Slučajni dresovi

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Ponukani pričom o argentinskom klubu Atletico Tucuman, čiji su igrači susret Copa Libertadores odigrali u dresovima argentinske reprezentacije, donosimo vam nekoliko primjera iz povijesti kada su reprezentacije morale ili željele mijenjati dresove. Bilo je to vrijeme kada FIFA nije određivala svaki mogući detalj…

Kvatrocolori
Na SP 1978.godine igranom u Argentini, reprezentacije Francuske i Mađarske se nisu proslavile. Uoči međusobnog susreta obje su ekipe izgubile mogućnost prolaska u sljedeći krug. Utakmica koja nije ništa odlučivala ponudila je i opušteniji pristup obaju stožera pa su obje ekipe na stadion došle u rezervnim bijelim dresovima. Bilo je to vrijeme u kojem je i FIFA očito bila opuštenija, a reprezentacije s tek ponekom (ako i toliko) garniturom dresova za najveće natjecanje. Susret koji se igrao u Mar de Plati odgođen je dok su Tricolori našli nove dresove, u kojima su mogli nastupiti. Dresove su posudili od lokalnog kluba Atletico Kimberley te na stadion izašli u kombinaciji zeleno-bijelog dresa,plavog šorca i crvenih čarapa. Francuzi su na kraju slavili u toj neobičnoj utakmici, koja im nije isprala gorak okus lošeg nastupa.

Hand of God
Na SP 1986. godine u Meksiku argentinski izbornik Billardo je bio nezadovoljan rezervnim dresom u kojem su pobijedili Urugvaj. Pamučni, plavi dresovi, bojao se Carlos, bit će veliki problem protiv Engleza u bijelom. Popodnevno sunce i vlaga usporit će njegove igrače. Tražio je od proizvođača opreme da osiguraju svjetliju i prozračniju varijantu, ali bilo je nemoguće u tako kratkom roku ispuniti traženo. Billardo nije odustajao, poslao je jednog od svojih ljudi da hitno pronađu odgovarajuću opremu za veliki susret protiv Engleske. Ruben Moschella donio je dvije varijante dresa u argentinski kamp. Billardo se nikako nije mogao odlučiti, a onda je na scenu stupio Diego i odlučio rekavši: „To je dres u kojem ćemo pobijediti Engleze!“ Moschella se vratio u grad, kupio ukupno 38 dresova koje je Maradona izabrao. Ubrzo su ušili grb Saveza i stavili brojeve. U tim će dresovima istrčati na teren Estadio Azteca 22.lipnja 1986.godine i pobijediti Engleze s dva pogotka Malog Zelenog. Bila su to i dva najpoznatija, najslavnija gola u čitavoj nogometnoj povijesti kao uvod u konačno slavlje Argentine.

Camisa Canarinho
Aldyr Garcia Schlee je pisac, novinar, prevoditelj i profesor rođen 1934.godine na samoj granici Brazila i Urugvaja. Rođen s brazilske strane u obitelji njemačkog podrijetla Schlee je od djetinjstva bio navijač Urugvaja, ali je zauvijek obilježio povijest brazilskog i svjetskog nogometa. Pobjeda Urugvaja na Maracani u finalu prvog svjetskog prvenstva nakon II.Svjetskog rata i dvanaest godina duge pauze bila je prava nacionalna tragedija u najvećoj zemlji Južne Amerike.

Pobjeda Urugvajaca na prvenstvu koje je trebalo biti podređeno domaćinima uzrokovalo je ogromnu tugu diljem zemlje, a pune tri godine nakon Maracãnaza nogometom zaluđena nacija odlučila je odbaciti dresove u kojima su do tad nastupali i simbolički okrenuti novu stranicu. Mnogi su govorili o prokletstvu bijelog dresa u kojem su Brazilci nastupali od 1914.godine. Organiziran je natječaj za novi dres Selecaoa. Pobijedio je mladi, 19-godišnji Aldyr koji je dizajnirao čuvenu Camisa Canarinho, vjerojatno najljepši nogometni dres svih vremena. Žuto-plavo-bijela kombinacija postala je zaštitni znak Brazila i u njoj će osvojiti 5 naslova svjetskih prvaka, a onaj bijeli i ukleti još će samo jednom vidjeti svjetla pozornice. U utakmici s Francuskom povodom 100 godina FIFA-e Brazilci će istrčati u povijesnoj kombinaciji.

Brazilac, čije je srce uvijek kucalo za Urugvaj, i danas kaže da ne osjeća ponos zbog činjenice da je osmislio vjerojatno najpoznatiji i najljepši sportski dres na svijetu:

„Nije mi to važno. Možda se čak osjećam i malo krivim, jer sam stvorio nešto što više nije čisto kao nekad, nešto što se danas samo vrti oko novca“


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter