Smetaju li Hajduku njegovi dioničari?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Dionička društva u Hrvatskoj imaju praksu svojim dioničarimakomunicirati važne odluke i financijska izvješća putem vlastitih web stranica. Sama dionička društva su uvijek zainteresirana da sadašnjim vlasnicima donose profit kroz dividendu, da cijena dionice raste, pa i da radom i izvještajima privlače nove investitore. Također im i Zakon o trgovačkim društvima nalaže transparentan, prema svim dioničarima jednak, odnos i pravo na informacije. S druge strane Hajdukovih 6.000 dioničara ne traži ni učešće u dobiti, a ni prodaju/zaradu na dionicama, a čak i ovi koji bi prodavali svoje dionice (ili glasali za dokapitalizaciju) uvijek su u očekivanju jednog bogatog investitora ili grupe njih. Ne bi li sve to službenom Hajduku trebao biti dodatni poticaj za bolju komunikaciju prema dioničarima? Na žalost iz Hajduka se ponašaju kao da im i smetaju ti silni dioničari, pa su njihove redovne (i obavezne) godišnje sastanke donedavno organizirali radnim danom (ove godine je opet vraćeno u subotu što, vjerojatno, možemo zahvaliti novom Nadzornom odboru). Praksa održavanja skupština na radni dan je zadnjih godina i onih početnih 500mdash;otinjak dioničara sa prve skupštine smanjila na mizernih sedamdesetak po skupštini. Vinko Radovani, predsjednik Hajdukove skupštine, pojasnio je tijekom jedne od njih da je “Glavna skupština radna, pa je i zakazana na radni dan”.

Nejasno je zašto dan okupljanja hajdukovih sumdash;vlasnika ne bi bio poseban događaj kojemu je cilj skupiti što više dioničara, te poslušati njihova pitanja i analize poslovne godine. Uostalom, ako ćemo gledat isključivo poslovne razloge boljeg odnosa prema dioničarima, eventualanplasman obveznica (o kojima je nedavno pričao član Nadzornog odbora Vjekoslav Hrabar) ili potencijalna dokapitalizacija prvenstveno ovisi o sadašnjim dioničarima mdash; pa bi bilo mudro držati ih zagrijanima i zainteresiranim.

S obzirom da službeni Hajduk nema dio na stranicama namijenjen potencijalnim investitorima i dioničarima, nastao je nashajduk.org mdash; portal na kojem, između ostalog, objavljujemo podatke koje bi bilo očekivano naći na hajduk.hr, a nalaze se među Dokumentima za dioničare i navijače. Jedni od dokumenata koje objavljujemo su i materijali koje svaki dioničar mora dobiti na uvid da bi se pripremio za ovogodišnju Glavnu skupštinu dioničara. Stoga smo jučer prošetali do Hajduka po te dokumente, ali materijali nisu bili dostupni zbog godišnjeg (!?), pa sad čekamo da nam iz Hajduka odgovore na email i pošalju tražene mateijale koje ćemo objaviti.

Dok čekamo službene materijale ovdje imate financijsko izvješće za 2011. koje se moglo pronaći u materijalima za nedavno Gradsko vijeće na kojem se raspravljalo o kreditu.

Kako je današnja tema odnos s dioničarima pogledali smo (sa zavišću) kako odnos sa svojim suvlasnicima “održavaju” druga dionička društva. Tako Hrvatski Telekom d.d., perjanica hrvatskog dioničarstva, vlasnik jedne od najlikvidniji dionica na Zagrebačkoj burzi (inače izlistane i na Londonskoj burzi) i kompanija koja itekako brine o svojim vlasnicima ima posebnu webmdash;stranicu koja se bavi tvrtkom. Tamo se mogu pronaći svi relevantni podaci o kretanju dionice, kalendar financijskih događanja, pregled tržitša, kao i značajne vijesti iz kompanije i to sve na hrvatskom i engleskom jeziku.
Adris Grupa d.d.
inače je vrlo inovativna u odnosu prema svojim dioničarima koje godišnje nagradi sa 7,00 kuna dividende po dionici. Njihova godišnja izvješća oblikuju dizajneri Bruketa i Žinić, a imaju i iPhone aplikaciju sa financijskim izvještajem dostupnu na AppStoreu. Izvještaj na engleskom jeziku za strane investitore također je dostupan. Njihovo godišnje izvješće, osim vrhunskog dizajna, približuje investitorima tvrtku mdash; tu možete pročitati obraćanje članova uprave i najodgovornijih ljudi kompanije i vezanih društava, ali i priče zaposlenika, pa čak i umirovljenika koji su proveli radni vijek u Adrisu. Sve to uz potankosti o poslovanju potkrijepljenima financijskim ali i opisnim izvještajima o radu i uspjesima Društva u 2011. godini.

Tu su i ostala dionička društva koja se trude svojim dioničarima u svakom trenutku dati pravovremenu i točnu informaciju, pa Vas možemo uputiti da provjerite kako to rade na svojim korporativnim stranicama Lavčević, Ericsson Nikola Tesla, Atlantska plovidba, pa čak i brački Jadrankamen.

Sve navedene tvrtke izlistane su na burzi i kao takve dio izvještaja koje daju na uvid dioničarima i javnosti su njihova zakonska obveza. Budući da Hajduk nije izlistan na burzi, ali i nije obično trgovačko društvo, te posebno što njegovi investitori (dioničari) vole i navijaju za njegove sportske uspjehe bez osobitog interesa u profitu mdash; izgleda kao razlog više da se posebna pozornost posveti tom odnosu. Uostalom kako će Hajduk privući investitore ili držati zainteresirane postojeće dioničare kad su izvještaji šturi i nedostupni? Povremeno se oko Hajduka spominju ulagači iz Rusije ili Arabije, ali za ozbiljne investitore iz inozemstva trebalo bi imati i financijske izvještaje na engleskom.

Neki opravdanje ovakvog ponašanja nalaze u tome jer je Hajduk športsko dioničko društvo, pa samim time kao da je normalno ovo djelovanje mimo poslovne logike, koje nameću druga trgovačka društva. Volonterimdash;novinarimdash;amateri s portala kojim surfate ne dijele taj stav, već smatraju da se poslovanje Hajduka, u dijelu koji trenutno uopće ne postoji ili nije dovoljno iskorišteno (kao prodaja, nabava, pravna služba, odjel za navijače, kadrovska, financije i slično) može doslovno prekopirat od bilo koje uspješne hrvatske ili svjetske tvrtke. Športski dio je, istina, specifičan proizvod i predstavlja svojevrsnu tvornicu koja stvara materiju i proizvod od koje Hajduk živi(mo). Stoga smo potražili primjere drugih Klubova analizirajući kako oni prate svoje rezultate. Radi se mahom o velikim klubovima, ali ne vidimo potrebu da Hajduku uzor bude iti jedan manji Klub od ovih velikana.

Ono što smoprimijetiliu izvještajima navedenih Klubova, a to se nadamo uskoro vidjeti u izvještajima dioničarima koji dolaze iz Hajduka, su i sportska analiza prethodne godine mdash; kojim analiziraju i predstavljaju prošlu sezonu u odnosu na plan, kretanje tržišta, usporedbu s konkurencijom i slično. Među pročitanim izvještajima pozornost plijeni i analitika transfera, kao i zavidna količina popratnog teksta kojim pojašnjavaju rezultate, ali i poslovne odluke koje su do njih donijeli. Niti jedan od tih Klubova tako studioznim izvještajima nije svojim konkurentima otkrio ništa značajno, ali je svojim navijačima i dioničarima, a posebno investitorima i sponzorima, pojasnio s koliko pažnje prate i vode svoj Klub.

Cjelovite izvještaje preuzmite na slijedećim linkovima:


Arsenal FC

SL Benfica

Borussia Dortmund

Juventus

FC Porto

Real Madrid CF

Spominjali smo potencijalne investitore i njihovo privlačenje na osnovu realnih i transparentnih financijskih i sportskih izvještaja. U potrazi kako financijske izvještaje rade drugi nogometni klubovi naišli smo i na jedan zanimljivi financijski plan i poziv investitorima za ulaganje u engleskog niželigaša Sheffield Wednesday F.C.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email