Sud BiH sutra odlučuje o izručenju Zdravka Mamića

Foto: GNK Dinamo
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Ročište u kojem će se odlučivati o izručenju Zdravka Mamića Hrvatskoj pred Sudom Bosne i Hercegovine održat će se sutra s početkom u 13 sati u Sarajevu, a predsjedati će mu sudac Mirsad Strika.

Hrvatska ponovno traži izručenja Mamića nakon što je pred Županijskim sudom u Osijeku u svibnju ove godine potvrđena druga optužnica protiv njega po kojoj ga se zajedno sa Zoranom Mamićem, Marijom Mamićem, Damirom Vrbanovićem, Nikkyjem Vuksanom, Igorom Krotom i Sandrom Stipančićem tereti da su na štetu Dinama, podijelili 144.063.997,07 kuna, a fiktivnim poslovima zagrebački su klub neosnovano zadužili za još 55.833.028,05 kuna – čime je klubu iz Maksimira (ne)djelima evidentiranima u ovoj optužnici počinjena ukupna šteta od skoro 200 milijuna kuna. Tom prilikom mu je određen i istražni zatvor. Ministarstvo pravosuđa je potom ponovno zatražilo njegovo izručenje u Hrvatsku.

>> Nacional: Detalji druge optužnice protiv Mamića i ostalih

Mamić se nalazi u bijegu od lipnja prošle godine kada je u prvom sudskom postupku nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, a BiH ga je za zbog navedenog postupak u lipnju prošle godine odbila izručiti Hrvatskoj s obrazloženjem da se radi o djelima za koja je nepravomoćno osuđen, a koja su počinjena prije nego što je potpisan Ugovor o izručenju vlastitih državljana između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U ovom pak slučaju izručenje je prema aktualnom međudržavnom sporazumu moguće jer se radi o kaznenom djelu koje je počinjeno nakon 2012. godine i jer je u pitanju zločinačko udruživanje.

Sud BiH je nametnuo Mamiću mjere zabrane putovanja van zemlje, te obavezu javljanja u policijsku stanicu u Čitluku.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email