Srce poljsko, duša hajdučka

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Da ljubav prema Hajduku ne poznaje granice potvrđuje i priča o obitelji Zielinski iz poljskog grada Wroclawa. Piotr, Dorota i maleni Tymoteusz ne vide problem u kilometrima koje ih dijele od voljenog kluba pa su se tako i ovog, kao i bezbroj puta prije, zaputili na put od 1.300 km koliko je Wroclaw udaljen od Splita, bezuvjetna je to ljubav i kad se o Hajduku radi niti kraj svijeta nije daleko, kaže nam Piotr.

Obitelj Zielinski zadnjih par godina ljetuje u Šibeniku i ponosni su članovi Hajduka upravo preko članske baze DPH Šibenik, tako smo se i ovom prilikom dan iza kup utakmice našli s njima upravo u Krešimirovom Gradu.Na kombinaciji hrvatskog i poljskog jezika komunikacija nam nije problem jer je Piotr zaljubljenik, ne samo u Hajduka, nego i u Dalmaciju, Hrvatsku, Mediteran, Jadransko more, te mu je kao kuharu želja jednog dana otvoriti restoran u Dalmaciji tako da bude što bliže Hajduku.

Dok mi ispijamo Zywiec, a on Karlovačko pivo priča nam kako je sve počelo ljetovanjem u Brelima 2004. godine kada se prvi put susreo sa Hajdukom.

– Murali, grafiti, priča na ulici, kafiću, restoranu, svi su pričali samo o Hajduku, a par godina poslije otišao sam na svoju prvu utakmicu na Poljudu i to protiv slovačke Žiline. Oduševila ga je atmosfera.

“I z dumy i z miłosci wstąp do Klanu Kibiców Hajduka! / Iz ljubavi, iz dišpeta, član Hajduka!” (Tymoteusz)

Na pitanje koja mu se pjesma urezala u sjećanje rekao je:

– Dalmacijo, osmijeh nije mogao sakriti.

Kada ne može doći u Split, obavezno gleda Hajduka preko interneta, a kad nema utakmica, intenzivno se druži sa istomišljenicima iz Poljske preko Facebook stranice Hajduk Split Polska na kojoj je jedan od četvero admina.

Na naše pitanje, kako žena gleda na sve to, Piotr uz osmijeh odgovara da nema problema. Obitelj ga podržava i, što je najbitnije, preko njega su i oni zavoljeli Hajduka, a posebno maleni Tymek kojem su četiri godine, a već je posljednje dvije član Hajduka.

– Nadamo se da će Hajduk ubrzo biti tamo gdje mu je mjesto, na samom vrhu, a i ako ne bude – mi ćemo biti uz njega, bez obzira na sve, i u dobru i u zlu jer Hajduk je puno više od nogometa, Hajduk je puno više od života.

Hajduk je ljubav koja ne zna ni za kilometre koje ih dijele od voljenog kluba niti za nacionalnost, oni su izabrali Hajduk ili je možda Hajduk izabrao njih?

Tin Žaja


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter