Kome smeta Hajdukov navijački dres?

Foto: Robert Matić / hajduk.hr
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Hajduk je pobijedio Lokomotivu u “ruletu jedanaesteraca” i prošao u finale Hrvatskog nogometnog kupa i to je najvažnije za pristalice splitskog kluba.​ No osim pobjede izborene u utakmici gdje je Hajduk oštećen za kazneni udarac, navijače splitskog kluba iznenadila je (kad već nije izvedba suca Bebeka) potpuno bijela kombinacija u kojoj su nastupili splitski nogometaši. Što se događa s dresovima kluba s Poljuda i zašto je opet sporna treća kombinacija? Je li Hajduku de facto zabranjen crni dres na kojem se nalaze imena navijača?

>> Prvi puta u povijesti Hajduka, navijači biraju dizajn dresa! (VIDEO)

>> “Ili jesmo ili nismo”: Članovi izabrali dizajn dresa

Povijest se tako ponovila i to opet u Zagrebu, baš kao u nedavnom derbiju sa Lokomotivinim bratom kada je vlasnik TV prava tražio od Hajduka da istrči u potpuno bijeloj opremi kako bi se igrači međusobno bolje razlikovali na televiziji. Poneko, jeftino opravdanje toj odluci dolazilo je prvenstveno iz redova sudaca, kojima je lakše razlikovati igrače kada se se boje ne podudaraju. U ovom je slučaju Hajdukova crna/siva varijanta bila preslična plavoj boji Dinama. Kao i jučer Lokomotive.

Hajduk je očito bio primoran istrčati još jednom u skroz bijeloj kombinaciji. I možda ni tu ne bi bilo ništa čudno da protiv Lokomotive (koja je nastupala u ovim istim bijelo-plavim dresovima) svoje susrete nisu odigrali već Istra 1961 i Slaven Belupo te Dinamo. Sva tri kluba su igrali u crnom dresu i nije bilo nikakvih problema! U navijačkom crno/sivom dresu je protiv Lokomotive igrao i Hajduk koncem prošle godine, a u crnom je pak dresu igrala i Lokomotiva i to u ovosezonskom četvrtfinalu kupa, a tom prigodnom njihovi suparnici iz Rudeša su bili u pretežno plavoj kombinaciji.

Suci su dobro vidjeli i razlikovali sve dijelove nogometne opreme propisane pravilima, igrači su se razlikovali u prijenosu. Jedino je eto sporan Hajdukov crni dres. Onaj naš, članski, s imenima navijača.

I možda se upravo tu krije odgovor na pitanje iz naslova. Hrvatski nogomet bremenit je problemima, ali “kit clash” sigurno nije jedan od njih. Naravno da nisu sporne boje, sporna je ideja i ono što taj dres predstavlja. Dres i klub izabran od navijača i članova na principima transparentosti i odgovornosti. Smeta im dres i klub drugačiji od kaljuže kojoj sami pripadaju. Pogled im mute ona sitna slova kojim su utkana imena oko 2100 navijača.

Marinko Sambrailo


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter