Slovenski samuraj u paklu Poljuda

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Dolazak Marijana Pušnika na klupu Hajduka veliko je iznenađenje kako za hrvatske, tako i za slovenske medije. Nakon vođenja momčadi u Sloveniji, Austriji, Iranu i Japanu, 55-godišnjeg slovenskog stručnjaka čeka zanimljiva avantura na Poljudu.

“Veliki sam zagovornik reda i discipline. Kod mene nema žalopojki. Nemam neprijatelja i u svakom klubu sam iza sebe pustio otvorena vrata,” jedna je od mantri Marijana Pušnika, koji će na klupi Hajduka pokušati dokazati, da su vodeći ljudi splitskog kluba donijeli pravu odluku.

Pušnik je pravi sportski fanatik, koji se u mlađim danima osim nogometa bavio i košarkom, tenisom, šahom i skijanjem, a njegovu nogometnu karijeru prekinula je prometna nesreća, zbog koje je nekoliko dana odležao u komi. Svoj trenerski put započeo je na klupi domaćeg Dravograda 1994. godine, slijedila je jednogodišnja epizoda u austrijskom trećeligašu SAK Klagenfurt, nakon koje se Pušnik vratio u Dravograd, a prvi veći izazov čekao ga je na klupi Celja, kojeg je vodio u periodu 2000-04.

Nakon toga put ga je vodio u Iran, gdje je sjeo na klupu Pasgarad Tehrana, a nakon povratka u Sloveniju preuzeo je funkciju sportskog direktora i trenera Maribora, s kojim je u Intertoto kupu izbacio Villarreal, no dolaskom Zlatka Zahovića za Pušnika nije bilo više mjesta u Ljudskom vrtu.

Trogodišnjim radom u velenjskom Rudaru Pušnik je izborio novu priliku u iranskom Damashu, a nakon sezone na klupi Celja preselio se u daleki Japan, gdje je preuzeo drugoligaša Avispa Fukuoka. Povratak na veliku scenu značio je dolazak u ljubljansku Olimpiju, koja je početkom prošle sezone s novim predsjednikom Milanom Mandarićem krenula u lov na najviša mjesta.

Pušnik je u suradnji s atletskim trenerom Srđanom Đorđevićem očito odradio jako dobre pripreme, tako da je njegova momčad veći dio jeseni oduševljavala atraktivnim nogometom, čime su najviše profitirali napadači Andraž Šporar i Ezekiel Henty, na kojima su Zmajčeki u zimskom prijelaznom roku zaradili 9 milijuna eura. Tijekom jeseni Pušnik se nekoliko puta sukobio sa sportskim direktorom Rankom Stojićem, koji se unatoč jesenskoj tituli odlučio na promjenu trenera. Olimpija je u posljednjim jesenskim kolima pala u formi, ispala iz kupa, a Šporar je u poslednjim kolima “morao” pauzirati zbog već dogovorene prodaje u Basel, što je bitno utjecalo na razultate.

Što mogu od slovenskog Marijana očekivati navijači Hajduka? Već dolaskom u bijeloj košulji na uvodnu novinarsku konferenciju i svojim izjavama Pušnik je potvrdio, da dobro zna, kako se približiti navijačkom puku. U Ljubljani je utakmice vodio u zelenom džemperu, izjave za medije davao je okičen navijačkim šalom, a puno pažnje je davao i komunikaciji s navijačima, čak i preko Facebooka. Također polaže veliku pozornost na profesionalno ponašanje igrača na treningu pa i kad je oprema poput kopački u pitanju. Sigurno će svojim nogometašima podijeliti i neku mudru japansku izreku, kojima se očito inficirao na Dalekom Istoku, tako da je nakon povratka u “Deželu” napisao i knjigu. Inače u knjizi njegovih najvećih uspjeha poglavlje o osvojenim naslovima još zjapi prazno. U Ljubljani mu tepaju, da je barem pola ovogodišnjeg naslova prvaka njegovo, a možda baš prvu pravu titulu podigne kao trener Hajduka. Kamo sreće za “bilu vojsku”..

Simon Maljevac

Pročitajte još:

>> Tko je Mario Branco, novi sportski direktor Hajduka


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter