bogovima nogometa”, a ne o jednog dana moguće talentiranim nogometašima koji su u ranoj fazi učenja i sazrijevanja. Suprotno ovom shvaćanju, događanja na utakmici finala pionira ‘analizirana’ su kao da je riječ o finalu seniorske Lige prvaka.

Da bi se dočarala razina lakrdije kojoj je javnost svjedočila u finalu pionirskog kupa te shvatila i razina skandaloznosti suđenja, potrebno se pozabaviti brojkama. One kažu da je u 175 odigranih utakmica 1. HNL Pioniri u aktualnoj sezoni podijeljeno ukupno 267 žutih i 7 crvenih kartona. Prosjek je to od 1,53 žuta i 0,04 crvena kartona po utakmici. Vrijedno posebnog isticanja, s obzirom na to da ostaje dojam kako ni HRT-ov stručni sudački komentator Marijo Strahonja nije upoznat s ovim činjenicama, svakako jest to da je ogromna većina žutih kartona edukativnog karaktera. Isti u gotovo iznimnim slučajevima nisu dodijeljeni za nesportsko ponašanje u kontekstu napucavanja lopte, prigovora sucu, svađe, a broj utakmica koje su okončane bez kartona ili sa samo jednim u ovim je kategorijama gotovo pravilo, a ne iznimka.

Kako s kartonima stoje pioniri Osijeka i Hajduka koji su i igrali “slavno” finale Kupa? Hajduk je u 25 odigranih kola skupio 13 žutih i 3 crvena kartona. Prosjek žutih splitske djece je tako 0,52 po utakmici, crvenih kartona 0,12. Osijekovi pioniri su s 35 žutih kartona (uz Solin) jedan od klubova koji ih je najviše skupio u elitnom natjecanju ovih uzrasta. Uz to su dobili samo jedan crveni karton. Prosjek žutih za osječku djecu je 1,4 po utakmici, a crvenih 0,04 po utakmici.

S obzirom na to kakvim medijskim konstrukcijama svjedočimo zbog reakcije službenog Hajduka, vjerojatno pretpostavljate da su utakmice između Osijeka i Hajduka u ovoj dobi nešto gdje se “djeca kolju i idu na nož”. Pa, u dvije utakmice koje su međusobno odigrali u ovoj sezoni dobili su po jedan žuti karton i to u jednoj utakmici odigranoj u Gradskom vrtu dok je ona na Poljudu prije nešto više od dva tjedna prošla bez kartona.

Sudac utakmice, 28-godišnji Ante Čuljak, je u maniri najvećih revolveraša Divljeg Zapada, potezao kartone kao da ne postoji sutra. Sam podatak da je na utakmici dosuđeno samo 20 prekršaja, a da je za iste dodijeljeno čak 11 žutih kartona, od toga po dva dupla, tj. crvena, puno govori o suđenju suca koji je uvršten u talent program te bi za koji mjesec mogao početi suditi i 1. HNL (u kojoj za sada uglavnom ‘statira’ kao četvrti sudac).

Kad dodamo da je to utakmica pionira, gdje sudac svojim autoritetom bez problema drži kontrolu utakmice, i da često utakmice tog uzrasta završavaju i bez kartona, nikako se ne bismo složili ni s konstatacijom delegata Ante Vučemilovića koji ju je u zapisniku okarakterizirao kao teškom za suđenje.

Teškom za suđenje ju je sebi napravio sam sudac grubo griješeći u primjeni disciplinskih mjera, olako pokazujući kartone, pa je sam tijekom utakmice nekoliko puta i mijenjao taj kriterij, jer da se držao istog, susret bi najvjerojatnije završio prekidom zbog nedozvoljenog broja igrača na terenu.

Koliko je utakmica bila korektna, uz samo 20 prekršaja i dva malo jača starta, govori i ova slika iz 63. minute, gdje igrač Hajduka prvi priskače u pomoć suparničkom igraču kad ga lovi grč, nije zgorega napomenuti da je u tom trenutku Hajduk imao dva igrača manje na terenu.

Fair play igrača Hajduka Brkljače

Sam trener Hajduka Marko Sičić je na koncu susreta nakon čestitke Osijeku vrlo korektno izjavio da se ova utakmica morala drugačije voditi na terenu. I tu je u pravu, vođenje utakmice je najveća stvar koju sudac mora svladati. A na tom planu će mladi i, kako ga HNS naziva, talentirani sudac Čuljak morati još puno raditi.

Za kraj uvodnog dijela istaknimo samo to da je Ante Čuljak u aktualnoj sezoni bio sudac na 11 utakmica Prve HNL Pioniri, od čega je na samo jednoj bio glavni sudac – preostalih 10 odradio je u ulozi prvog pomoćnog. U “elitnim” pionirskim natjecanjima kao glavni sudac je sudjelovao još samo dva puta u aktualnoj sezoni, u četvrtfinalu Kupa i finalu koji je odradio kako je odradio. Usput budi rečeno, u spomenutom četvrtfinalu je dodijelio jedan žuti, a na jedinoj Prva HNL Pioniri utakmici tri žuta kartona.

Pa, krenimo s analizom…

Već u drugoj minuti Čuljak ne svira očito povlačenje za dres Hajdukovog igrača, ali ni ne pušta prednost, nego ima sreću da nakon odbijanca lopta dolazi do Hajdukovog igrača. Prednost se pokazuje s obje ispružene ruke naprijed (u datim momentima može i jednom). To se u ovom slučaju ne vidi.


Treba napomenuti da je za povlačenje za dres u kasnijoj fazi utakmice dodijelio žuti karton.

Iz 12. minute smo izdvojili prekršaj Osijekovog igrača nad bijelom osmicom, obično saplitanje koje će u kasnijoj fazi utakmice postati opomena. Ovdje je potpuno opravdano prošlo bez opomene.


Nedugo potom, ponovo ispravna odluka Čuljka, gdje nakon neostvarene prednosti vraća prekršaj za Hajduk na centru igrališta. Bravo Ante!


I sad dolazimo do prvog trenutka utakmice gdje je Čuljak mogao, ne i morao, drugačije reagirati.

U utakmici koja je vrlo korektna, sa do tog trenutka tek tri prekršaja, uz vrlo korektan odnos suparničkih igrača, ovaj start Prpića u 20. min koji nije bio namjeran nego zakašnjeli klizeći start (a to sudac mora osjetiti) mogao je proći i bez opomene, samo usmenim upozorenjem.


Voditi utakmicu je jedno, suditi je sasvim nešto drugo. No, Čuljak se tu odlučio dati opomenu i po pravilima struke sasvim sigurno nije pogriješio. Sve kao po knjizi. Pustio prednost, prednost se nije ostvarila, vratio prekršaj i dodijelio opomenu.

U 21. minuti ponovo imamo jedno saplitanje s leđa, i ovaj put opravdano bez opomene, no kasnije će se kako smo rekli saplitanja kažnjavati.


Nekoliko minuta nakon toga ova povlačenja Osijekovih igrača će također proći bez opomena. Tu već možemo govoriti o opomenama ako bi se pridržavali knjige, a Čuljak je svojim suđenjem pokazao da se striktnih pravila voli pridržavati.‘Ajde da nije sve tako crno, osim dresa, ovdje je bar rukom pokazao znak da je pustio prednost.

No zacrnilo se, tj. zacrvenilo se ubrzo mladom Hajdukovom stoperu Prpiću koji je u 28. min morao u svlačionicu zbog druge, isključujuće opomene.


Start kao start je obično saplitanje noge preko noge u trku, a kako vidimo do sad se to nije kažnjavalo, no kao razlog druge opomene od strane suca u zapisniku je upisano ”obećavajuća prilika”.

Radi li se o obećavajućoj prilici kad je igrač na skoro 50 metara od gola (ovdje se pri odluci moramo voditi i o uzrastu koji igra), skroz uz uzdužnu liniju terena, gdje mu po svoj prilici prostor zatvaraju dva Hajdukova igrača u nastavku akcije, a on nema ni jednog suigrača kojemu može dodati upotrebljivu loptu?

Primijetit ćete da su mu suigrači skroz na drugoj strani terena, ali su i oni čuvani od Hajdukove obrane.

Argumenti onima koji brane ovakvu odluku su ”da je imao otvoren bok i put prema šesnaetercu”.

Čiji su argumenti jači, procijenite sami.

Bilo kako bilo, Čuljak je pokazao prvi crveni karton i Hajduk je utakmicu nastavio s igračem manje.

U razmaku od samo pola minute, Čuljak je imao raspon od odlične do katastrofalne prosudbe.

U 34. min Škorlić je napravio prekršaj za opomenu, Čuljak odlično pušta prednost koja dovodi u gol šansu Osijekovog napadača, no Hajdukov vratar to sjajno brani.


U nastavku akcije dosuđuje prekršaj za Hajduk radi laganog povlačenja i daje opomenu. Po čemu je ovo za opomenu, a ranija vrlo izraženija povlačenja Osijekovih igrača nisu bila zna samo Ante Čuljak.  Možda mu je u glavi bila prestroga odluka o isključenju par minuta ranije… možda. U istom prekidu daje zasluženu opomenu Škorliću za prekršaj od prije 30-tak sekundi.


Drugo poluvrijeme počelo je ranim vodstvom Hajduka i to sa igračem manje, ali ubrzo će Bijeli ostati i sa dva igrača manje.

Jedan potpuno bezazlen start, ponovo saplitanje na centru, običan prekršaj Čuljak vidi kao preoštar start i zbog druge opomene Škorlić također mora put svlačionice.


Po čemu se ovaj start razlikuje od ostalih saplitanja u prvom poluvremenu, to opet zna samo Ante Čuljak.

Izvući ćemo vam sad dva gotovo identična starta đonom, od kojih prvi nije kažnjen kartonom, a drugi jest.Možda Čuljak opet kalkulira zbog drugog isključenja, ne znamo, ali činjenica je da se držao kriterija koji je do tada postavio u dodjeljivanju kartona, onda su Hajdukovi igrači morali biti opomenuti i za ovaj start gore, kao i za starteve u 54. i 61. minuti.S druge strane Osijekove igrače sad puni kartonima, i to za starteve u 46., 50., 55 i 65. minuti.

Suci vole iznivelirati stvari pa da se prividno statistički puno ne otkrije, ukoliko niste gledali utakmicu, ili ste pogledali samo izvještaj.

U 58. minuti čisti start na loptu Đolonge je za Čuljka prekršaj i, naravno, žuti karton.


Pred kraj utakmice ni igrači više ne znaju što je za opomenu, a što nije pa nakon jednog prekršaja za Bijele igrači traže od Čuljka da se to kazni kartonom. Karton je za prigovor dobila samo Hajdukova desetka, Brkljača. U sudačkoj nadoknadi ponovo imamo dva povlačenja koja nisu kažnjena opomenama i opet ne znamo po čemu su ova povlačenja posebna pa nisu kažnjena, dok neka kako smo vidjeli jesu. To opet zna samo Ante Čuljak.U sudačkoj nadoknadi prilikom slobodnog udarca za Hajduk u kaznenom prostoru Osijeka dolazi do sukoba vratara Hajduka i igrača Osijeka koje sudac Čuljak nije sankcionirao opomenama.


Za desetak dana finale Lige prvaka sudit će Slovenac Damir Skomina. Svakome tko je gledao ovu utakmicu jasno je zašto hrvatskih sudaca nema na velikim natjecanjima. Ali zašto bi suđenje bilo izdvojeno iz cijelog društva u kojem podobni, ulizice i nesposobni napreduju?!

Moj dom je Hrvatska..

Vjeran Galebić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email