Stadion Poljud proglašen zaštićenim kulturnim dobrom – što to znači za moguću obnovu?

Poljud
Foto: hajduk.hr
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Eto, da se i to dogodi. Stadion ne mora biti prepoznat samo kao mjesto za sportske prirodbe, nažalost često prazan ili poluprazan, nego ga se može prepoznati kao kulturno dobro. Da je tome tako pokazuje i odluka Stručnog povjerenstva za utvrđivanje svojstva kulturnog dobra pri Ministarstvu kulture kad je u pitanju Stadion Poljud. Obrazloženje?

Stadion, poznat i kao “Poljudska ljepoticardquo;, je doista izniman i višestruko zanimljiv u arhitektonskoj kompoziciji. Iz ortogonalne projekcije, iz zraka, njegova je forma čisti krug, dok je iz središnje osi rastvorena školjka.S obodne zone oko stadiona 12 mostova širine 6 metara i s rasponom od 30 do 40 metara te 8 ulaznih stubišta vode posjetitelje neposredno u gledalište. Mostovi nadvisuju duboki “opkop” u kojemu su, ispod tribina, smješteni poslovni prostori. Pristup samom terenu omogućavaju tri glavna ulaza, a na sjevernom dijelu zapadne tribine je ulaz za natjecatelje i svečane mimohode. Zona oko stadiona, površine 60.000 četvornih metara namijenjena je pješacima, a sastoji se od asfaltiranih i zelenih površina.Osim po arhitektonskoj koncepciji, stadion se izdvaja i jedinstvenom krovnom konstrukcijom težine 680 tona.

 

No, Stručno povjerenstvo nije prepoznalo samo tone, metre i asfaltirane površine koje je zamislio, sad već legendarni arhitekt, Boris Magaš. Stadion je smješten u prirodnom okruženju kaštelanskog zaljeva, vizurno orijentiran prema zelenilu Marjana, neznatno upušten u teren kako bi u različitim vizurama iskazao izuzetno lagan volumen koji u prostoru gotovo lebdi, svojim smještajem u prostoru, oblikovanjem i konstrukcijom svjedoči iznimne urbanističke i arhitektonske vrijednosti i posjeduje nezamjenjivu odrednicu suvremenosti, zaključuje povjerenstvo.

Sve to znači da je stadion približen čovjeku, da se uklapa u krajolik, a opet svojim rješenjima pokazuje suvremenost. No, osim priznanja za Borisa Magaša i sam stadion, ovo nudi i novu mogućnost obnove i održavanja stadiona. Naime, po Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, Poljud je sada građevina o kojoj treba posebno skrbiti, a to uključuje i mogućnost financiranje njegove obnove putem natječaja Ministarstva kulture ili kroz EU fondove. Ovo je tako nova prilika za, kako joj tepaju, “poljudsku ljepoticu”, da stadion koji je sustavno zanemarivan dobije prijeko potrebnu pomoć u održavanju i obnovi. Kako će se priča rasplesti, ostaje za vidjeti.

Veljko Tomić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter