Što muči Josipa Breznog?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Priči o HNSmdash;u i njihovoj vjerodostojnosti, prijavama i pravilnicima nikad kraja. Tako se nakon našeg teksta i izjava predsjednika Hajduka Marina Brbića oko prijave protiv Gorana Vučevića oglasio i povjerenik 1. HNL Josip Brezni koji je za “Sportske novosti” izjavio:

Začuđujuće neupućeni Brbić miješa kruške i jabuke. Nema pojma o tome što kažu propisi. Propisi kažu da član Skupštine, Izvršnog odbora ili radnih tijela HNSmdash;a ne može biti ni u kakvom stegovnom popstupku pred organima lige. Takvima se isključivo bavi Disciplinska komisija HNSmdash;a. Jesam li ja kriv što Hajdukovi odvjbetnici, pravnici ili čelnici nisu Mamića prijavili toj komisiji, ako su smatrali da je uvrijedio njihov klub ili bilo koga. Prema tome, to nije moj posao, niti sam ja dežurni policajac hrvatskog nogometa. Postupam jedino u skladu s kompetencijama.

Nakon toga oglasio se i HNK Hajduk putem svoje službene facebook stranice:

Dakle prema članku 120. povjerenik Brezni MOŽE podnijeti prijave, ali su mu neki očito jednakiji od drugih. Pojednostavljeno, ako primjerice direktor ili predsjednik nekog kluba napravi incident, kleveće klub, suce ili bilo koga u natjecanju kojim rukovodi Povjerenik, prema njegovom tumačenju on je “nemoćan” ako se radi o članu IO HNSmdash;a ili Skupštine, te ga Brezni neće prijaviti. Prema istom objašnjenu, a ako taj isti direktor ili predsjednik nije član IO ili Skupštine Brezni će ga prijaviti.

Što zapravo kažu propozicije i pravilnici HNSmdash;a na koje se pozivaju obje strane?

Dakle, članak 120. Disciplinskog pravilnika HNSmdash;a kaže:

Disciplinski pravilnik HNSmdash;a, lanak 120

Znači, disciplinski postupak može podnijeti bilo koji član nogometne organizacije, što Povjerenik 1. HNL svakako jest, te on to pravo koristi za prijavu protiv sportskog direktora Hajduka Gorana Vučevića. U cijeloj priči važan je i još jedan “detalj” koji su obje strane zapostavile.

Propozicije Prve HNL, lanak 52

Taj detalj su Propozicije natjecanja MAXtv Prve HNL i 52. članak tih propozicija koji jasno definira obveze Povjerenika za natjecanje, u ovom slučaju gospodina Breznog. U točka 11. članka 52. stoji dapovjerenik za natjecanjepodnosi prijave protiv sudionika natjecanja Prve HNL koji prekrše odredbe ovih Propozicija, Pravilnika o nogometnim natjecanjima i Kodeksa o ponašanju.

Prevedeno, Brezni je dužan vršiti nadzor nad natjecanjem i kršenjem jasnih odredbiHNSmdash;a unatoč tome što izjavljuje: “To nije moj posao, niti sam ja dežurni policajac hrvatskog nogometa. Postupam jedino u skladu s kompetencijama.

Nakon svega, ostalo je nejasno što je nejasno povjereniku lige Josipu Breznom? Očito izvrsno poznaje sve pravilnike i propozicije našeg saveza i jedino što se od njega očekuje jest da ih se pridržava. Da obavlja dužnosti funkcije na koju je izabran, osim ako inzistiranje na jednakosti svih sudionika hrvatskog nogometa sukladno pravilnicima HNSmdash;a nije narušavanje idile!? Jedina razlika između sportskog direktora Hajduka i izvršnog predsjednika Dinama je u tome što je sportskog direktora Vučevića Brezni dužan (prema Pravilnicima na koje se i sam poziva) prijaviti disciplinskom sucu 1. HNL, dok je izvršnog predsjednika Mamića dužan prijaviti disciplinskoj komisiji HNSmdash;a, po svemu drugome bi između Gorana Vučevića, Zdravka Mamića i svih ostalih činovnika hrvatskog nogometa, za sve odgovorne u HNSmdash;u, trebao stajati znak jednakosti.

Na kraju postavlja se pitanje je li gospodin Brezni zbog svojih izjava o “dežurnom policajcu” podložan disciplinskoj prijavi? Ako određena osoba svoj posao ne obavlja unatoč propisima, pravilnicima i ostalim aktima HNSmdash;a koji mu se nalažu, a svog nerada je očito svjestan kad daje izjave o “dežurnom policajcu”, onda svakako treba preispitati ispravnost rada i odgovornosti dotične osobe, u ovom slučaju povjerenika za natjecanje Josipa Breznog. Hoće li Brezni prijaviti Breznog?

Jakša Martić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email