Stéphanie Frappart ulazi u povijest

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

UEFA je odlučila da će utakmicu Superkupa koja se između Liverpoola i Chelseaja igra u srijedu, 14. kolovoza, na Besiktas Parku u Istanbulu suditi Stéphanie Frappart iz Francuske.

35-godišnjakinja će tako ući u povijest kao prva žena koja će suditi jednu veliku utakmicu UEFA natjecanja u muškoj konkurenciji.

Frappart je FIFA sutkinja od 2009. godine, a u travnju ove godine je postala prva žena koja je sudila utakmicu Ligue 1. Radilo se o dvoboju Amiensa i Strasbourga.

Također je bila glavna sutkinja na finalnoj utakmici FIFA Svjetskog prvenstva za žene u kojoj su Sjedinjene Američke Države proteklog mjeseca u Parizu bile bolje od Nizozemske.

Povodom ove odluke predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin je izjavio:

U više navrata sam rekao da potencijal kod ženskog nogometa nema granica i oduševljen sam što je Stéphanie Frappart zajedno s pomoćnim sutkinjama Manuelom Nicolosi i Michelle O’Neill odabrana da sudi utakmicu UEFA Superkupa. Kao organizacija, stavljamo naglasak na razvoj ženskog nogometa po svim područjima. Nadam se da će vještine i odanost koje je Stéphanie pokazala tijekom karijere kako bi došla do ove razine biti inspiracija za milijune djevojaka i žena diljem Europe te da će im pokazati da nema barijera koje se ne mogu svladati kako bi se ostvario san.

Šef europskih sudaca Roberto Rosetti je dodao:

Stéphanie je proteklih godina pokazala da se radi o jednoj od najboljih ženskih sutkinja ne samo u Europi nego i u svijetu. Imala je priliku suditi na najvećoj razini dokazavši se na ovogodišnjem finalu Svjetskog prvenstva za žene. Nadam se da će utakmica u Istanbulu biti odlično iskustvo za nju budući da ulazi u najbolje razdoblje svoje sudačke karijere.

Njene pomoćnice u Istanbulu će biti Manuela Nicolosi iz Francuske te Michelle O’Neill iz Irske dok je uloga četvrtog suca pripala Turčinu Cuneytu Cakiru. Na utakmici Superkupa će se koristiti i VAR za koji će biti zaduženi Clement Turpin i François Letexier iz Francuske, Mark Borsch iz Njemačke te Massimiliano Irrati iz Italije.

Frappart nije prva sutkinja koja je od strane UEFA-e odabrana za suđenje u muškoj konkurenciji, tu čast je od 2004. do 2009. imala Nicole Petignat iz Švicarske koja je sudila na utakmicama kvalifikacija za tadašnji Kup UEFA.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter