Stajaće tribine se uskoro vraćaju u Englesku; FA također podržao želju navijača i klubova

Foto: EFL
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Navijači u Engleskoj konačno dolaze na svoje. I posljednji (možda i najvažniji) dionik konačno je rekao “Da” povratku stajaćih tribina na stadione pod okriljem engleske Premier League i Championshipa, o kojem brine English Football League (EFL). Glasnogovornik Engleskog nogometnog saveza (FA) danas je potvrdio da i krovna nogometna kuća u državi daje podršku inicijativi navijača, klubova i liga da se konačno zakonski omogući klubovima da, ukoliko za tim postoji interes, dio kapaciteta stadiona pretvore u stajaće tribine.

“Savez je podržao najavu ministrice sporta Tracey Crouch da je potrebno provesti “nezavisnu analizu o politici svih sjedećih mjesta”, te podupire klubove i lige u njihovoj želji da imaju mogućnost birati žele li pružiti svojim navijačima opciju stajaćih tribina, ukoliko se utvrdi postojanje jasnih dokaza da će sigurnost i osiguranje biti na razini prihvatljivoj vlastima”– izjava je kojom je konačno uspješno okončana dugogodišnja kampanja o reviziji Zakona o nogometnim gledateljima koji je na snazi od 1989. godine. Istim je, kao posljedica tragedije na Hillsbourghu, propisano da svi klubovi prve i druge lige moraju nastupati na stadionima čiji je kapacitet u potpunosti pokriven sjedećim mjestima.

Borba za povratak stajaćih tribina u dijelu država Zapadne Europe traje zaista dugo. Celtic je bio prvi veliki klub na Otoku koji je, još 2015. godine, donio odluku da će krenuti u proces povratka stajaćih tribina na dio stadiona, što se u konačnici i ostvarilo. Uslijedili su uskoro i javni pritisci ostalih klubova, od kojih su među prvima najglasniji bili Manchester City, Swansea, Crystal Palace, Aston Villa, a sve je kulminiralo peticijom kojom je prikupiljeno preko 110 000 potpisa.

>> Povijesna odluka na Otoku – Celtic Glasgow vraća stajaću navijačku tribinu

>> PSV i Ajax uvode stajaće tribine

>> Engleski drugoligaš razmatra uvođenje stajaće navijačke tribine 

>> Eintrachtov stadion će imati 19 000 stajaćih mjesta

Uslijedila je uskoro i anketna kampanja “Stand Up For Choice” u organizaciji Saveza nogometnih navijača (Football Supporters Federation) i EFL-a, koji je još 2014. godine dobio legitimitet drugoligaških, trećeligaških i četvrtoligaških klubova da se pravnim putem u ime svojih članova bori za dekriminalizaciju stajaćih tribina. Sama anketna kampanja pokrenuta je nakon što je ministrica sporta Crouch odbila zahtjev West Bromwich Albiona da u pilot projektu uvede stajaće tribine na svom stadionu Hawthornsu. Od tadašnjih izjava da se propis o svim sjedećim mjestima neće mijenjati, te da poziv za reformom Zakona o nogometnim gledateljima stiže od strane “glasne manjine”, ministrica je nakon 112 026 prikupljenih potpisa i aktivne kampanje bila prisiljena promijeniti mišljenje, pa je tako 26. lipnja ove godine u gotovo trosatnoj debati s oko 50 parlamentaraca u Westminsterskoj palači poručila da je “otvorena za stajaće tribine na stadionima”.

Nakon što je istraživanjem EFL-a ustanovljeno da čak 94% navijača (od 33 405 ispitanih) želi imati mogućnost hoće li sjediti ili stajati na tribinama, stigli su i rezultati Premier League upitnika u kojem je 70% ispitanih podržalo opciju stajaćih tribina. Zaključak spomenute debate u lipnju bio je takav da će Vlada promjene podržati nakon provedenog nezavisnog istraživanja na temu sigurnosti i osiguranja uvođenja stajaćih tribina; uz uvjet da su svi dionici (navijači, EFL, Premier League i FA) jednoglasni u želji za promjenama ovog zakonskog okvira. Upravo iz tog razloga podrška stajaćim tribinama od strane Saveza dočekana je kao konačna potvrda da će do toga uskoro i doći, te je sada sva pozornost usmjerena prema Ministarstvu za digitalizaciju, kulturu, medije i sport (DCMS) koje više nema nikakvih izgovora da, po okončanju nezavisne revizije (što se očekuje do kraja godine), konačno promijeni sporni zakon i nakon gotovo 30 godina omogući navijačima da bodre svoje klubove onako kako žele, a ne kako su primorani.

Da će se želje navijača, klubova, liga, u konačnici i Saveza uskoro i ostvariti najbolje pokazuju primjeri poput gradnje novog stadiona Tottenhama, koji je nakon pozitivnih signala iz Vlade i liga, projektiran na način da će 17 500 mjesta, od ukupnog kapaciteta od 62 000, biti rezervirano za stajaću tribinu.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email