Sudačka analiza: Kako je Marić odradio derbi?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zbog svima poznatih događanja oko i uoči derbija Dinama i Hajduka prošle nedjelje, nogomet je malo pao u drugi plan, a pozornicu su preuzele tribine. Naravno, zasluženo. Mnogi su slavili povratak navijača, odlazak braće Mamić u istražni zatvor, neki su došli vidjeti samo šušur, ali mdash; što se promijenilo na travnjaku kad je u pitanju suđenje? I je li se promijenilo išta? Neki su hajdukovci zaključili da je suđenje bilo “okej”, dok su drugi tvrdili da nije, nego da su samo navikli na još gora sudačka izdanja. Kako bi otklonili nedoumice, uputili smo se na naše standardno istraživanje..

Čast da sudi derbi na otvaranju prvenstva, Din… pardon HNS dodijelio je oskarovcu Mariću. Sasvim je logično da naš najbolji sudac iz prošle sezone otvori prvenstvo na derbiju pogotovo ako znamo da je gotovo “savršeno” odradio posao u prvoj utakmici 1/2 finala kupa između Dinama i Rijeke.

Utakmica tek što je počela kad Taravel ruši Ohandzu u obećavajućoj priliciMarić svira prekršaj. Iako se radi o prekršaju za žuti karton, Marić nije niti usmeno opomenuo Taravela!? Nakon izvedenog prekršaja u nastavku akcije Pinto grubo starta na PejićaMarić svira prekršaj i još jednom niti usmeno ne upozorava igrača Dinama. Radi se o prekršaju najmanje za žuti karton jer je Pinto bez ikakve namjere da igra loptom grubo startao na nogu Pejića. Pejić je imao sreću da ga Pinto nije zahvatio kako je htio. U samo dvije minute Marić je jasno dao do znanja igračima Hajduka da ih nema namjeru štititi.

Igrala se 14. minuta kad Taravel grubo starta na nogu Tudora. Marić ga kažnjava žutim kartonom.Ovaj trenutak jednostavno traži da se usporedi kriterij koji je zauzeo Marić za ovu utakmicu s kriterijem koji je imao u finalu kupa 2009. godine kad je isključio 2 igrača Hajduka u prvom poluvremenu, a posebno je zanimljivo tadašnje Marićevo objašnjenje.

Samo minutu poslije, Marić je Nižićev start na loptu procijenio kao prekršaj za Dinamo u zoni udarca. Zanimljivo je da je Marić na svega nekoliko koraka od mjesta navodnog prekršaja.Ohandza je opravdano dobio opomenu zbog simuliranja u 31. minuti.Marić ne svira prekršaj Šimunovića na Ohandzi ispred kaznenog prostora Hajduka i omogućuje Dinamu nastavak napada. U nastavku akcije Pivarić radi prekršaj na Tudoru i u znak protesta napucava loptu prema tribinama. Marić okreće glavu i ne kažnjava Pivarića opomenom.

40. minuta je prilika da pohvalimo dobru suradnju sudačke ekipe. Naime, na intervenciju Boruta Križarića, Marić svira prekršaj Tudora na Pjaci.Minutu poslije suradnja je izostala na drugoj strani jer Grgić propušta mahati prekršaj Pinta na Vlašiću. U nastavku akcije lopta se odbija u ruku Caktaša u hajdukovom kaznenom prostoru. Marić je dobro prosudio da nema kaznenog udarca što bi zasigurno potvrdio i Mateo Beusan da ljeti možemo gledati pregled kola na HRTmdash;u.

Prije početka drugog dijela Marić grli Caktaša. Potez koji pokazuje prepotenciju i neprofesionalan odnos prema igračima i zanimanju kojim se bavi. Desetak sekundi dijeli dvije situacije iz 52. minute kad Marić ne svira prekršaj na Ohandzi a svira na Soudaniju.Caktaš je “požutio” u 56. minuti jer je pokušao blokirati ispucavanje Eduarda iako nije išao na nogu vratara nego na loptu. Do kontakta je došlo tek nakon što se Eduardo poskliznuo. Prestroga odluka s obzirom na kriterij iz prvog poluvremena.

Pivarić je u 68. minuti namjerno odgurnuo Tudora nakon što je lopta već bila van terena. Pri tome je došlo do opasnog sudara između Tudora i hajdukovog liječnika Čukelja koji je dobio udarac u glavu. Borut Križarić nalazio se vrlo blizu mjesta događaja i nije smatrao potrebnim upozoriti Marića da kazni Pivarića žutim kartonom za razliku od 40. minute kad je pokazao da ne statira na utakmici. Ružan i nesportski potez Pivarića primjeren niželigaškom nogometu. Idealna situacija za disciplinskog suca da ga kazni na osnovu snimke i pošalje poruku kakav standard ponašanja igrača na terenu želimo imati u HNLmdash;u.

Pivarić udara laktom u vrat Vlašića. Marić ne svira prekršaj nego pušta nastavak napada Dinama.U 88. minuti žute kartone dobili su Rog i Pinto zbog povlačenja Vlašića odnosno Maglice. Oba u obećavajućoj prilici za Hajduk.

Za kraj, ipak ne može Marić protiv sebe. Navike su gadna stvar. Nakon isteka 3 najavljene minute nadoknade, Pivarić još jednom (ovaj put dok je igra u prekidu) udara Tudora laktom. Marić opet ne želi vidjeti što se dogodilo. Umjesto da svira kraj utakmice jer je vrijeme nadoknade isteklo, dozvoljava Hajduku zamjenu i produžuje igru za minutu i 45 sekundi bez ikakva razloga.

Ostatak ekipe nije imao težak posao. Petrović je svoj dio odradio bez greške. Grgić je, osim ranije navedenog prekršaja, propustio dosuditi prilično veliko zaleđe Henriqueza u 30.minuti. Imao je sreću da se ništa nije dogodilo iz te situacije. Suci iza gola zapravo nisu ni imali ozbiljnog posla. Četvrtom sucu, Borutu Križarić ide zamjerka što nije imao hrabrosti umiješat se u situaciju kad je Pivarić gurnuo Tudora.

Iako je suđenje bilo prilično domaćinsko, ipak ostajemo ugodno iznenađeni što Marić nije dosudio kazneni udarac za Dinamo nakon što je lopta pogodila Caktaša u ruku. Upravo taj je detalj sigurno iznenadio i površne poznavatelje prilika u HNLmdash;u s početka teksta. Tužno je zapravo vidjeti koliko su nam se srozali kriteriji kad se iza ovako odsuđene utakmice ne vuku repovi.

Kalun


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter