Što nas u ponedjeljak očekuje u Nyonu?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Ždrijeb 3. pretkola europskih klupskih natjecanja održat će se u ponedjeljak u Nyonu. I to po sljedećem rasporedu:

12:00 pretkolo Lige prvaka

12:45 pretkolo Europske lige – put prvaka

14:00 pretkolo Europske lige

Prvo pretkolo europskih klupskih natjecanja donijelo je samo jedno iznenađenje koje utječe na ždrijeb naših predstavnika u 3. pretkolu. Ispao je samo APOEL od Suduve u Ligi prvaka. Time se Dinamo pomakao za jednu poziciju, ali nedovoljno da bude nositelj.

Bitno je napomenuti uvjetno korištenje riječi „nenositelj pobjedom nad nositeljem preuzima njegov koeficijent“. Naime, ove godine se ždrijeb 3. i 4. pretkola odvija prije odigravanja 2. odnosno 3. pretkola te samom pobjedom nad nositeljem nenositelj već ima određenog protivnika iz slabijeg para. U prijevodu, on taj koeficijent ne nosi iz 2. pretkola u 4. pretkolo, već samo u već izvučeno 3. pretkolo. Jednostavnije, Suduva je imala koeficijent 2.000 i izbacila je iz daljnjeg natjecanja APOEL s koeficijentom 27.000, za protivnika u 2. pretkolu ima već prije određenog nenositelja (Crvena zvezda 10.750). Pobjednik tog para u ždrijeb 3. pretkola ne nosi APOEL-ov koeficijent nego onaj Crvene zvezde te time nije nositelj.

 Nositelji 3. pretkola Europske lige, nositelji i nenositelji 3. pretkola Lige prvaka:

DINAMO:

Dinamovi mogući protivnici manje-više isti su godinama (uvjet je da izbaci Hapoel Beer Shevu), samo su tu sad jedno kolo ranije zbog reorganizacije natjecanja, a i zbog manjeg Dinamovog koeficijenta. Da je Dinamo zadržao svoj koeficijent oko 24.000 bio bi nositelj u 3. pretkolu bez obzira na reorganizaciju natjecanja. Nisu to neprolazni protivnici (pokazala je Rijeka sa Salzburgom prošle godine), sve ovisi o trenutnoj formi. U 4. pretkolu se ovoj skupini klubova još pridružuju PSV i Young Boys.

Ukoliko u 3. pretkolu Dinamo izvuče jednog od prva tri kluba (Salzburg, Ludogorec, Celtic), bili bi par koji je nositelj u ždrijebu 4. pretkola te bi Dinamo u slučaju pobjede dobio nenositelja.

Ispadanjam od Hapoela Dinamo bi nastavio natjecanje u 3. pretkolu Europske lige, za koje se ždrijeb održava u 12:45, a ovo su mogući protivnici: APOEL 27.000 ; The New Saints 5.000 ; Zrinjski 3.750 ; F91 Dudelange 3.500 ; Vikingur 3.000 ; Crusaders Belfast 3.000 ; Sutjeska 2.500 ; Spartaks 1.750 ; Valur 1.650 ; Cork City 1.750.

HAJDUK I OSIJEK:

Hajduk i Osijek nisu nositelji u 3. pretkolu i ukoliko preskoče svoje protivnike u 2. pretkolu (Slavija Sofija i Rangers) čeka ih protivnik iz gornjeg dijela ždrijeba. I u tom dijelu ždrijeb je šaroliko društvo, a varira od neprolazne Seville do sasvim poželjnih Apollona i Ufe.

UEFA će za ždrijeb napraviti četiri skupine po 10 klubova (5 nositelja i 5 nenositelja) te jednu od 12 klubova (6+6). Skupine se rade na način da jakost klubova bude prilično izjednačena po koeficijentu, ali se pazi i na nespojivost po određenim regionalnim kriterijima (Hajduk i Osijek primjerice ne mogu igrati protiv Partizana) te klubovi iz istih država ne mogu igrati jedni protiv drugih.

Koliko je potrebna sreća i kod formiranja grupa jasno govori činjenica da nositelji mogu biti Sevilla, Fiorentina, Genk, Leipzig i Bordeaux, a opet je primjerice moguće dobiti i grupu: PAOK, Sturm, Maribor, Maccabi TA i Apollon.

Osim ovoga bitno je napomenuti da ukoliko naši klubovi izvuku klub u tablici sa zelenim koeficijentom (iz gornje polovice ždrijeba, prvih 13 klubova), kod izvlačenja 4. pretkola koje se održava prije odigravanja 3. pretkola bit će nositelj. Samim time, izbacivanjem nositelja u 3. pretkolu igraju u 4. pretkolu protiv pobjednika para s plavim koeficijentom i nenositelja 3. pretkola. Međutim i to nosi tolike razlike da recimo možeš izbaciti Sevillu pa za „nagradu“ dobiti Leipzig, odnosno izbaciš Sturm pa dobiješ Apollon.

RIJEKA:

Rijeka je nositelj u 3. pretkolu i u ždrijebu ima priličan broj prolaznih protivnika, uz par nezgodnih od kojih svakako treba istaknuti Istanbul, Rio Ave, Lech i Vitesse. Prilikom ždrijeba 4. pretkola taj par neće biti nositelj i za protivnika će dobiti pobjednika para nekoga od nositelja sa zelenim koeficijentom, od Seville do Genta.

Nenositelji 3. pretkolo Europske lige:

Renato Čupić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email